Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας

Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει η προσπάθεια του ΠΙΣ για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με στόχο να καθίσταται εφικτή η λήψη προληπτικών μέτρων για αποτροπή ενεργειών από ιατρούς που παραβιάζουν τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας στην άσκηση του λειτουργήματος τους, αναφέρει σε συνέντευξη του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης.
Ο ΠΙΣ, προσθέτει, ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης του συνόλου των μελών του, οφείλει, και αυτό πράττει, να προστατεύει την πλειοψηφία από κάποια μεμονωμένα περιστατικά που δυστυχώς αμαυρώνουν την αξιοπρέπεια μας. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο Δρ Αναστασιάδης:
• Αναφέρει ότι οι περιπτώσεις ιατρών που «δηλώνουν αντιεμβολιαστές» σε ότι αφορά τη νόσο Covid-19 είναι ελάχιστες.
• Τονίζει ότι η δημόσια έκφραση μίας διαφορετικής άποψης, από μόνη της¸ χωρίς δηλαδή να συντρέχουν άλλα γεγονότα, δεν μπορεί να αποτελεί εκ προοιμίου πειθαρχικό αδίκημα
• Με αφορμή γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών τομέων σε νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ για υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ υπογραμμίζει ότι ο ΠΙΣ θεωρεί απαράδεκτη την όποια ανοχή στην παρανομία και στην προκειμένη περίπτωση μέσω των συμβάσεων του ΟΑΥ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη, στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ:
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγαπητέ Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη, με αφορμή ισχυρισμούς σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για αντιδεοντολογικές ενέργειες ιατρών, θα παρακαλούσαμε, με τις ιδιότητα σας ως Γραμματέας του ΠΙΣ και συνάμα Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, να μας ενημερώσετε κατά πόσο υπάρχουν ενώπιον σας συγκεκριμένες καταγγελίες για ισχυριζόμενες παραβιάσεις της ιατρικής δεοντολογίας από μέλη του Συλλόγου.

Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ως θέμα αρχής θα ήθελα να τονίσω ότι οι οποιεσδήποτε καταγγελίες ή περιπτώσεις αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς από μέλη μας τυγχάνουν, χωρίς καμία διάκριση, σοβαρής μελέτης και μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ προχωρούν στην ενδελεχή διερεύνηση τους με ένα διττό στόχο: Την προστασία της υγείας των πολιτών και την προάσπιση του επιστημονικού κύρους του συνόλου της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.
Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας τίθενται διάφορες περιπτώσεις υποθέσεων ή καταγγελιών τις οποίες εξετάζει βάσει των νενομισμένων διαδικασιών. Κάποιες αφορούν υποθέσεις που εμπλέκουν μέλη μας τα οποία έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο. Κάποιες άλλες αφορούν καταγγελίες εναντίον μελών μας και κάποιες άλλες είναι αποτέλεσμα δικής μας, αυτεπάγγελτης διερεύνησης. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και επιμέλεια και μάλιστα πολύ σύντομα θα έχουμε και τις πρώτες αποφάσεις σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί πρόσφατα.
Όπως και σε κάθε άλλο επαγγελματικό χώρο, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τιμούν και υπηρετούν άριστα και ακέραια την ιατρική επιστήμη. Ο ΠΙΣ ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης του συνόλου των μελών του, οφείλει, και αυτό πράττει, να προστατεύει την πλειοψηφία από κάποια μεμονωμένα περιστατικά που δυστυχώς αμαυρώνουν την αξιοπρέπεια μας. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Ι.Τ.: Όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή σας ως ΠΙΣ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με στόχο να καθίσταται εφικτή η λήψη προληπτικών μέτρων για αποτροπή ενεργειών από ιατρούς που παραβιάζουν τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας στην άσκηση του λειτουργήματος τους. Μπορείτε να επεκταθείτε στο θέμα κάνοντας κοινωνούς τους συναδέλφους σας ιατρούς για τα ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος;

Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είναι ακριβώς στο πιο πάνω πλαίσιο που εντάσσεται και αυτή η επίμονη προσπάθεια μας η οποία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια την άψογη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και φορείς του κράτους, με τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υγείας, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και την Αστυνομία.
Θεωρούμε αδήριτη ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε την σχετικά πεπαλαιωμένη νομοθεσία, ώστε να μπορούμε ως ΠΙΣ να δρούμε πιο άμεσα και ακόμη πιο αποτελεσματικά ώστε να εκπληρώνεται ο διττός στόχος μας, όπως ανέφερα πιο πάνω.
Η προσπάθεια μας αφορά την ενίσχυση των εργαλείων που έχουμε ως ΠΙΣ, με τέτοιο τρόπο που χωρίς να χάνεται η ανεξαρτησία ή ο ουσιαστικός ρόλος του θεσμού, να αυξάνεται η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και παρέμβασης μας, όταν μέλη μας αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες ή/και καταδίκες και με τέτοιο τρόπο που να καθίσταται πιο γρήγορη και πιο ολοκληρωμένη η δυνατότητα διερεύνησης. Οφείλουμε να είμαστε σωστοί, δίκαιοι, σύννομοι αλλά και να ασκούμε τόσο παιδευτικό όσο και ελεγκτικό έργο.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΗΣ
Ι.Τ.:Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση στην κοινωνία για ζητήματα παραβίασης της ιατρικής δεοντολογίας από ιατρούς σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της Covid_19.
Δρ Αναστασιάδη, σε ποιες περιπτώσεις παραβιάζεται ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας; Εάν κάποιος ιατρός εκφράζει δημόσια την άποψη του υπέρ ή εναντίον των εμβολιασμών διαπράττει κάποιο ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα; Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μπορείτε να δώσετε ενδεικτικά παραδείγματα; Εάν π.χ. ένας ιατρός δηλώνει αντιεμβολιαστής και παραθέτει την επιστημονική του άποψη δημόσια ή κατ’ ιδίαν σε ασθενείς του, παραβιάζει τους Κανόνες;

Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είναι εξαιρετικής σημασίας να αναφέρω ότι οι περιπτώσεις ιατρών που «δηλώνουν αντιεμβολιαστές» σε ότι αφορά τη νόσο Covid-19 είναι ελάχιστες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ακολουθούν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες και τις επιστημονικά αναγνωρισμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου και έχουν υπερβάλει εαυτούς από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης.
Η δημόσια έκφραση μίας διαφορετικής άποψης, από μόνη της¸ χωρίς δηλαδή να συντρέχουν άλλα γεγονότα, δεν μπορεί να αποτελεί εκ προοιμίου πειθαρχικό αδίκημα σε ότι αφορά τον ΠΙΣ.
Ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι οι περιπτώσεις που έχουμε ενώπιον μας και είναι οι περιπτώσεις που ήδη έχουν δει και το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να περιορίζονται απλά στην δημόσια έκφραση διαφωνίας.
Θα μείνω ως εδώ διότι οι περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση και ως εκ τούτου δεν μπορώ να αναφέρω οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία των ερευνών ή να προκαταλάβει την έκβαση τους.
Ωστόσο ως γενική τοποθέτηση, με αφορμή το ερώτημα σας οφείλω να αναφέρω ότι, ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ο καθένας πρέπει να αναλογίζεται τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Συνέπειες σε ότι αφορά πρωτίστως την υγεία των πολιτών αλλά και την επιστημοσύνη όλων των υπολοίπων συναδέλφων. Για παράδειγμα έχουμε δυστυχώς φτάσει στο θλιβερό σημείο να αντιμετωπίζουμε ως γιατροί απειλές κατά της ζωής μας, απαξιωτικά σχόλια και ύβρεις. Για ακόμη μία φορά τονίζω ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές, από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ι.Τ.: Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη, και με την ιδιότητα σας ως Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ), θα θέλαμε τις εκτιμήσεις σας ενόψει της επικείμενης επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Το Δ.Σ. της ΠΕΚ σε συνεδρία του στις 29/07/2021, αποφάσισε ομόφωνα και συστήνει την άμεση έναρξη καθολικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών.
Ωστόσο γνωρίζουμε πως παιδίατροι, μέλη σας, με δημόσιες τοποθετήσεις τους διαφοροποιήθηκαν. Με ποιά επιστημονικά επιχειρήματα θα προσπαθήσετε να πείσετε τους συναδέλφους σας για την ορθότητα της θέσης του Δ.Σ. υπέρ των εμβολιασμών;

Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κάθε ιατρός, ως επιστήμονας, μπορεί να διαπιστώσει την ορθότητα της απόφασης διότι αυτή δεν στηρίζεται σε απόψεις. Στηρίζεται στην επιστήμη. Στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες, κατευθυντήριες οδηγίες και δεδομένα.
Κάποιες μεμονωμένες διαφοροποιήσεις δεν αφορούσαν, εξ όσων γνωρίζω, την ουσία της απόφασης αλλά περισσότερο την σύσταση για καθολικό εμβολιασμό και όχι για προτεραιοποίηση σε κάποιες ευπαθείς ομάδες παιδιών. Παραταύτα θέλω να τονίσω το «ομόφωνο» της απόφασης του ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας. Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΠΕΚ, με την σύμφωνη γνώμη περαιτέρω και μελών της Επιστημονικής μας Επιτροπής, από καταξιωμένους και εξαίρετους συναδέλφους, αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί την ιδανικότερη λύση που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή για ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας των παιδιών μας εναντίον του κορωνοϊού. Όλες οι κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το όφελος από τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο συγκρινόμενο με τις πολύ σπάνιες, δυνητικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό.
Ο εμβολιασμός στα παιδιά γίνεται για την προστασία πρωτίστως των ιδίων των παιδιών, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις σπάνιες μεν αλλά πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο που έχει καταγραφεί σε 11 μέχρι στιγμής παιδιά στην Κύπρο, με τα μισά από αυτά να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Παίδων. Και ας μην ξεχνάμε και την συμβολή των παιδιών στην διασπορά του ιού.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτική, είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη επίπτωση κυρίως στις νεαρές ηλικίες που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα αλλά και μειωμένη συμμόρφωση στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Η ραγδαία δε αύξηση των νοσηλειών νεώτερων και ανεμβολίαστων ατόμων το τελευταίο διάστημα είναι μία ακόμα απόδειξη της ορθότητας της απόφασης μας. Όσο ταχύτερα επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας τόσο ευχερέστερα θα ελεγχθεί η κατάσταση.
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ
Ι.Τ.: Έντονη συζήτηση γίνεται σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή στην πρόταση της προς το υπουργείο Υγείας δεν ήταν ομόφωνη, μάλλον τα μέλη της διχάστηκαν. Ως ΠΙΣ ή και ως ΠΕΚ έχετε τοποθετηθεί; Ποιά είναι η θέση σας;
Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες σε ένα επιστημονικό σώμα δεν αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα ο γόνιμος διάλογος μας βοηθά ώστε να ισχυροποιήσουμε εκείνες τις θέσεις που τεκμηριώνονται επιστημονικά και που είναι πιο κατάλληλες για τα μέτρα που αρμόζουν στην κάθε τοπική κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε και μελετάμε το τι συμβαίνει διεθνώς, και δρούμε τοπικά. Και ως επιστήμονες, πάντα στηριζόμενοι στην επιστήμη μας. Μία επιστημονική θέση, δεν έχει να κάνει με την προσωπική άποψη του καθενός. Είναι επιστημονική διότι μπορεί να τεκμηριωθεί και μπορεί να αποδειχθεί. Και αυτή είναι και η δική μας βάση για τη λήψη αποφάσεων.

