Επαναστατική επέμβαση: Χειρούργησαν τον εγκέφαλο εμβρύου μέσα στη μήτρα

Τη ζωή ενός αγέννητου μωρού μέσω μιας πρωτοποριακής επέμβασης στον εγκέφαλό του, όσο βρισκόταν στη μήτρα, έσωσαν οι γιατροί στη Βοστώνη. Το σχεδόν 9 μηνών έμβρυο έπασχε από ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού (VOGM)

Η πάθηση εμφανίζεται όταν το αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά δεν αναπτύσσεται σωστά. Η δυσπλασία έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβολική ποσότητα αίματος να καταπονεί τη φλέβα και την καρδιά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.

«Οι τεράστιες εγκεφαλικές βλάβες και η άμεση καρδιακή ανεπάρκεια μετά τη γέννηση είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις» δήλωσε στο CNN ο Dr. Darren Orbach, ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και ειδικός στη θεραπεία της VOGM.

Η επέμβαση έγινε με τομή στην κοιλιά της εγκύου και με τη χρήση υπερήχων για τον εντοπισμό της αρτηρίας και την καθοδήγηση της χειρουργικής επέμβασης.

Η γυναίκα έφερε στη ζωή ένα υγιές παιδί δύο ημέρες αργότερα, το οποίο γεννήθηκε χωρίς γενετικές ανωμαλίες. Τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή του, δεν χρειάστηκε καμία καρδιαγγειακή βοήθεια. Οι μαγνητικές τομογραφίες δεν βρήκαν επίσης κανένα σημάδι ανώμαλης ροής αίματος στον εγκέφαλο.