Δρ Π. Αγαθαγγέλου: Οι μεγάλες προκλήσεις για την ιατρική Κύπρο – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Δρ Π. Αγαθαγγέλου: Οι μεγάλες προκλήσεις για την ιατρική Κύπρο – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Στις μεγάλες προκλήσεις για την Ανθρωπότητα και την Κύπρο στον Τομέα της Υγείας, αναφέρεται ο επανεκλεγείς στη θέση του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Εισερχόμενοι στην εποχή των «έξυπνων νοσοκομείων», αναφέρει, η ιατρική στην Κύπρο δεν πρέπει να μένει πίσω αλλά να διασφαλίζεται ότι θα εκσυγχρονίζεται με τους απαιτούμενους ρυθμούς και ασφάλεια. Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ στηρίζει κάθε προσπάθεια που προωθεί και διασφαλίζει την διαρκή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας και των εργαλείων που έχει στη διάθεση του ο ιατρός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓεΣΥ, θα πρέπει να μπορεί να επενδύσει σε όλες τις καινοτόμες θεραπείες που εξελίσσονται ώστε να μπορεί να παρέχει στους δικαιούχους αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ απαντώντας σε ερωτήσεις μας αναφέρεται στην πρωτοβουλίες του ΠΙΣ για ενίσχυση και θεσμική υποστήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19, αναφέρει ο Δρ Αγαθαγγέλου, απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.

Καθώς η συμπλήρωση δυο χρόνων από τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) χρονικά συνέπεσε με την έναρξη της νέας θητείας του ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, ο Δρ Π. Αγαθαγγέλου επαναδιατύπωσε την  ισχυρή βούληση του ΠΙΣ να συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά και να διατηρήσει την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Το ΓεΣΥ, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ως μεταρρύθμιση είναι ένα σύστημα που για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη, την πρόληψη και προαγωγή υγείας, τις σπάνιες παθήσεις και τους χρόνιους πάσχοντες και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες και σύγχρονες θεραπείες.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου αναφέρει επίσης ότι η πανδημία έχει αποδείξει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι και πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος και γι’ αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να είναι ενισχυμένα, ώστε να είναι αποδοτικά και με βέλτιστες πρακτικές σε όλες τις βαθμίδες της λειτουργίας του.

Θεωρούμε, τονίζει, άκρως απαραίτητο μέσα από την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να συμπεριληφθούν θέματα που αφορούν βέλτιστες πρακτικές της οργανωτικής δομής, στελέχωση, απολαβές, επιστημονικά και ακαδημαϊκά κίνητρα και ευρύτερα σε ότι αφορά τις υπόλοιπες λειτουργίες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΙΣ στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Αγαπητέ Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, κατ’ αρχάς σας συγχαίρουμε για την επανεκλογή σας στη θέση του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε σας και στους συνεργάτες σας, στο δύσκολο έργο σας, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές ιδιόμορφες συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά και με τη σειρά μου θέλω να συγχαρώ θερμά και όλα τα νεοεκλεγέντα και επανεκλεγέντα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος για την εκλογή τους όπως επίσης και το προηγούμενο ΣΙΣ για την πραγματικά πολύτιμη προσφορά τους, ιδιαίτερα μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

  • Ποιους στόχους θέτετε για τη νέα σας θητεία; Ως άνθρωπος και λειτουργός υγείας με όραμα και γενικότερο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία, ποιες κρίνετε ότι είναι σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις για την Ανθρωπότητα και την μικρή μας πατρίδα;

Επιστημονική εξέλιξη και ψηφιακή ιατρική

Η ιατρική επιστήμη και η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ένας κλάδος που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία. Η Κύπρος και η ιατρική στην Κύπρο δεν πρέπει να μένει πίσω αλλά να διασφαλίζεται ότι θα εκσυγχρονίζεται με τους απαιτούμενους ρυθμούς και ασφάλεια. Στόχος μας ως ΠΙΣ είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, η προάσπιση του επιστημονικού κύρους της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και ευρύτερα η διασφάλιση της διαρκούς αναβάθμισης του επιπέδου της ιατρικής στην Κύπρο, σε όλες τις εκφάνσεις. Ανάμεσα στους στόχους μας ως ΠΙΣ είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εξυπηρέτησης του ΠΙΣ προς όλα του τα μέλη. 

