Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη: Με σωστό σχεδιασμό μπορούμε να επισπεύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τα δημόσια νοσηλευτήρια ανέτοιμα από πλευράς υποδομής, με την αυτονόμηση να μην έχει προχωρήσει, με τα προβλήματα υποστελέχωσης και ανεπαρκών υποδομών να μην έχουν επιλυθεί και στο πλαίσιο ενός καινούργιου συστήματος υγείας που μόλις είχε ξεκινήσει, αναφέρει σε συνέντευξη του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης.

Θα ανέμενε κανείς, σημειώνει ότι την περίοδο του Καλοκαιριού και ενώ όλοι αναμέναμε και προειδοποιούσαμε για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, οι αρμόδιοι φορείς θα ενέκυπταν σε αυτά τα ζητήματα και προχωρούσαν σε αναβάθμιση και επίλυση αυτών των θεμάτων έστω σε κάποιο βαθμό. Φυσικά, προσθέτει, δεν περίμενε κανείς ότι μέσα σε ένα καλοκαίρι θα ήταν εφικτό να επιλυθούν χρόνιες παθογένειες αλλά με ένα σωστό έκτακτο σχεδιασμό θα μπορούσαν να προετοιμαστούν καλύτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε άλλα σημεία και απαντώντας σε ερωτήσεις του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ», ο Δρ Αναστασιάδης αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή ο ΠΙΣ εξέφρασε την πλήρη του ετοιμότητα και σε κάθε περίπτωση, με δική του πρωτοβουλία κατέθετε επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις και προτάσεις για να στηρίξει τους φορείς που παίρνουν τις αποφάσεις, για τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, σημειώνει, δεν είχαμε πάντα την επιθυμητή ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο Δρ  Μιχάλης Αναστασιάδης τονίζει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας όλοι οι γιατροί αποτελούν μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης και οποιαδήποτε διάκριση είναι τουλάχιστον άστοχη, και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι με σωστές προβλέψεις και σωστούς σχεδιασμούς μπορούμε να επισπεύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη φτάνει αυτή να γίνει με ασφάλεια και με τη σωστή προτεραιότητα.

Προφανώς, αναφέρει ο Δρ Αναστασιάδης,  υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων και άλλα προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδιασμού και το Υπουργείο Υγείας οφείλει να τα επιλύσει το συντομότερο δυνατό γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Δρ Αναστασιάδη, οι γιατροί και οι άλλοι λειτουργοί υγείας βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή για αντιμετώπιση της πανδημίας. Νιώθετε ότι το κράτος τους έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία εφόδια για να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Καταρχάς θα έπρεπε να ήταν δεδομένο και αντιληπτό ότι χωρίς υγιείς γιατρούς και νοσηλευτές, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί μια τέτοιου μεγέθους υγειονομική κρίση. Όταν αναφερόμαστε στα απαραίτητα εφόδια δεν εννοούμε μόνο εξοπλισμό προστασίας. Εννοούμε και υποδομές και σωστή οργάνωση και στελέχωση. Δυστυχώς η πανδημία βρήκε το σύστημα υγείας απροετοίμαστο και με προϋπάρχουσες παθογένειες που είχαν αφεθεί χωρίς αναβάθμιση και έχει εντείνει αυτά τα προβλήματα.

Σε ότι αφορά τα άλλα εφόδια εμείς ως ΠΙΣ από την πρώτη στιγμή και εγκαίρως κάθε φορά απαιτούσαμε τη θωράκιση της ιατρικής κοινότητας και επισημάναμε με κάθε τρόπο τόσο με επιστολές όσο και με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις αυτή την ανάγκη όπως είναι η χωρίς διακρίσεις εξασφάλιση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς ενώ έχουμε υποβάλει υπομνήματα και προτεινόμενα σχέδια και πολλές εισηγήσεις για τις διαδικασίες και την κλινική οργάνωση στην διαχείριση της πανδημίας.

