Δρ Σωτ. Κούμας: Οι ιατροί παραμένουν στην πρώτη γραμμή για αναχαίτιση της πανδημίας – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκεται ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου, με τον πρόεδρο των κυβερνητικών ιατρών Δρ Σωτήρη Κούμα να δηλώνει ότι οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία συνεχίζουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στη μάχη κατά του covid_19, είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Δρ Κούμας αναφέρει ότι οι ιατροί, όπως και οι άλλοι λειτουργοί υγείας είναι σε εγρήγορση για αντιμετώπιση και του νέου κύματος της πανδημίας.

Ως λειτουργοί υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είπε, είμαστε σε επιφυλακή. Ευελπιστούμε ότι και τα αρμόδια τμήματα είτε του Υπουργείου Υγείας, είτε του ΟΚΥΠΥ, δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι να είναι σε ετοιμότητα ώστε αν αυξηθεί αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον καλύτερο βαθμό που θα μπορούσαμε.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ άσκησε κριτική προς τους ιθύνοντες γιατί στα μέσα προς το τέλος του Ιούλη μέχρι το μέσο του Αυγούστου, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν ήταν εφοδιασμένα με διαγνωστικά αντιδραστήρια ώστε να μπορούμε έγκαιρα και το επαναλαμβάνω και τοποθετούμαι ως κλινικός γιατρός, έγκαιρα ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε, να επιβεβαιώσουμε ή όχι ότι υπάρχει κρούσμα με τον κορωνοϊό!

Στη συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρεται και στο θέμα της στελέχωσης και της δομής των δημόσιων νοσηλευτηρίων καθώς επίσης στις συνέπειες της μαζικής φυγής ιατρών και μετακίνησης τους στον ιδιωτικό τομέα.  Μαζί τους, σημειώνει, μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα και μεγάλος μέρος των ασθενών τους, γεγονός που επηρεάζει τα έσοδα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.  Ο ΟΚΥπΥ, αναφέρει ο Δρ Κούμας, θα πρέπει να ενδιατρίψει στο θέμα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Δρ Κούμα, μετά το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της υλοποίησης της Β΄ Φάσης του ΓεΣΥ, ομαλοποιήθηκε η λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων;

Δρ Σωτήρης Κούμας: Δεν μπορούμε να πούμε 100% ότι ομαλοποιήθηκε η λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

  • Ποιά είναι τα θέματα αιχμής για τον ιατρικό κόσμο και την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ;

Σ.Κ.: Τα προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας ως ιατρικός κόσμος  πρωτίστως είναι η σωστή στελέχωση και οι δομές  των νοσηλευτηρίων και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη φυγή των συναδέλφων εδώ και ένα χρόνο από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παρ’ όλο που σε ένα βαθμό έχουν αντικατασταθεί, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και πρέπει αυτό να το παραδεχτούμε. Δημιουργείται μέχρι να αναπληρωθεί η φυγή ενός γιατρού κενό. Ζούμε στην Κύπρο όπου οι γιατροί είναι γνωστοί και αρκετοί από αυτούς παίρνουν μαζί τους ένα μεγάλο μέρος ασθενών που παρακολουθούσαν. Αυτό προκαλεί τις δικές του επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων και επηρεάζει την όλη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

– Αυτό δεν λειτουργεί κι’ αντίστροφα; Οι γιατροί που έρχονται δεν φέρνουν άλλους, δικούς τους ασθενείς για να αναπληρώνουν το κενό της φυγής και της μεταφοράς ασθενών;

Σ.Κ.: Οι γιατροί που έρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά πλειοψηφία είναι συνάδελφοι από την Ελλάδα. Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες τους, αλλά επαναλαμβάνω ζούμε στην Κύπρο όπου είναι μια πιο κλειστή κοινωνία. Τους συναδέλφους ακόμη δεν τους γνωρίζουν, έτσι αντιλαμβάνεστε, μαζί με τους γιατρούς υπήρξε και φυγή ασθενών από τα δημόσια προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό βέβαια κάποιος μπορεί να το απαντήσει ότι ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό ήταν αναμενόμενο, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που είναι ο διαχειριστής, θα πρέπει να εγκύψει, να το παρακολουθήσει και να προσπαθήσει να δει πώς θα ανταποκριθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι ως πάροχος τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τα νέα δεδομένα βρίσκονται σε ένα οικονομικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρόλο που εμείς ως γιατροί το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, για μας δεν είναι θέμα οικονομικού ανταγωνισμού, ούτε μπαίνει θέμα ανταγωνισμού, είναι θέμα να παρέχεις ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες προς τους ασθενείς.