Γενικότερα η νέα ψηφιακή εποχή, την οποία διανύουμε, είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, καθώς ο ρυθμός της αλλαγής είναι ταχύτερος από ποτέ. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας τα επόμενα χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες έχουν το δυναμικό να μετασχηματίσουν ριζικά τον κλάδο, ωστόσο οι προκλήσεις που ενέχουν είναι σημαντικές: ρυθμιστικά εμπόδια, οικονομικοί περιορισμοί, αλλά και δυσκολίες στην αποτελεσματική ψηφιοποίηση των δεδομένων των ασθενών. Η αλλαγή του κλάδου της υγείας αναμένεται να έχει πρωτίστως ως επίκεντρο τον ασθενή, ο οποίος θα αποκτήσει ρόλο «καταναλωτή υπηρεσιών υγείας» καθώς αναζητά έλεγχο στη διαχείριση της υγείας του. Ο κλάδος θα διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες του νέου αυτού «καταναλωτή υπηρεσιών υγείας», ο οποίος θα απαιτεί αναβαθμισμένες εμπειρίες, με κύρια χαρακτηριστικά την εξατομίκευση, την άνεση, την ταχύτητα και την αμεσότητα στην παροχή υπηρεσιών. «Έξυπνα νοσοκομεία» κατά το παράδειγμα της Δανίας, η τηλε-υγεία και πολλά άλλα.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που ο ΠΙΣ στηρίζει κάθε προσπάθεια που προωθεί και διασφαλίζει την διαρκή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας και των εργαλείων που έχει στη διάθεση του ο ιατρός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Πανδημία

Άλλη μία μεγάλη πρόκληση είναι αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Οι αντοχές των συστημάτων υγείας, των υποδομών, οι αντοχές της οργάνωσης και της συνεργασίας και ακόμη πιο πολύ οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας δοκιμάζονται.

Οι πρωτοφανείς για όλους μας συνθήκες μέσα στις οποίες έχουμε κληθεί το καθήκον μας ήταν πραγματικά δύσκολες.

Από την πρώτη στιγμή ο ΠΙΣ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση και θεσμική υποστήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, συνεδριάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο σε ότι αφορά την κλινική διαχείριση της πανδημίας όσο και όσον αφορά την αξιοποίηση του ιατρικού κόσμου με τρόπο που να μην πλήττεται η επιστημονική αξιοπρέπεια του γιατρού και με τρόπο που να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Οι πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα, έχουν οδηγήσει στην παρασκευή, έγκριση και διάθεση των εμβολίων τα οποία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενισχυτικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και εξελικτικά εκρίζωση της πανδημίας Covid-19.

Ευρύτερα, η εμπλουτισμένη γνώση της ιατρικής επιστήμης ενάντια του Covid-19, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον, με μεθόδους που θα αποτρέπουν φοβικές κοινωνίες και αναιμικές οικονομικές δραστηριότητες απροσδιόριστης διάρκειας.

Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19 ιδιαίτερα απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.

ΓΕΣΥ

Ως ΠΙΣ είμαστε δεσμευμένοι στην θεσμική μας αποστολή, το εθνικό σύστημα υγείας να βελτιώνεται και να εξελίσσεται προς όφελος των ασθενών και  προς όφελος της διαχρονικής πρόσβασης τους σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα οι μηχανισμοί εφαρμογής του ΓεΣΥ να διασφαλίζουν την επιστημονική αναγνώριση και αξιοπρέπεια των ιατρών

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας μας θητείας, επαναδιατυπώνουμε την ισχυρή βούληση του ΠΙΣ να συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά και να διατηρήσει την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με καλή πίστη, συνεχίζουμε να παραθέτουμε ουσιαστικές εισηγήσεις για την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας το οποίο θα αναβαθμίζεται με τους ρυθμούς που απαιτεί η σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Προς όφελος των δικαιούχων και με σεβασμό στον ιατρό ο οποίος πρέπει να έχει τη θέση που του αξίζει, διασφαλίζοντας την επιστημονική του αξιοπρέπεια τα εργαλεία που χρειάζεται για να μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα του και να παρέχει ότι πιο σύγχρονο και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον Κύπριο πολίτη.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΙΣ ΠΡΟΣ ΟΑΥ

