Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου: Ακούστε τους γιατρούς! «Φάρος» μας η Επιστήμη. Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου: Ακούστε τους γιατρούς! «Φάρος» μας η Επιστήμη. Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, μιλά εφ’ όλης της ύλης στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:
Δραματική έκκληση του ΠΙΣ προς την Πολιτεία: Δεν ζητούμε να διοικήσουμε, εμείς τους λέμε: Ακούστε τις εισηγήσεις του ΠΙΣ, του θεσμικού φορέα των ιατρών για να βγούμε από το αδιέξοδο!

——————————-

Ανέτοιμη βρήκε την Πολιτεία και το σύστημα υγείας και το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και δυστυχώς δεν ήταν έτοιμοι για ακόμη μια φορά, διαπιστώνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ξεκαθαρίζοντας ότι η ευθύνη δεν ανήκει στους ιατρούς οι οποίοι χειρίζονται την κλινική πτυχή. Η ευθύνη ανήκει σ’ αυτούς που σχεδίασαν το επιχειρησιακό πλάνο, στον ΟΚΥπΥ, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Χρύσανθος (‘Αθως) Γεωργίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ». Αυτοί, προσθέτει, έπρεπε να φροντίσουν να είμαστε έτοιμοι, να έχουν κατάλληλες υποδομές, εξοπλισμό και σωστή στελέχωση. Αυτοί έπρεπε να έχουν μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα, αυτοί έχουν και την ευθύνη για τη διαχείριση του τέταρτου κύματος, καλή ή κακή και κρίνονται γι’ αυτό, τονίζει και απευθύνει δραματική έκκληση απευθυνόμενος προς την Πολιτεία:
Δεν λέμε να διοικήσουν οι γιατροί, αυτό που τους λέμε είναι: «Ακούστε τις εισηγήσεις μας, τις εισηγήσεις του ΠΙΣ, του θεσμικού φορέα των ιατρών για να βγούμε από το αδιέξοδο»
Αν δεν ακούσουν τους ιατρούς για το πως στελεχώνουν, το πως εργάζονται οι κλινικές, τα νοσηλευτήρια κι αν συνεχίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι γονατισμένα στο βαθμό που είναι σήμερα, μας ανησυχεί και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.
Ο Δρ Χρύσανθος Γεωργίου αναφέρει ότι ο ΠΙΣ συμβάλλει συνεχώς, αθόρυβα, στις προσπάθειες της πολιτείας για αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Ο ΠΙΣ τροφοδοτεί συνεχώς τα μέλη του με την πιο πρόσφατη επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για τον COVID ενώ καλεί συνεχώς τα μέλη του να ενταχθούν στις κλινικές, καλεί συνεχώς τα μέλη του να στηρίξουν τους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα ή στα εξειδικευμένα τμήματα COVID ή εκτός των τμημάτων COVID, να καλύψουν διάφορα κενά σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η μάχη με την πανδημία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας και σχολιάζοντας τις συζητήσεις και το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους εμβολιασμούς με αποκορύφωμα τα θλιβερά επεισόδια της 18ης Ιουλίου έξω από το Προεδρικό και την επίθεση στο συγκρότημα «Δία», ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ αφού καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας και τους βανδαλισμούς επαναλαμβάνει ότι η ιατρική κοινότητα της Κύπρου, συστήνει σε όλους να εμβολιαστούν.
Μπορεί ο καθένας επιλεκτικά να βρίσκει κάποια papers ή κάποιες παρενέργειες και κάποιους λόγους για να μην εμβολιαστεί. Αυτό που λέμε είναι να σταματήσουμε να τρομοκρατούμε ο ένας τον άλλον. Να μιλήσουμε σοβαρά, να μιλήσουμε επιστημονικά, να μιλήσουμε τεκμηριωμένα και να καλέσουμε με επιχειρήματα τους πολίτες να εμβολιαστούν. Λέμε όχι στην τρομολαγνεία. Λέμε ναι στην ενημέρωση, ναι στο γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε και γιατί πρέπει να αφήσουμε αυτή την πανδημία πίσω μας.
