Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια η λύση στην εξισορρόπηση του συστήματος – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Στη μεγάλη συμβολή των ιατρικού κόσμου, του ΠΙΣ και των Επιστημονικών εταιρειών του στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ο οποίος αναδεικνύει το ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Με νόημα υποδεικνύει ότι πέραν από τις δημόσιες ευχαριστίες όλων προς το προσωπικό τους, αυτό που απαιτήσαμε και που απαιτούμε είναι τη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μην προκύπτουν προβλήματα από την ανεπαρκή στελέχωση ή από τα πιθανά ενδεχομένως προβλήματα των υποδομών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Κατά συνέπεια, τονίζει, απαιτούμε διαρκή και συνεχή στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων που παραμένουν η ραχοκοκαλιά του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχει στην Κύπρο.

Στην πράξη, αναφέρει ο  Δρ Αναστασιάδης, αποδείχτηκε η ορθότητα της διαχρονικής αυτής θέσης του ΠΙΣ. Η συνύπαρξη, προσθέτει, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας μας. Και αυτή τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας  δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αυξημένο όγκο απαιτήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας, θεωρούμε ότι το δημόσιο νοσηλευτήριο είναι αυτό που θα δώσει τελικά και τη λύση στην εξισορρόπηση του συστήματος.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο Δρ Αναστασιάδης αναφέρεται στην προβληματική διαχείριση της παροχής εμβολίων προς τους επαγγελματίες υγείας, με συνεχείς και παρατεταμένες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών.

Σχετικά τονίζει ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καλεί το κοινό και υποδεικνύει στις αρμόδιες αρχές, τη σημαντικότητα του καθολικού εμβολιασμού για την γρίπη.

Για το φαινόμενο των καταχρήσεων επισημαίνει ότι έχει πάρα πολλές πτυχές οι οποίες εδράζονται είτε σε σχεδιαστικά ελλείμματα ή σε αδυναμίες του συστήματος υγείας στον τομέα του ελέγχου και της εποπτείας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη, στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ:

 Ιατρικός Τύπος: Δρ Αναστασιάδη, ο ιατρικός κόσμος εξακολουθεί βρίσκεται ασφαλώς στην πρώτη γραμμή της μάχης για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς ο ΠΙΣ συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ανακοπή του δεύτερου κύματος της πανδημίας;

Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εμείς παρακολουθούμε καθηκόντως πάρα πολύ στενά την εξέλιξη της κατάστασης προβαίνοντας τακτικά σε υποδείξεις προς το κοινό για την τήρηση των μέτρων, για τη στήριξη της υγειονομικής προφύλαξης, τη σημαντικότητα και την αξία που έχουν στην προσπάθεια περιορισμού ταχείας εξάπλωσης ενός δεύτερου κύματος. Γνωρίζουμε βεβαίως πολύ καλά ότι με την έλευση του Φθινοπώρου και του Χειμώνα και τη συνύπαρξη ουσιαστικά και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, πιθανότατα τούτο να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας μας.

Γι’ αυτό και καλούμε όπως έχουμε πει με τακτικές υπομνήσεις το κοινό όπως επιδεικνύει την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε μια προσπάθεια ακριβώς να προλάβουμε την ταχεία εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος.

ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ι.Τ.: Βλέπουμε κατά διαστήματα κι ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε επαρχία να λαμβάνονται κάποια επιπρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή;

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχει μια επιφυλακή η οποία βεβαίως οφείλει να συνεχίσει να υφίσταται και απαραίτητη επομένως είναι και η λήψη των όποιων μέτρων χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου με την αύξηση των περιστατικών. Όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης καθώς και με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην οποία όπως γνωρίζετε συμμετέχει και ο ΠΙΣ, παρακολουθείται στενά η όλη εξέλιξη της κατάστασης. Βεβαίως εάν κρίνουμε ότι θα χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα δεν θα διστάσουμε να το υποδείξουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν. Όπως θυμάστε ήμασταν από τους πρώτους που επιμείναμε στην επιβολή τότε αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό. Αντιλαμβανόμενοι βεβαίως ότι λόγω των πολλαπλών συνεπειών που έχουν τούτα τα περιοριστικά μέτρα για άλλες πτυχές της ζωής μας, κοινωνικές, οικονομικές κλπ, η επιβολή ενός καθολικού lockdown είναι κάτι που όλοι απευχόμαστε και ελπίζουμε να αποφευχθεί.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ι.Τ.: Γιατρέ, από την άλλη υπάρχουν και κάποιες φωνές, κάποια αιτήματα συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως είναι οι ξενοδόχοι που ζητούν χαλάρωση μέτρων στα αεροδρόμια. Ποιά είναι η θέση του ΠΙΣ σε τέτοια αιτήματα;