  • Με τη συμπλήρωση δυο χρόνων εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα θέλαμε τις εκτιμήσεις του ΠΙΣ για τις προοπτικές επιτυχίας του Συστήματος. Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης στους πολίτες και διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος; Πως ο ΠΙΣ και οι Επιστημονικές Εταιρείες του, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση; Ο ΟΑΥ και η συντεταγμένη Πολιτεία, σε ποιο βαθμό αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη του ΠΙΣ;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Για τον ΠΙΣ, το ΓεΣΥ δεν σημαίνει μόνο πρόσβαση απλά σε υπηρεσίες υγείας. Για τον ΠΙΣ το ΓεΣΥ σημαίνει ισότιμη πρόσβαση σε εκσυγχρονισμένες και διαρκώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε ένα περιβάλλον όπου ο ασθενής θα τυγχάνει σωστής εξυπηρέτησης και σε ένα περιβάλλον όπου ο γιατρός θα μπορεί απρόσκοπτα να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες. Διασφάλιση του επιστημονικού κύρους των ιατρών, σημαίνει διασφάλιση της αξιοπρεπούς και ποιοτικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια, έχουμε υποβάλει πολλές εισηγήσεις και πρακτικές. Ο κάθε σταθμός αυτών των 2 ετών ανέδειξε τις δικές του διαπιστώσεις, τα κενά αλλά και τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν τόσο σε επίπεδο λειτουργίας αλλά και χρήσης του από τους ασθενείς.

Το ΓεΣΥ ως μεταρρύθμιση είναι ένα σύστημα που για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη, την πρόληψη και προαγωγή υγείας, τις σπάνιες παθήσεις και τους χρόνιους πάσχοντες και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες και σύγχρονες θεραπείες. Στόχος και θεσμική μας αποστολή είναι, το εθνικό σύστημα υγείας να βελτιώνεται και να εξελίσσεται προς όφελος των ασθενών και προς όφελος της διαχρονικής πρόσβασης τους σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα οι μηχανισμοί εφαρμογής του ΓεΣΥ να διασφαλίζουν την επιστημονική αναγνώριση και αξιοπρέπεια των ιατρών. Με αυτήν ακριβώς την ισορροπία εξυπηρετείται η δημόσια υγεία.

Είναι ήδη γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια στη βάση συγκεκριμένης μελέτης, ως ΠΙΣ είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύσταση και ρόλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για τις λειτουργίες των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, τα Φάρμακα & Αναλώσιμα, το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας. Καταθέσαμε προτάσεις για την διαχείριση Χρόνιων, Σπάνιων και Εξειδικευμένων Παθήσεων όπως η δημιουργία «Κέντρων Αναφοράς» – με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, παροχή κινήτρων προς παρόχους για διαχείριση των χρόνιων ασθενών και διασφάλιση της άμεσης και ποιοτικής πρόσβασής τους.

Υποβάλαμε επίσης προτάσεις για τη διαχείριση της ποιότητας με την εισαγωγή και εφαρμογή ελάχιστων κριτηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης (CPD), εισαγωγή και εφαρμογή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών & Πρωτοκόλλων (Clinical Guidelines & Protocols), εισαγωγή συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας (Quality of Care Indicators), διενέργεια ανεξάρτητων επιθεωρήσεων / κλινικών ελέγχων για αξιολόγηση και επίβλεψη των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους παρόχους υγείας, πιστοποίηση των παρόχων υγείας, τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των νοσηλευτηρίων, σχετικά με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Έχουμε επίσης αποστείλει σειρά επιστολών και προτάσεων για διαχείριση των προβλημάτων του ΓεΣΥ σε θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα.

Ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓεΣΥ, θα μπορεί να επενδύσει σε όλες τις καινοτόμες θεραπείες που εξελίσσονται ώστε να μπορεί να παρέχει στους δικαιούχους αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΠΙΣ – ΟΑΥ

  • Η διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης συνδέεται με τα πρωτόκολλα στις διάφορες ειδικότητες, θέση την οποία προτού ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, πρόβαλλε ο ΠΙΣ. Δυο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, το έργο της εισαγωγής  πρωτοκόλλων έχει ολοκληρωθεί για όλες τις ειδικότητες;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Ήδη σε μία προσπάθεια διαμόρφωσης επιστημονικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών και στο πλαίσιο της επιστημονικής συμμετοχής του ΠΙΣ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχαμε αποφασίσει από κοινού με τον ΟΑΥ τη δημιουργία επιστημονικής τεχνικής επιτροπής πρωτοκόλλων, της οποίας το επιστημονικό σκέλος θα είναι αποκλειστική ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Εταιρειών ενώ ο ΟΑΥ θα συντονίζει την ανάπτυξη δεικτών ποιότητας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Αυτή η κοινή επιτροπή έχει ήδη συσταθεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Στόχος μας και κοινή μας ευθύνη είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που προσφέρονται στους πολίτες στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Επίσης για τη διασφάλιση της ποιότητας, προτείνουμε εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και διεξαγωγή ελέγχων για διασφάλιση της τήρησής τους – Διασφάλιση ελέγχου από τον Επίτροπο Ελέγχου & Διαχείρισης Ρίσκου του ΓεΣΥ που θα πρέπει να δημιουργηθεί.

