Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου:Ο ΠΙΣ δηλώνει παρών και μάχιμος

• Η υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, ανέδειξε την επιστημονική σας επάρκεια, τον επαγγελματισμό, αλλά και το τεράστιο πλεόνασμα ανθρωπιάς, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχετε επιδείξει

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «δηλώνει παρών και μάχιμος σε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και το επίπεδο του τομέα της υγείας στον τόπο μας», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε μήνυμα του προς την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας».

Ο ΠΙΣ, αναφέρει ο  Δρ. Π. Αγαθαγγέλου, απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου και με αποτελεσματικό και επαρκή εποπτικό έλεγχο

Αναφορικά με την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημειώνει ότι «ανέδειξε την επιστημονική σας επάρκεια, τον επαγγελματισμό, αλλά και το τεράστιο πλεόνασμα ανθρωπιάς, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχετε επιδείξει».

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο του μηνύματος τος Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου:

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας θα ήθελα να απευθυνθώ με αισθήματα περηφάνειας προς όλους τους συναδέλφους μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τους γιατρούς μας, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμβεβλημένους ή όχι με το ΓεΣΥ, κάθε ειδικότητας.

Ως ΠΙΣ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλετε στα νοσηλευτήρια, στα ιατρεία σας για να διασφαλίσετε την υγεία των ασθενών και εμείς με τη σειρά μας καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σας, προασπιζόμενοι το επιστημονικό κύρος και αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Η υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, ανέδειξε την επιστημονική σας επάρκεια, τον επαγγελματισμό, αλλά και το τεράστιο πλεόνασμα ανθρωπιάς, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχετε επιδείξει.

Μια παρατεταμένη κρίση που δοκίμασε σκληρά τις αντοχές σας αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας, μόλις στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του. 

Είναι γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε επίσης την ανάγκη για εμπιστοσύνη στα επιστημονικά επιτεύγματα αλλά και την μεγάλη αξία της συσπείρωσης όλων μας για την προστασία του πολίτη, καθότι οι προκλήσεις με ή χωρίς υγειονομικές κρίσεις, εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ  ΠΙΣ

Ο ΠΙΣ ήθελε, θέλει και απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου και με αποτελεσματικό και επαρκή εποπτικό έλεγχο.

Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Ούτε σύστημα υγείας μπορεί να υπάρξει χωρίς γιατρούς.

Γι’ αυτό και η ιατρική κοινότητα αποτελεί όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγείας, αλλά τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο πρέπει το σύστημα να στηρίζει την επιστημοσύνη του, την κλινική διαχείριση, τη διασφάλιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας υγείας, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά όλους τους συναδέλφους και να τους διαβεβαιώσω ότι ο ΠΙΣ δηλώνει παρών και μάχιμος σε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και το επίπεδο του τομέα της υγείας στον τόπο μας.