Ι.Τ.: Από επιστημονικής άποψης, τι συνιστάται για την τρίτη δόση; Είναι ορθότερο κάποιος να επιλέξει ίδιου τύπου εμβόλιο και της ίδιας φαρμακοβιομηχανίας με τα πρώτα δυο εμβόλια; Ποιά είναι διεθνώς η επιστημονική τάση στο ζήτημα;
Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Με βάση τη διεθνή εμπειρία αυτή τη στιγμή, όταν μιλάμε για τρίτη (επαναληπτική) δόση αναφερόμαστε μόνο σε ανοσοκατασταλμένους (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) και άτομα τρίτης ηλικίας. Αναμένουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επαγγελματίες υγείας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η επιστημονική τάση φαίνεται να κλίνει προς τον τύπο των mRNA εμβολίων για την 3η δόση. Εννοείται πως στις λίγες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη ή και δεύτερη δόση συγκεκριμένου τύπου εμβολίου, η επαναληπτική θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει με διαφορετικό τύπο εμβολίου.
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
ΚΑΙ Ο ΠΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΚΥπΥ

Ι.Τ.: Πώς σχολιάζετε ως ΠΙΣ την επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τον ΟΚΥΠΥ για καθυστερήσεις και παρακοή αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου;
Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η επιστολή αφορά το Υπουργείο και τον ΟΚΥΠΥ. Μπορώ όμως να τοποθετηθώ με αφορμή την επιστολή, στα ευρύτερα θέματα ουσίας που αφορούν ουσιαστικά τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα ενός Οργανισμού που έχει καθοριστική συμβολή στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, στην προαγωγή των καλών ιατρικών πρακτικών, στη διασφάλιση της εξέλιξης και ανάπτυξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στο πλαίσιο μέσα στο οποίοι οι συνάδελφοι μας ασκούν την ιατρική.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο τονίζω για ακόμη μία φορά την τεράστια σημασία της διασφάλισης της λειτουργικής, οικονομικής και επιστημονικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων παρέχοντας ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς και ταυτόχρονα εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και δημιουργώντας σωστές συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και όλους τους επαγγελματίες υγείας.
Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ακόμη και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αλλά μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Δηλαδή από τη στιγμή που συζητείται η εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ οργανωμένων κοινωνικών συνόλων, είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστεί θεσμικά η εκπροσώπηση του καθ ’ύλην αρμοδίου θεσμικού επιστημονικού ανώτατου οργάνου που είναι ο ΠΙΣ.
ΟΧΙ ΑΝΟΧΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
Ι.Τ.: Θα θέλαμε επίσης ένα σχόλιο για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών τομέων σε νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ για υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Δρ. Μιχάλης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο ως ΠΙΣ είχαμε διαπιστώσει εξ υπαρχής. Με βάση τις εισηγήσεις μας αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να ρυθμιστεί από την αρχή και με βάση το νόμο.
Από τη στιγμή όμως που η νομοθεσία το απαγορεύει θεωρούμε απαράδεκτη την όποια ανοχή στην παρανομία και στην προκειμένη περίπτωση μέσω των συμβάσεων του ΟΑΥ. Ουδείς υπεράνω του νόμου.
Άρα σε αυτή την περίπτωση είτε πρέπει να αρθεί άμεσα η παρανομία είτε να πάμε πάλι στη Βουλή και να τροποποιηθεί η νομοθεσία μέσα σε ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο πλάνο προσέγγισης χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακριά από τις όποιες πολιτικές μανούβρες και καθαρά με κύριο μέλημα την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που θα προασπίζεται την επιστημονικότητα των γιατρών, που δεν θα δημιουργεί αδικίες και το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια ούτε παρανομίας, ούτε ανοχής στην παρανομία. __________________________
• Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeia-press.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.