Σε άλλα σημεία, επικαλούμενος και δηλώσεις του Προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου ότι πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές σύστημα υγείας, αναφέρει ότι ο ιατρικός κόσμος έχει εμπλακεί άμεσα και με όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή, στην αντιμετώπιση του COVID.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια και την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις ώστε στην αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλήματα υγείας να συνδράμουν περισσότερο τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Σχετικά, ο Δρ Γεωργίου σημειώνει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε εγκύκλιο στα μέλη του ζητώντας τους όσοι επιθυμούν, μέσω του ΠΙΣ, να ενταχθούν στις κλινικές COVID ή να στηρίξουν άλλα τμήματα του δημόσιου τομέα ή άλλες κλινικές
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ Χρύσανθου Γεωργίου στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Να εκφράσω κατ’ αρχή αγαπητέ Δρ. Χρύσανθε Γεωργίου τα συγχαρητήρια μας για την εκλογή σου στη θέση του αντιπροέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και να ευχηθούμε καλές επιτυχίες στο έργο της συλλογικής ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ και να αναφέρω ότι θεωρώ πως η εκλογή μου μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας του ιατρικού κόσμου. Ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπεί άπαντες τους ιατρούς στο δημόσιο, στο μη δημόσιο, ενταγμένους στο ΓεΣΥ και εκτός ΓεΣΥ και νομίζω ότι αν κάποιος μελετήσει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί κάλλιστα να διακρίνει αυτήν την εικόνα.
  • Μέσα στις συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας αντιλαμβάνομαι ως ΠΙΣ, τονίζετε την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν παρατηρήσατε δηλώσεις του Προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου τον τελευταίο καιρό, ήταν πολύ ξεκάθαρες ότι σύστημα υγείας υπάρχει με στιβαρά δημόσια νοσηλευτήρια. Η πανδημία επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Όλος ο ιατρικός κόσμος έχει εμπλακεί στην αντιμετώπιση του COVID. Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν μπει στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του COVID.
    Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, το είπαμε και σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε με τον υπουργό Υγείας, προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα ούτως ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο ΠΙΣ ενθαρρύνει τα μέλη του να εμπλακούν στις διάφορες κλινικές COVID. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια και την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις ώστε στην αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλήματα υγείας να συνδράμουν περισσότερο τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Λέγοντας το αυτό ναι, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλεί ακόμη μια φορά την πολιτεία να τα στηρίξει.
  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.), η διεύθυνση του είχε επικοινωνία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού και η ανάγκη συμβολής ολόκληρης της ιατρικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανταπόκριση του ΠΙΣ ήταν θετική αφού κάλεσε με εγκύκλιο τα μέλη του να στηρίξουν τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις προσπάθειες του ΟΚΥπΥ για προάσπιση της υγείας των πολιτών σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτή τη πτυχή;
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όντως, από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κύμα της πανδημίας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε εγκύκλιο στα μέλη του ζητώντας τους όσοι επιθυμούν, μέσω του ΠΙΣ, να ενταχθούν στις κλινικές COVID ή να στηρίξουν άλλα τμήματα του δημόσιου τομέα ή άλλες κλινικές. Και αυτό επιβεβαιώνεται ξανά και στο τέταρτο κύμα, στείλαμε νέα εγκύκλιο, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη δημοσιότητα και όπως και σεις είπατε, η ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε από τον ΟΚΥπΥ.
    Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συμβάλλει συνεχώς, αθόρυβα, στις προσπάθειες της πολιτείας για αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Καλεί συνεχώς τα μέλη του να ενταχθούν στις κλινικές, καλεί συνεχώς τα μέλη του να στηρίξουν τους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα ή στα εξειδικευμένα τμήματα COVID ή εκτός των τμημάτων COVID να καλύψουν διάφορα κενά σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η μάχη με την πανδημία.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ
    ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ!