  • Σε ποιο βαθμό κρίνετε πως είναι έτοιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια για αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού; Έγιναν όσα έπρεπε σε θέματα ενίσχυσης των υποδομών και του έμψυχου δυναμικού;
  •  

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, δυστυχώς η πανδημία σε αυτό τον τομέα, βρήκε τα δημόσια νοσηλευτήρια ανέτοιμα, με την αυτονόμηση να μην έχει προχωρήσει, με τα προβλήματα υποστελέχωσης και ανεπαρκών υποδομών να μην έχουν επιλυθεί και στο πλαίσιο ενός καινούργιου συστήματος υγείας που μόλις είχε ξεκινήσει. Οι απαιτήσεις που φέρνει μαζί της μια πανδημία ως προς την αποτελεσματική της διαχείριση έχουν επιβαρύνει και έχουν εντείνει ακόμη περισσότερο αυτά τα προβλήματα.

Θα ανέμενε κανείς ότι την περίοδο του καλοκαιριού και ενώ όλοι αναμέναμε και προειδοποιούσαμε για ένα 2ο κύμα πανδημίας, οι αρμόδιοι φορείς θα ενέκυπταν σε αυτά τα ζητήματα και θα προχωρούσαν σε αναβάθμιση και επίλυση αυτών των θεμάτων έστω σε κάποιο βαθμό. Φυσικά δεν περίμενε κανείς ότι μέσα σε ένα καλοκαίρι θα ήταν εφικτό να επιλυθούν χρόνιες παθογένειες αλλά με ένα σωστό έκτακτο σχεδιασμό θα μπορούσαν να προετοιμαστούν καλύτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Με τον ίδιο τρόπο είχαν ενεργήσει και σε άλλες χώρες όπως στην Ελλάδα που αξιοποίησαν έκτακτα εργαλεία αναβάθμισης και ενίσχυσης των υποδομών και των εξοπλισμών ιατρικής περίθαλψης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Σε ποιο βαθμό λαμβάνεται υπόψη και πώς αξιοποιείται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η εμπειρογνωμοσύνη του ΠΙΣ και των επιστημονικών του Εταιρειών για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Από την πρώτη στιγμή ο ΠΙΣ εξέφρασε την πλήρη του ετοιμότητα και σε κάθε περίπτωση, με δική του πρωτοβουλία κατέθετε επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις και προτάσεις για να στηρίξει τους φορείς που παίρνουν τις αποφάσεις, για τη διαχείριση της πανδημίας. Έχει μάλιστα συσταθεί και ειδική Επιστημονική Ομάδα του ΠΙΣ προς αυτό το σκοπό.

Ορισμένα παραδείγματα είναι οι αλγόριθμοι, προτάσεις επί των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, σχεδιασμοί και τρόποι εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά πλάνα για την αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη, εισηγήσεις για τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ομολογουμένως δεν είχαμε πάντα την επιθυμητή ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Η αποστολή μας ως θεσμικός φορέας της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου εκπληρώνεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών, συνεχή εγρήγορση και κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων. Εάν αυτή η επιστημονικά τεκμηριωμένη εμπειρογνωμοσύνη εισακούεται ή όχι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κάτι που θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους.

  • Στην κοινή γνώμη δημιουργήθηκε η εικόνα ότι άλλες είναι οι απόψεις που καταθέτουν οι ειδικοί, οι επιστήμονες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμό της πανδημίας, και στο τέλος οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποκλίνουν από αυτές τις απόψεις. Θεωρείτε ότι υπάρχει επηρεασμός από οργανώσεις που έχουν κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Πρέπει να γίνουν αντιληπτά κάποια σημαντικά δεδομένα:

α) Όλοι είμαστε επιστήμονες αλλά οι επιδημιολόγοι έχουν το δικό τους πεδίο δράσης και εφαρμογής των συμβουλών τους και οι ιατροί έχουν το δικό τους. Ο κάθε ειδικός επιτελεί το έργο του και βάσει της δικής του εμπειρογνωμοσύνης και εξειδίκευσης πολύ σωστά καταθέτει τις απόψεις του.