Ωστόσο, υπάρχει και η οικονομική πλευρά του ζητήματος. Με τον ανταγωνισμό, αν οι ασθενείς που προσελκύεις είναι λιγότεροι δηλαδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα σου, αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν οικονομικές δυσκολίες με τον Οργανισμό στο μέλλον. Ιδιαίτερα όταν θα πάψει και η χρηματοδότηση από το Κράτος, όπως προνοεί κι ο Νόμος.

Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι πριν από το Γενικό Σύστημα Υγείας υπήρχε ένα διαμορφωμένο σύστημα παροχών υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι συσσωρευμένη η καταπληκτική πλειοψηφία αυτών των παροχών. Σε κάποιο βαθμό μάλιστα μοναδικές στο όλο σύστημα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν έχεις τις δομές, τις υποδομές και δεν τις χρησιμοποιείς, αυτό δεν είναι ότι το καλύτερο στο τέλος της ημέρας. Σημαίνει ότι το κόστος της ιατρικής στην Κύπρο θα αυξηθεί. Κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε όχι μόνο στο επίπεδο των δημοσίων νοσηλευτηρίων πρέπει να τα δούμε και στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας. Τώρα, εκτός από το θέμα της στελέχωσης…

Πριν πάμε σε επόμενο κεφάλαιο να ρωτήσω το εξής: Η μείωση των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια και κατά συνέπεια των και εσόδων σε περίπτωση που συνεχιστεί η φυγή γιατρών και μαζί ασθενών που πάνε σε «ανταγωνιστικά» νοσηλευτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα αυτό ίσως δημιουργήσει και προβλήματα στα οικονομικά και στους προγραμματισμούς για αναβάθμιση και αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων;

Σ.Κ.: Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο. Βεβαίως στα πρώτα 4 χρόνια και  έχουμε ήδη διανύσει ένα χρόνο, το κράτος καλύπτει τα κενά στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αντιλαμβανόμαστε ότι από εκεί και πέρα, αν δεν κατορθώσει ο ΟΚΥΠΥ να εξεύρει τους σωστούς τρόπους λειτουργίας, κάποια πράγματα θα είναι ίσως δύσκολα σε οικονομικό επίπεδο. Το οποίο με τη σειρά του θα επιφέρει προβλήματα, δυστοκίες, στο επίπεδο της ποιότητας κάποιων υπηρεσιών που παραχωρούνται και επαναλαμβάνω σ’ ένα βαθμό είναι μοναδικές στη χώρα μας. Άρα αυτό που εμείς λέμε σαν γιατροί είναι ότι πρέπει να γίνουν τέτοιοι σχεδιασμοί και πολύ περισσότερο να προχωρήσουν σε πράξεις, ώστε πραγματικά τα δημόσια νοσηλευτήρια να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν και να διατηρήσουν και το ρόλο και τον χαρακτήρα τους που τους αποδίδεται, που τους αρμόζει.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Να μου επιτραπεί να αναφερθώ σε αυτό που ακόμα βιώνουμε θα έλεγα, στο θέμα της πανδημίας. Είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία κατά κύριο λόγο αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού. Άρα ως χώρα, ως κράτος πρέπει αυτό το πράγμα να το έχουμε στα υπόψη μας και να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσηλευτήρια γιατί είναι άκρως απαραίτητα τόσο για την κοινωνία γενικά αλλά και ειδικότερα για την επιτυχία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Νομίζω είναι κάπου και απλά μαθηματικά σ’ ένα επίπεδο. Τουλάχιστον το ήμισυ των κλινών, όπως λέμε για την ενδονοσοκομειακή, τα έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς αυτά θα δυσκολευτεί το Γενικό Σύστημα Υγείας να εξυπηρετήσει και να αποδώσει στο βαθμό που προκαθόριζε, θα έλεγα, προ της έναρξης του.

Δρ Κούμα, αναφορικά με την πανδημία, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης έγιναν οι αναγκαίες προετοιμασίες για να είμαστε προετοιμασμένοι;

Σ.Κ.: Πρέπει να πω ότι τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα υπάρχει εκ νέου μια έξαρση, όχι στο βαθμό που υπήρξε στο πρώτο κύμα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, βασικά η πύλη εισόδου για  διάγνωση, η καταπληκτική πλειοψηφία είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα περιστατικά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Άρα υπάρχει μια εγρήγορση, υπάρχουν κάποιες υποδομές οι οποίες έχουν μείνει ως το ελάχιστον ώστε να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις.