  • Αναφορικά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είδα δηλώσεις διαφόρων, ότι δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα έλθει αυτή την περίοδο και μιλούμε για το τέταρτο κύμα Δρ Γεωργίου. Το πρώτο μη προβλέψιμο, το δεύτερο μη προβλέψιμο, το ίδιο και το τρίτο και φτάνουμε μέχρι και το τέταρτο. Δεν έπρεπε η συντεταγμένη πολιτεία να ήταν πανέτοιμη για την αντιμετώπιση του όποτε και αν ερχόταν το τέταρτο κύμα; Δεν έπρεπε να είμαστε έτοιμοι ως κράτος να το αντιμετωπίσουμε; Θα έπρεπε να μας βρει και πάλι απροετοίμαστους και να δημιουργείται όλος αυτός ο πανικός;
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ξέρω για τους άλλους, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανέμενε το τέταρτο κύμα, και αυτό μπορώ να σα το πω με σιγουριά και υποδείκνυε πως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για αντιμετώπιση του ανά πάσα στιγμή, όποτε κι αν ερχόταν, τώρα ή τον Σεπτέμβριο.
    Ναι, όλοι έπρεπε να είναι έτοιμοι. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος από το πρώτο κύμα έκανε εισηγήσεις, συνεργάστηκε με τους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα που ανέλαβαν να διαχειριστούν τα κρούσματα COVID. Ετοιμάσαμε εισηγήσεις, τις καταθέσαμε. Ζητούσαμε επιχειρησιακό πλάνο. Οπότε για μας δεν είναι έκπληξη το τέταρτο κύμα.
    Το ερώτημα γιατί δεν το ανέμεναν τώρα θα πρέπει να απαντηθεί από άλλους. Δυστυχώς δεν ήταν έτοιμοι για ακόμα μια φορά. Εμείς δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τους ιατρούς. Δεν πρόκειται να πούμε ότι η ευθύνη για το ότι δεν είμαστε έτοιμοι για το τέταρτο κύμα ανήκει στους ιατρούς. Δεν υπάρχει ευθύνη από μέρους των ιατρών. Οι ιατροί χειρίζονται το κλινικό κομμάτι. Αυτοί που σχεδίασαν το επιχειρησιακό πλάνο, αυτοί που έπρεπε να φροντίσουν να είμαστε έτοιμοι, να έχουν οργανόγραμμα. Αυτοί έπρεπε να έχουν μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα, αυτοί έχουν και την ευθύνη για τη διαχείριση του τέταρτου κύματος, καλή ή κακή και κρίνονται γι’ αυτό.
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ!
  • Προφανώς και αναφέρεστε στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ( Ο.Κ.Υπ.Υ.)
    και ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει ενεργήσει με τρόπο που να έχει φέρει τα δημόσια νοσηλευτήρια δυο χρόνια μετά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σε σημείο που να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του και να αντιμετωπίζει με επάρκεια κρίσεις όπως είναι η πανδημία.
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου κάθε λίγο και λιγάκι δηλώνει απευθυνόμενος προς την Πολιτεία «στηρίξετε τα δημόσια νοσηλευτήρια», απαντάει ακριβώς αυτό το ερώτημα; Επικαλούμαι τα λόγια του προέδρου του ΠΙΣ και την αγωνία του. Ο ΟΚΥπΥ έχει τις δικές του ευθύνες και πρέπει να καλεστεί να λογοδοτήσει από την πολιτεία. Καθένας από εμάς οφείλει να λογοδοτήσει στα μέλη του, στους πολίτες, στην πολιτεία. Έχει τις δικές του ευθύνες. Αυτό που μπορώ να πω χωρίς φόβο και με πάθος είναι ότι ήταν απροετοίμαστος για το τέταρτο κύμα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Και ναι, αν δεν σοβαρευτούν και δεν εισακούσουν τον ιατρικό κόσμο δεν θα τα καταφέρουν. Γιατί αυτό είναι που τους καλούμε τόσο καιρό, δεν λέμε να αφήσουν τους ιατρούς να διοικήσουν, εμείς αυτό που τους λέμε είναι: «Ακούστε τα θεσμικά όργανα των ιατρών, ακούστε τις εισηγήσεις του ΠΙΣ για να βγούμε από το αδιέξοδο». Επιπλέον τονίζουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται να καλύψουν και τις υπόλοιπες ασθένειες εκτός του COVID.