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε φυσικά τους λόγους που διάφορες επαγγελματικές ομάδες και κυρίως εργαζόμενοι που έχουν πληγεί άμεσα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, θα επιθυμούσαν να ξεφύγουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα από τα περιοριστικά μέτρα.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η δημόσια υγεία, η προφύλαξη του πληθυσμού και επομένως θα πρέπει κάθε μέτρο που λαμβάνεται είτε προς την πλευρά της λήψης του είτε της άρσης του να λαμβάνεται με απόλυτη σοβαρότητα και με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ι.Τ.: Το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι παραδεκτό, πέφτει στα δημόσια νοσηλευτήρια και στους κυβερνητικούς γιατρούς. Σαν ΠΙΣ έχετε εντοπίσει τα προβλήματα που επικρατούν σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή;

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κοιτάξετε ήταν λογικό και όπως διεφάνη, τόσο οι συνάδελφοι μας όσο και το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπερέβαλαν εαυτούς στην έξαρση της πανδημίας στο πρώτο κύμα όπως λέμε και αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία στο δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε και το ίδιο πιστεύουμε ότι θα πράξουν και τώρα αν τυχόν χρειαστεί. Εμείς βεβαίως πέραν από τις δημόσιες ευχαριστίες όλων προς το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αυτό που απαιτήσαμε και που απαιτούμε είναι τη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μην προκύπτουν προβλήματα από την ανεπαρκή στελέχωση ή από τα πιθανά ενδεχομένως προβλήματα των υποδομών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχει στην Κύπρο και δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε τη διαρκή στήριξη και ενίσχυσή τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Ι.Τ.: Σε σχέση με αυτό, ο ΠΙΣ πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ έθετε ως προϋπόθεση την αναβάθμιση και τη σταδιακή αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Έστω και τώρα, βλέπετε να γίνονται  βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κοιτάξετε, αυτή η διαχρονική θέση του ΠΙΣ αποδείχτηκε και στην πράξη πόσο ορθή και πόσο σημαντική είναι για να είναι το σύστημα υγείας μας λειτουργικό, βιώσιμο και πραγματικά αποδοτικό προς όφελος του Κύπριου ασθενή. Η συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας μας. Και αυτή τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας  δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αυξημένο όγκο απαιτήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας, θεωρούμε ότι το δημόσιο νοσηλευτήριο είναι αυτό που θα δώσει τελικά και τη λύση στην εξισορρόπηση του συστήματος. Υπάρχουν μονάδες ζωτικότατης σημασίας που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια και οι οποίες ενδεχομένως να μην μπορούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν να προσφερθούν από τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν προβλήματα τα οποία συνεχώς βλέπουμε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από την ανεπαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Από την άλλη όλοι γνωρίζουμε με πόση αυταπάρνηση οι γιατροί και οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων συνεχίζουν να παρέχουν πολύ ψηλής  ποιότητας υπηρεσίες υγείας στον Κύπριο ασθενή. Επομένως σε στενή συνεργασία και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συναδέλφων μας ιατρών ή του νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται στα νοσηλευτήρια, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ουσιαστικά αυτή τη διαρκή ενίσχυση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η αυτονόμηση, αυτονόητα ήταν προϋπόθεση, είναι μια διαδικασία που βλέπουμε να προχωρά με αργούς ρυθμούς αλλά αισιοδοξούμε ότι στο τέλος της ημέρας οι υποσχέσεις που λαμβάνουμε θα γίνουν πράξη.

ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ι.Τ.: Δρ Αναστασιάδη, τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στους γιατρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στην ηγεσία των οργανωμένων ασθενών η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί την ικανότητα κυβερνητικών γιατρών.

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εμείς θα θέλαμε τους οργανωμένους ασθενείς πραγματικά συνοδοιπόρους μας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια αναβάθμισης του γενικότερου τομέα της υγείας. Οι όποιες τοποθετήσεις κατά καιρούς της ηγεσίας των ασθενών οι οποίες καταφέρονται εν πολλοίς και με απαξιωτικό τρόπο για συναδέλφους μας, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να μας βρουν ποτέ σύμφωνους. Από την άλλη όμως θεωρούμε ότι δεν είναι η ώρα, ο καιρός για τις όποιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις οι οποίες ούτε γόνιμες είναι, ούτε παραγωγικές. Θεωρούμε ότι με το διάλογο και με την κοινή προσπάθεια όλοι, επειδή ο στόχος είναι κοινός, θα πρέπει να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του Τομέα της Υγείας.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Ι.Τ.: Δρ Αναστασιάδη, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει δημόσια μια συζήτηση κατά πόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί.