β) Σε ότι αφορά την ιατρική κοινότητα, πρώτιστο μέλημα μας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η φροντίδα των ασθενών μας, είτε είναι ασθενείς Covid-19 είτε όχι (οι χρόνιοι πάσχοντες δεν έπαψαν να χρειάζονται φροντίδα επειδή διανύουμε περίοδο πανδημίας).

γ) Το κράτος από την πλευρά του έχει την κύρια ευθύνη να ακούσει τις απόψεις των ειδικών κάθε τομέα και συνυπολογίζοντας όλες τις πτυχές και όλες τις πλευρές να καταλήξει σε αποφάσεις.

δ) Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη ότι εμείς ως ιατρική κοινότητα παρέχουμε συμβουλές που αφορούν αποκλειστικά το πεδίο ενασχόλησης μας και ότι το κράτος και οι αρμόδιοι εκτελεστικοί φορείς είναι αυτοί που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις βασιζόμενοι σε όλα τα δεδομένα που τίθενται ενώπιον τους.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • Όπως έχουν παρουσιαστεί τα νέα μέτρα από την πολιτεία φαίνεται ότι η στόχευση για μηδενικά κρούσματα ορίζεται σε βάθος χρόνου 6 μηνών. Δεν θεωρείτε ότι αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι πολύ μεγάλος; Άλλες χώρες όπως το Ισραήλ για παράδειγμα έχουν καταφέρει με τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού αλλά και με άλλα μέτρα να στοχεύουν  σε μηδενικά κρούσματα πολύ πιο νωρίς.

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Αυτό είναι γεγονός. Σε ότι αφορά τον ιό Covid-19 η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί συνδυαστικά από την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας «Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκες», από τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας και από την επάρκεια, σωστή σχεδιαστική εφαρμογή και ανταπόκριση του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Ο χρονικός ορίζοντας είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο μιας μετάλλαξης του ιού.

Το Ισραήλ, σε αντίθεση με την Κύπρο, αποτελεί πρότυπο ως προς την τήρηση κλινικού αρχείου δεδομένων του πληθυσμού του και σίγουρα σε σχέση με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό και εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

  • Με τον αριθμό των εμβολίων που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Πολιτεία υπολογίζεται πως ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου θα εμβολιαστεί σε 2 χρόνια. Πιστεύετε πως η Κύπρος πρέπει να κινηθεί και να εξασφαλίσει εμβόλια και από τρίτες χώρες (π.χ. Ρωσία και Κίνα) όπως έκαναν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Από ότι διαβάζω στον Τύπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει ζητήσει εμβόλια από το Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι με σωστές προβλέψεις και σωστούς σχεδιασμούς μπορούμε να επισπεύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη φτάνει αυτή να γίνει με ασφάλεια και με τη σωστή προτεραιότητα.

Ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουμε βεβαίως να ακολουθούμε όλες τις επίσημες συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών φορέων και να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα και αδειοδοτημένα σκευάσματα.

  • Για τους εμβολιασμούς: Οι αρμόδιες υπηρεσίες εισάκουσαν τελικά το αίτημα του ΠΙΣ για εμβολιασμό όλων των επαγγελματιών υγείας;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Φαίνεται ότι εισακούστηκαν οι απαιτήσεις μας, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό. Σε ότι αφορά τους γιατρούς δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις.

Στη διαχείριση μιας πανδημίας όλοι οι γιατροί αποτελούν μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης και οποιαδήποτε διάκριση είναι τουλάχιστον άστοχη. Ο κάθε γιατρός που εξετάζει στο ιατρείο του επείγοντα περιστατικά είναι μάχιμος γιατρός πρώτης γραμμής. Υπενθυμίζω επίσης ότι από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 ο ΠΙΣ είχε καταθέσει και σχετικό υπόμνημα με προτεινόμενο λεπτομερές προσχέδιο εμβολιασμού για SARS CoV-2. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων και άλλα προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδιασμού και το Υπουργείο Υγείας οφείλει να τα επιλύσει το συντομότερο δυνατό γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία.

Ως ΠΙΣ εξακολουθούμε να είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο, όπως άλλωστε το έχουμε πράξει με την έγκαιρη υποβολή προτεινόμενου σχεδιαστικού πλάνου.

­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.