Δημιουργία Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών με ξεκάθαρους όρους εντολής και δείκτες μέτρησης για διασφάλιση της εφαρμογής συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας και πρωτοκόλλων.

Δημιουργία «Κέντρων Αναφοράς» (“Centers of Excellence”) για διαχείριση χρόνιων και δύσκολων / περίπλοκων περιστατικών.

Τακτή αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

Διαμόρφωση και εφαρμογή Δεικτών Μέτρησης της Αποτελεσματικότητας του Συστήματος.

ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • Όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, με ένα «σφιχτό» προϋπολογισμό, θεωρείτε ότι διασφαλίζεται η παροχή ενός υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης στους Κύπριους πολίτες;

Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προσπάθησε να αναδείξει τους προβληματισμούς του σε σχέση με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και ταυτόχρονα να παραθέσει ουσιαστικές εισηγήσεις, που στόχο είχαν την αποτελεσματική εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη στήριξη των συμβούλων του Οίκου Deloitte, πραγματοποιήσαμε εξειδικευμένη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας διαφαίνεται ότι παραμένουν ακόμη επίκαιρα και αντιπροσωπευτικά των προκλήσεων που καλούμαστε, ως ιατρική κοινότητα, να διαχειριστούμε. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη κατέθετε προβληματισμούς σε σχέση με την επάρκεια του προϋπολογισμού, τη διοικητική ικανότητα εφαρμογής πρωτοκόλλων και ασφαλιστικών δικλείδων για αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω σχεδιασμού και την εκ των προτέρων διοικητική και οικονομική αναδιοργάνωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Ως ΠΙΣ ήμασταν και είμαστε υπέρμαχοι ενός Συστήματος που θα προσφέρει διαχρονική πρόσβαση στους ασθενείς, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επιστημονική αξιοπρέπεια των ιατρών.

Θεωρούμε αναγκαία την επαναξιολόγηση της επάρκειας του προϋπολογισμού ως βασικό στοιχείο της διασφάλισης της λειτουργικής, ποιοτικής και οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος. Ως ΠΙΣ είχαμε προτείνει, μεταξύ άλλων, την συλλογή ιστορικών δεδομένων (historical data) στη βάση των μέχρι σήμερα δεδομένων για αποτύπωση του πραγματικού κόστους λειτουργίας και ποσοτικοποίηση των ιατρικών πράξεων. Σημειώστε ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία τα οποία αντλήσαμε από το Υπ. Οικονομικών, το συνολικό ύψος των δαπανών στον τομέα της υγείας, ανέρχεται κοντά στα €2δις

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ

Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Δρ Αγαθαγγέλου, θυμόμαστε πολύ έντονα τη θέση, ακριβέστερα την έντονη αξίωση που προβάλλατε ως ΠΙΣ θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος υγείας, την αναβάθμιση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.  Δυο χρόνια μετά, ποια είναι η πραγματική εικόνα στα κρατικά νοσηλευτήρια; Είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δημιουργηθείσες ανάγκες με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και μάλιστα μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού;

Μέσα από την πρώιμη του δοκιμασία, μπροστά στις προκλήσεις που έφερε η πανδημία,  το ΓεΣΥ, το σύστημα αποτέλεσε έναν καίριο άξονα. Μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση που έχουμε βιώσει, θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωριστεί η τεράστια σημασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η πανδημία έχει αποδείξει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι και πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος και γι’ αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να είναι ενισχυμένα, ώστε να είναι αποδοτικά και με βέλτιστες πρακτικές σε όλες τις βαθμίδες της λειτουργίας του.

Η διοικητική και οικονομική αναδιοργάνωση που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και κατ’ επέκταση η λειτουργικότητα του συστήματος. Εξάλλου η αναδιοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός και η προστασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων ήταν μία από τις βασικότερες μας αρχές μας, πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Θεωρούμε άκρως απαραίτητο μέσα από την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να συμπεριληφθούν θέματα που αφορούν βέλτιστες πρακτικές της οργανωτικής δομής, στελέχωση, απολαβές, επιστημονικά και ακαδημαϊκά κίνητρα και ευρύτερα σε ότι αφορά τις υπόλοιπες λειτουργίες.

_______________________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.