    Αν δεν ακούσουν τους ιατρούς για το πως στελεχώνουν, το πως εργάζονται οι κλινικές, τα νοσηλευτήρια κι αν συνεχίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι γονατισμένα στο βαθμό που είναι σήμερα, μας ανησυχεί και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Είναι μια παράμετρος την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Οπότε ο Ο.Κ.Υπ.Υ έχει ευθύνη όχι μόνο για το πως λειτουργούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και για το πως θα βαδίσει το ΓεΣΥ από εδώ και πέρα.
  • Από πλευράς υποδομής, η θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου τη θυμόμαστε πολύ καλά, έλεγε ότι για να υλοποιηθεί σε γερές βάσεις, το Γενικό Σχέδιο Υγεία και να τεθεί σε λειτουργία θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί οι σωστές υποδομές. Επιλέγηκε από την πολιτεία να ξεκινήσει το ΓεΣΥ και συν τω χρόνω να δημιουργηθούν οι υποδομές κτηριακές και από πλευράς εξοπλισμού, προσωπικού κ.ο.κ. Γίνονται συντεταγμένα βήματα για να γίνουν σύγχρονα νοσοκομεία, ιατρικά ιδρύματα, κέντρα ερευνών, όλα όσα πρέπει να έχει ένα σωστό Γενικό Σύστημα Υγείας;
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, εάν γίνονται, γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Ξανά επικαλούμαι τη δήλωση του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ότι πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές σύστημα υγείας. Και λέγοντας το αυτό δεν παραμερίζω καθόλου το θέμα που αφορά το λεγόμενο ιδιωτικό τομέα γιατί πλέον ανήκουν όλοι σε ένα σύστημα υγείας, απλά επειδή επιλέξαμε το θέμα της συζήτησης να είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια, για αυτό επικεντρώνομαι σε αυτό.
    Οι ρυθμοί με τους οποίους έπρεπε να στελεχώνονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, που έπρεπε να εξοπλίζονται, να γίνονται δομές, οργανογράμματα, πρωτόκολλα, διαδικασίες είναι πάρα, μα πάρα πολύ αργοί! Και γι’ αυτό πρέπει να λογοδοτήσει ο Ο.Κ.Υπ.Υ. Όμως, υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που έπρεπε να τα παρακολουθεί όλα αυτά και να παρεμβαίνει και γι’ αυτό και είναι πολιτικά υπόλογος. Ευελπιστούμε ότι ο νέος Υπουργός Υγείας θα εκπληρώσει την αποστολή του.
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΑ
    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • Δρ Γεωργίου, θα ήθελα να πάμε στο θέμα που συζητείται τις τελευταίες μέρες για τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, και έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανής ένταση, με τα θλιβερά και καταδικαστέα επεισόδια της Κυριακής 18 Ιουλίου έξω από το Προεδρικό και με τους βανδαλισμούς στο συγκρότημα «Δίας». Εκείνο που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Στην κατηγορία των ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν είναι όλοι λόγω θρησκευτικών δοξασιών. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν πεισθεί και ανησυχούν από πιθανές παρενέργειες γιατί ακριβώς ακούνε αντιφατικές απόψεις από διάφορους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρείται ότι ίσως θα μπορούσε να γίνει μια πιο οργανωμένη, συστηματική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών;
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα ξεκινήσω με μια σαφέστατη τοποθέτηση: Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη του να συμβάλουν ως προς τον εμβολιασμό. Συστήνουμε τον εμβολιασμό. Δεν το συστήσαμε ελαφρά τη καρδία. Στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο υπάρχει συγκεκριμένη Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αφού εξέτασε τις κατευθυντήριες γραμμές, τα διάφορα papers τα οποία υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή ανά το παγκόσμιο και τη βιβλιογραφία, κατέληξε στο συμπέρασμα να συστήσει ως ασφαλή τον εμβολιασμό, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Οπότε η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου η καθ’ αυτό επιστημονική κοινότητα ή ιατρική κοινότητα της Κύπρου, συστήνει σε όλους να εμβολιαστούν. Από κει και πέρα ξεκινούν οι όποιες μας τοποθετήσεις.
