Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: ΟΧΙ στα «λαϊκά δικαστήρια» που προκαταλαμβάνουν τη δικαιοσύνη!

Έντονη αντίδραση του ΠΙΣ για τη δημόσια διαχείριση ισχυρισμών και καταγγελιών σε βάρος ιατρών για «ιατρική αμέλεια» >>> Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Την επείγουσα ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με την εισαγωγή προνοιών που θα δίνουν τη δυνατότητα επίσπευσης της διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος ιατρών για ισχυριζόμενη ιατρική αμέλεια, ώστε από τη μια να αποδίδεται δικαιοσύνη και από την άλλη να μη διασύρεται με ψιθυρολογίες και δημόσιες συζητήσεις το όνομα της ιατρικής οικογένειας, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές στην τακτική της «αμυντικής ιατρικής».

Σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο Σύλλογος κατέθεσε στη νομική υπηρεσία συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς ωστόσο το θέμα να προχωρήσει.

Όπως αναφέρει. με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας επιδιώκεται για εξόφθαλμες περιπτώσεις πιθανών πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων από πλευράς μελών μας να δίνεται στον ΠΙΣ και στο Ιατρικό  Συμβούλιο, η δυνατότητα μέσω δικαστικού διατάγματος, προσωρινής αναστολής της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος,  μέχρις ότου εξεταστεί μια  υπόθεση

Είμαστε σθεναρά υπέρμαχοι της τήρησης των διαδικασιών και  συμμόρφωσης στη νομοθεσία, αναφέρει, προσθέτοντας: Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε να στήνονται λαϊκά δικαστήρια και να προκαταλαμβάνεται η ενοχή του οποιουδήποτε μέλους μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε και στον εκφοβισμό κατά την άσκηση του λειτουργήματος μας. Ουσιαστικά να οδηγούμαστε και σε μια έμμεση ποινικοποίηση της ίδιας της ιατρικής πράξης

Ο Δρ Αναστασιάδης εκφράζει προς το υπουργείο Υγείας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του ΠΙΣ για τη δημόσια διαχείριση ισχυρισμών και καταγγελιών εναντίον  των γιατρών,  επαναλαμβάνοντας θέση του ΠΙΣ ότι θα πρέπει κάθε καταγγελία εναντίον γιατρού να ερευνάται εξαντλητικά και εκεί και όπου τελικά αποδεικνύονται ευθύνες να επιβάλλεται η δέουσα ποινή, αλλά δεν ανεχόμαστε, αναφέρει, να σπιλώνονται συνειδήσεις, να αμαυρώνεται το ίδιο ιατρικό λειτούργημα , το σύνολο των γιατρών ουσιαστικά της Κύπρου με την ατεκμηρίωτη παράθεση πληροφοριών οι οποίες στο τέλος της ημέρας πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία βάση αλήθειας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Αγαπητέ Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη, το τελευταίο διάστημα επανήλθε στη δημόσια συζήτηση το θέμα του εκσυγχρονισμού της περί ιατρικής αμέλειας νομοθεσίας. Όπως γνωρίζεται όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, λόγω και των κενών στη νομοθεσία δίνεται η αφορμή σε μερικούς να γενικεύουν και να διασύρουν ολόκληρη την ιατρική κοινότητα. Πώς αντικρύζετε το θέμα ως  Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) της οποίας προεδρεύετε;

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Σε σχέση με το ζήτημα του διαχρονικού αιτήματος για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι σε ότι αφορά την αρμοδιότητα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να επιλαμβάνεται  πειθαρχικών αδικημάτων και αστικών ή ποινικών αδικημάτων που αφορούν μέλη μας. Η διαδικασία που προβλέπεται με βάση την υφιστάμενη  νομοθεσία, αφορά την εξέταση από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και τη  δικαιοσύνη. Και θεωρούμε ότι το νομικό πλαίσιο σε ότι αφορά τα αστικά ή ποινικά αδικήματα πιθανότατα είναι επαρκές.

Αυτό που δυστυχώς παρατηρούμε και για το οποίο αιτηθήκαμε και αιτούμαστε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, είναι η δυνατότητα του  Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να επιλαμβάνεται των περιπτώσεων των πειθαρχικών παραπτωμάτων με ταχύτερο τρόπο.  Ταυτόχρονα πριν από ένα χρόνο προτείναμε προς τη νομική υπηρεσία, σε μια σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη  Γενική Εισαγγελία τον Αύγουστο του 2021, με νομοθετικές αλλαγές να δίνεται τόσο στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο όσο και στο Ιατρικό Συμβούλιο, για εξόφθαλμες περιπτώσεις πιθανών πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων από πλευράς μελών μας, η δυνατότητα μέσω δικαστικού διατάγματος φυσικά, προσωρινής αναστολής της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος,  μέχρις ότου εξεταστεί η υπόθεση.

Γιατί δυστυχώς  αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εμείς την οποιαδήποτε δυνατότητα σαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ή και το Ιατρικό Συμβούλιο να επιληφθούμε περιπτώσεων που ενδέχεται να εμπλέκουν γιατρούς με την τέλεση πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων προτού η διαδικασία ολοκληρωθεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

  • Τώρα για αυτές τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, έτσι για να γίνει πιο κατανοητό, με τις υφιστάμενες νομοθεσίες, κανονισμούς και διαδικασίες και το όλο σύστημα όπως λειτουργεί, ακόμα και αυτές οι εξόφθαλμες περιπτώσεις, τι χρόνο παίρνουν για να ολοκληρωθούν και να αποφανθεί η δικαιοσύνη περί της ενοχής ή όχι.

