Δρ Πέτρoς Αγαθαγγέλου: Όλοι να επιδείξουν την ανάλογη ευθύνη με την ανταπόκριση τους στους εμβολιασμούς

  • Η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί συνδυαστικά και από την ανταπόκριση του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της αποστολής του για διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία και με αίσθημα ευθύνης έναντι των μελών του, των επαγγελματιών υγείας και όλων των πολιτών ενθαρρύνει και αναμένει ότι όλοι, θα επιδείξουν την ανάλογη ευθύνη με την ανταπόκριση τους στους εμβολιασμούς, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου σε δήλωση του για τους Εμβολιασμούς έναντι του Covid-19.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα εκ μέρους όλων και κυρίως σε ατομικό επίπεδο μέσα από την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η γνωριμία με τον ιό Covid-19 έχει ολοκληρωθεί. Ως ιατρική κοινότητα επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Προστασία-Πρόβλεψη».

Μέχρι στιγμής τα εργαλεία που είχαμε για εφαρμογή του τρίπτυχου «Π-Π-Π», ήταν τα lockdown και τα μέτρα ατομικής προστασίας «Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκες».

Οι πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα, έχουν οδηγήσει στην παρασκευή, έγκριση και διάθεση των εμβολίων τα οποία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενισχυτικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και εξελικτικά εκρίζωση της πανδημίας Covid-19.

Η έγκριση και διάθεση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού αποτελεί μια από τις νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

  • Ευρύτερα, η εμπλουτισμένη γνώση της ιατρικής επιστήμης ενάντια του Covid-19, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον, με μεθόδους που θα αποτρέπουν φοβικές κοινωνίες και αναιμικές οικονομικές δραστηριότητες απροσδιόριστης διάρκειας.

Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19 ιδιαίτερα απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της αποστολής του για διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία και με αίσθημα ευθύνης έναντι των μελών του, των επαγγελματιών υγείας και όλων των πολιτών ενθαρρύνει και αναμένει ότι όλοι, θα επιδείξουν την ανάλογη ευθύνη με την ανταπόκριση τους στους εμβολιασμούς».