Από κει και πέρα όμως, ο σφαιρικός σχεδιασμός σε περίπτωση δεύτερου κύματος θεωρούμε ότι θα βασιστεί στα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί και τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει από την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί, στο κάθε νοσοκομείο, υπάρχει ένα πρωτόκολλο πώς να αντιμετωπίζονται τα ύποπτα, τα  επιβεβαιωμένα περιστατικά. Από εκεί και πέρα σίγουρα απόλυτες προβλέψεις δεν μπορεί κανένας να κάνει, γιατί όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των ασθενών που μπορεί να είναι είτε ύποπτοι, είτε θετικοί.

Θα κριθούν όλα και από τη σοβαρότητα των θετικών περιστατικών, δηλαδή καθαρά από την κλινική εικόνα. Γιατί μπορεί να έχεις λίγους αλλά να είναι ιδιαίτερα σοβαρά και να υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση των εντατικών. Την ίδια στιγμή μπορεί να έχεις αρκετούς αλλά να είναι ασυμπτωματικοί, έτσι να μην επιβαρύνεται ακριβώς το νοσηλευτήριο ή οι εντατικές όπου χρήζουν αντιμετώπισης συγκεκριμένοι ασθενείς.

Σίγουρα εμείς ως λειτουργοί υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων είμαστε σε επιφυλακή, ευελπιστούμε ότι και τα αρμόδια τμήματα είτε του Υπουργείου Υγείας, είτε του ΟΚΥΠΥ, δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι να είναι σε μια ετοιμότητα ώστε αν αυξηθεί αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον καλύτερο βαθμό που θα μπορούσαμε.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ!

Εδώ να μου επιτραπεί όμως να αναφερθώ σ ένα περιστατικό το οποίο κάπου μας αναγκάζει να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Μέσα προς το τέλος του Ιούλη μέχρι το μέσο του Αυγούστου δυστυχώς τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν ήταν εφοδιασμένα με διαγνωστικά αντιδραστήρια ώστε να μπορούμε έγκαιρα και το επαναλαμβάνω και τοποθετούμαι ως κλινικός γιατρός, έγκαιρα ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε, να επιβεβαιώσουμε ή όχι ότι υπάρχει κρούσμα με τον κορωνοϊό!

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, γίνεται αντιληπτό ότι ο κάθε πολίτης με συμπτώματα,  αντιμετωπίζεται ως ύποπτο περιστατικό. Αυτοί οι ασθενείς σε περίπτωση που θα επιβεβαιωνόταν και θα ήταν θετικό το αποτέλεσμα, μπορούσε να έχει επιπτώσεις είτε στο τμήμα που νοσηλευόταν είτε και στο προσωπικό και στο ίδιο το νοσηλευτήριο. Άρα αυτό που συνέβη με το θέμα των αντιδραστηρίων ευελπιστούμε να μην παρουσιαστεί ξανά γιατί από κλινικής απόψεως είναι ανεπίτρεπτο. Δεν μπορούν τα νοσηλευτήρια τα οποία ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, να μην έχουν αυτά τα αντιδραστήρια!

Λύθηκε τώρα το πρόβλημα γιατρέ, το κουβεντιάσατε με τους αρμοδίους;

Σ.Κ.: Το πρόβλημα λύθηκε, τώρα υπάρχουν αντιδραστήρια. Στις 27 Αυγούστου είχαμε μια συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό όπου θίχτηκε αυτό το θέμα. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί και τουναντίον ευελπιστούμε ότι τα εργαστήρια των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα αναλάβουν και περισσότερο ρόλο στο διαγνωστικό πεδίο της πανδημίας. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να πούμε για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν το θέμα κατά πόσον έχουμε αρκετό αριθμό εντατικολόγων.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε και με βάση το σχεδιασμό που έγιναν,  τα πράγματα ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερα ότι δεν θα έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτως ώστε να εφαρμοστούν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί. Άρα ο χρόνος θα δείξει.

Λαμβάνοντας την ευκαιρία που μου δίνετε με αυτή τη συνέντευξη να στείλουμε μέσω της εφημερίδας σας το μήνυμα προς όλους μας, συμπεριλαμβανομένων και των εαυτών μας, ότι η απλή τήρηση κάποιων απλών οδηγιών και πράξεων, σίγουρα θα μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο κάποιος να ασθενήσει, κάποιος να μεταδώσει τον ιο στην κοινότητα και να βιώσουμε εικόνες που είδαμε από τις τηλεοράσεις μας κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.