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό σαν Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ), καταδεικνύουμε τα προβλήματα που προέκυψαν για τα εμβόλια που παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ με ουσιαστική επικέντρωση στην προβληματική διαχείριση της παροχής εμβολίων προς τους επαγγελματίες υγείας, με συνεχείς και παρατεταμένες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών.

Για μας ο εμβολιασμός αποτελεί μια βέλτιστη και ύψιστης σημασίας πρακτική πρωτογενούς πρόληψης και προάσπισης της δημόσιας υγείας. Σε σχέση με την πανδημία αναδείξαμε ως αναμενόταν, τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού για την γρίπη, ειδικά για φέτος όπου η συνύπαρξη του κορωνοϊού με την επικείμενη εκδήλωση της εποχικής γρίπης θα ήταν ικανή να συμπιέσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας, εξαντλώντας τα αποθέματα ανταπόκρισής του. Επομένως αυτό που καλούμε και το κοινό αλλά και προσπαθούμε να υποδείξουμε και στις αρμόδιες αρχές, είναι τη σημαντικότητα ακριβώς αυτού του καθολικού εμβολιασμού για την γρίπη η οποία ελπίζουμε ότι θα πετύχει.

Ι.Τ.: Δρ Αναστασιάδη, ως Επιτροπή Δεοντολογία του ΠΙΣ, το τελευταίο διάστημα έχετε εξετάσει κάποιες καταγγελίες για ατασθαλίες που γίνονται στο ΓεΣΥ; Με την ιδιότητα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής, μπορείτε να μας πείτε κατά πόσο έχουν υποπέσει στην αντίληψη σας κάποια θέματα;

Δρ. Μιχ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Για το θέμα των καταχρήσεων εντός του ΓεΣΥ για μας ως Επιτροπή Δεοντολογίας αλλά και ευρύτερα ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, είναι ένα θέμα το οποίο μας είχε απασχολήσει από πολύ νωρίς, γι’ αυτό και επιδιώξαμε και πετύχαμε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς καταθέτοντας τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας στο να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το φαινόμενο για το οποίο όμως εν πολλοίς θεωρούμε ότι έχει επιχειρηθεί να ριχτεί το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους των συναδέλφων μας, δηλαδή να στοχοποιηθεί η όλη ιατρική κοινότητα για μια ενδεχομένως πολύ μικρή μερίδα συναδέλφων μας οι οποίοι πιθανώς να έχουν επιδείξει αυτή την ακατανόητη συμπεριφορά.

Το φαινόμενο των καταχρήσεων έχει πάρα πολλές πτυχές οι οποίες εδράζονται είτε σε σχεδιαστικά ελλείμματα ή σε αδυναμίες του συστήματος υγείας. Διαχειριστικά προβλήματα που ενδεχόμενα να αφορούν και άλλους φορείς, τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥπΥ ή και το ίδιο το Υπουργείο. Είχαμε  από πολύ νωρίς υποδείξει την αναγκαιότητα των εποπτικών μηχανισμών οι οποίοι ακριβώς θα πρέπει να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος ούτως ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.

Από την άλλη ως Επιτροπή Δεοντολογίας δεχτήκαμε κάποιες καταγγελίες αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει να υπάρξει εκείνος ο τρόπος έγκαιρης παρέμβασης σε συγκεκριμένα περιστατικά με στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση γιατί χωρίς στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση δεν μπορούμε ούτε και εμείς να προχωρήσουμε στην όποια διερεύνηση. Έχουμε υποδείξει και προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την επιθυμία μας να συμβάλουμε μέσω των επιστημονικών μας εταιρειών στον έλεγχο των απαιτήσεων για αποζημιώσεις μέσω του Συστήματος Υγείας, για να μπορέσουμε κι εμείς να αντιληφθούμε το μέγεθος που υφίσταται με τις αυξημένες απαιτήσεις από πλευράς συναδέλφων.

Από την άλλη αυτό που συνεχώς υποδεικνύουμε με δημόσιες τοποθετήσεις μας είναι ότι για να μπορέσουμε σαν Επιτροπή Δεοντολογίας να προχωρήσουμε στην εξέταση του όποιου περιστατικού αυτό που απαιτείται είναι επώνυμη καταγγελία με κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων, αλλιώς δεν μπορούμε κι εμείς να επιτελέσουμε το έργο μας όπως πραγματικά το επιθυμούμε.