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε με τα υπάρχοντα δεδομένα που αφορούν και άλλες περιπτώσεις φυσικά που εκδικάζονται στα δικαστήρια, θα χρειαστεί χρόνος που μπορεί να υπερβεί τα δυο ή και τρία χρόνια.

  • Προφανώς αυτή είναι η πηγή του προβλήματος που σχετίζεται με τη δυσφήμιση της ιατρικής οικογένειας. Ακριβώς παραμένοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανοικτό το ζήτημα για ένα γιατρό για τον οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός για ιατρική αμέλεια, δίνεται τροφή και κακοθελητές να αφήνουν σκιές κατά γενικό τρόπο σε βάρος όλων των γιατρών.

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας. Μιλάμε και για την όποια περίπτωση διάπραξης αστικών ή ποινικών αδικημάτων από πλευράς μελών μας. Ιατρική αμέλεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αφορά είτε αστικό είτε ποινικό αδίκημα, το οποίο θα διερευνηθεί και θα αποφανθεί τελικά η δικαιοσύνη για το κατά πόσον έχει τελεστεί ή όχι.

ΟΧΙ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

  • Δρ Αναστασιάδη, το παρεμφερές θέμα που συζητείται είναι και η δημόσια διαχείριση καταγγελιών για ιατρική αμέλεια. Και τυγχάνει ίσως εκμετάλλευσης από ορισμένους για πλήττουν το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και υπάρχουν κάποια παράπονα και για τη διαχείριση των ζητημάτων αυτών από το Υπουργείο Υγείας.

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Έχουμε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας επισημαίνοντας του ακριβώς ότι από τη μια είμαστε σθεναρά υπέρμαχοι της τήρησης των διαδικασιών και συμμόρφωσης στη νομοθεσία, απαιτούμε να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και σεβόμαστε την κάθε νόμιμη διαδικασία που αφορά εξέταση καταγγελίας εναντίον μέλους μας.

Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε να στήνονται λαϊκά δικαστήρια, και να προκαταλαμβάνεται η ενοχή του οποιουδήποτε μέλους μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε και στον εκφοβισμό κατά την άσκηση του λειτουργήματος μας. Ουσιαστικά να οδηγούμαστε και σε μια έμμεση ποινικοποίηση της ίδιας της ιατρικής πράξης.

Απαιτούμε δηλαδή το σεβασμό προς το ιατρικό επάγγελμα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε με πόσο υψηλό ρίσκο παρέχεται. Θέλαμε να καυτηριάσουμε το γεγονός ότι αυτή η διάδοση και η αναπαραγωγή μερικές φορές ψευδών ειδήσεων που αμαυρώνουν το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος δεν μπορεί παρά, όχι απλά να μας απογοητεύει, αλλά και να μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

  • Είναι προφανώς αυτή η κατάσταση που ίσως οδηγεί ορισμένους συναδέλφους σας στην τακτική της λεγόμενης αμυντικής ιατρικής, πράγμα που ίσως αποβαίνει και σε βάρος του επιπέδου της ποιότητας της προσφερόμενης ιατρικής φροντίδας.

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Σίγουρα δεν αποτελεί σωστή άσκηση της ιατρικής όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν το ιατρικό επάγγελμα πλήττεται και πλήττεται από πληροφορίες οι οποίες είναι από αναξιόπιστες έως και ψευδείς αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που τελικά πλήττεται περισσότερο είναι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενών και ιατρού ή το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε ασθενής αποτείνεται στο γιατρό του και από την άλλη σπιλώνει και αμαυρώνει συνειδήσεις, την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ

 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ

  • Δρ Αναστασιάδη αντιλαμβάνομαι αυτά τα ζητήματα τα κουβεντιάζεται με το Υπουργείο Υγείας. Ποια είναι η στάση των αρμοδίων κρατικών φορέως; Έχετε θέσει ξανά τα θέματα τελευταία;

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είχαμε όποια ενημέρωση για το που ευρίσκεται  παράδειγμα το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο έχει κατατεθεί επίσημα με την κατάλληλη νομοτεχνική επεξεργασία από τον δικό μας νομικό σύμβουλο. Δεν έχουμε την όποια εξέλιξη. Από την άλλη έχουμε αποταθεί και πολύ πρόσφατα στο Υπουργείο μεταφέροντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μας για το πως ακριβώς δημόσια γίνεται διαχείριση αυτών των ισχυρισμών και  καταγγελιών εναντίον  των γιατρών,  επαναλαμβάνοντας εννοείται, την κάθετη και αδιαπραγμάτευτη θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ότι θα πρέπει κάθε καταγγελία εναντίον γιατρού να ερευνάται   εξαντλητικά και εκεί και όπου τελικά αποδεικνύονται ευθύνες να επιβάλλεται η δέουσα ποινή.

Από την άλλη όμως υπογραμμίσαμε και υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν ανεχόμαστε το να σπιλώνονται συνειδήσεις, το να αμαυρώνεται το ίδιο ιατρικό λειτούργημα , το σύνολο των γιατρών ουσιαστικά της Κύπρου με την αψήφιστη και την ατεκμηρίωτη παράθεση πληροφοριών οι οποίες στο τέλος της ημέρας πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία βάση αλήθειας.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.