    Μπορούμε να αντιληφθούμε τους φόβους, τις ανησυχίες όλων των πολιτών, για τους δικούς τους λόγους για τα δικά τους πιστεύω. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την επιστήμη. Εμάς η επιστήμη μας καθοδηγεί. Βάσει της επιστήμης συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας και τους πολίτες και μιλήσαμε και συστήσαμε τον εμβολιασμό. Νομίζω αν βάλουμε αυτό το πλαίσιο απαντά και στην ολότητα την ερώτησης σας. Μπορεί ο καθένας επιλεκτικά να βρίσκει κάποια papers ή κάποιες παρενέργειες και κάποιους λόγους για να μην εμβολιαστεί. Αυτό που λέμε είναι να σταματήσουμε να τρομοκρατούμε ο ένας τον άλλον. Να μιλήσουμε σοβαρά, να μιλήσουμε επιστημονικά, να μιλήσουμε τεκμηριωμένα και να καλέσουμε με επιχειρήματα τους πολίτες να εμβολιαστούν. Λέμε όχι στην τρομολαγνία. Λέμε ναι στην ενημέρωση, ναι στο γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε και γιατί πρέπει να αφήσουμε αυτή την πανδημία πίσω μας.
  • Το ζήτημα Δρ Γεωργίου, που εγείρεται είναι αν υπήρξε η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, αν υπήρξε η οργανωμένη ενημέρωση των ασθενών. Η Πολιτεία διαθέτει ένα οργανωμένο σύστημα υγείας στο οποίο είναι συνδεδεμένος όλος ανεξαιρέτως ο πληθυσμός. Έγινε συγκεκριμένη καμπάνια με την αξιοποίηση των επιστημονικών εταιρειών του ΠΙΣ ή μέσω των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΟΑΥ, Διότι έχουμε περιπτώσεις όπου λέγεται ότι και προσωπικοί ιατροί που έχουν διαφορετική άποψη από εκείνη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αποθαρρύνουν ασθενείς τους να εμβολιαστούν.
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο: Υπάρχουν 4187 ιατροί αν δεν κάνω λάθος. Μέσα σε αυτούς τους 4187 ιατρούς, υπάρχουν 3,4,5,10 οι οποίοι πιθανόν να είναι ενάντια στον εμβολιασμό. Αυτό δεν καθορίζει τη θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Η θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου καθορίζεται από την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση. Και σήμερα η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση καλεί άπαντες να εμβολιαστούν εκτός αν υπάρχουν αντενδείξεις.
    Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανέλαβε το μερτικό της ευθύνης που του αναλογεί. Κάλεσε την κοινωνία παίρνοντας το ρίσκο να μην γίνει αρεστός σε μια μερίδα πολιτών, να εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα υποκαταστήσει το κράτος, δεν θα υποκαταστήσει το υπουργείο υγείας, δεν θα υποκαταστήσει τον ΟΑΥ ή τον Ο.Κ.Υπ.Υ.
    Ο καθένας από αυτούς τους θεσμούς έχει τις δικές του ευθύνες να καλέσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Εμείς στείλαμε συστάσεις στα μέλη μας και τους είπαμε αυτή είναι η επιστημονική γνώση σήμερα, αυτό συστήνουμε, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει.
    Υπάρχουν άτομα, οι 3-4 που σας ανέφερα πριν, που πιθανόν να μην υπακούσουν, εγώ λέω ναι, αλλά αυτό θα ιδωθεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο σε ένα μετέπειτα στάδιο. Τη δεδομένη στιγμή οι υπηρεσίες του κράτους όλες πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο, το κύριο, ευθύνης: Πως ενημερώνουν, με τι επιχειρήματα ενημερώνουν, σε ποιους απευθύνονται για να ενημερώσουν.
    Δεν μπορώ να πάω π.χ. σε έναν ογδοντάχρονο και σε έναν εικοσάχρονο με τα ίδια επιχειρήματα. Οπότε πρέπει να ετοιμάσουν ολοκληρωμένες εκστρατείες, αν μας ρωτάτε θα έπρεπε να είχαν ετοιμάσει ολοκληρωμένες εκστρατείες, για να απευθυνθούν σε αυτό το κόσμο να τον πείσουν για τον εμβολιασμό. Και λέω ότι κάποιους θα τους έπειθαν και κάποιους όχι.
    Το να μην πείθεις όμως κάποιους δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους στείλεις στο πυρ το εξώτερον. Σημαίνει ότι πρέπει να τους συμβουλεύσεις να πάρουν μέτρα, σημαίνει πρέπει να τους δώσεις εναλλακτικές. Οπότε σαν ιατρική κοινότητα συστήσαμε πολύ καθαρά, αναλάβαμε την ευθύνη μας, δεν πρόκειται όμως να υποκαταστήσουμε σε καμία περίπτωση άλλους θεσμούς.
    ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ
    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • Δρ Γεωργίου θα θέλαμε τέλος το σχόλια σας στην εκτίμηση που εκφράζεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει από την Πολιτεία η αναγκαία έμπρακτη ενθάρρυνση στον τομέα της επιστημονικής έρευνας.
    ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το επίπεδο ιατρικής στην Κύπρο είναι αξιοζήλευτο, υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι, εξαίρετα κέντρα και στο λεγόμενο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι η εκπαίδευση, η έρευνα στα πλαίσια της πανδημίας έχει μείνει λίγο πίσω. Και ήταν αναμενόμενο, είναι κάτι το οποίο έγινε ανά το παγκόσμιο. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι οι συνάδελφοι σε όλο το σύστημα υγείας αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και έτσι γίνεται μια εκπαίδευση στους διάφορους τομείς, Κι αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες κυρίως του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Εταιρειών του. Συνεχίζει όμως να υπάρχει η ανάγκη για δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στους διάφορους κλάδους της ιατρικής.
    Όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, θα μπορούσε να είναι πολύ αναβαθμισμένη και αυτό που λέμε σαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι ότι η εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου πρέπει να ιδωθεί μέσα από ένα άλλο πλαίσιο, δεδομένου ότι όλοι ανήκουν σε ένα σύστημα υγείας πλέον, το εκπαιδευτικό σύστημα της ιατρικής κοινότητας πρέπει ιδωθεί στρατηγικά. Πώς εκπαιδεύονται συνεχώς οι ιατροί μας, ο ιατρικός κόσμος, πώς αναπτύσσει δεξιότητες, πως καλύπτει κενά που πιθανόν να εντοπίζουμε μέσα από το σύστημα υγείας ότι υπάρχουν στην Κύπρο, τι κίνητρα δίνουμε για να κατευθύνουμε ιατρούς για να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένους τομείς της ιατρικής.
    Οπότε, χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα και ευελπιστούμε ότι θα γίνει στην πορεία.
    Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσουμε με αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση και παράλληλα παίρνει και ο ίδιος πρωτοβουλίες, διοργανώνοντας συνεχώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο κλινικής τεκμηρίωσης το οποίο θα ετοιμάζει πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές σε συνεργασία με τις επιστημονικές του εταιρείες. Οπότε βλέπετε ότι μας απασχολεί σαν ιατρική κοινότητα η εκπαιδευτική μας δράση, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε συνεχώς.
    ¬__________________________
    • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeia-press.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.