Δρ Μαρίνος Σωτηρίου: Το μέλλον των ιδιωτικών επενδύσεωνστον τομέα της υγείας

Δρ Μαρίνος Σωτηρίου: Το μέλλον των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της υγείας

Την άποψη ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός «χρηματιστηρίου στην υγεία», εξέφρασε ο Καρδιοθωρακοχειρουργός και Συνιδρυτής του American Medical Center, Δρ Μαρίνος Σωτηρίου, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου για τις Επενδύσεις στον Τομέα της Υγείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Σωτηρίου, το σημερινό «σύστημα υγείας», το οποίο σχεδιάστηκε τον περασμένο αιώνα, είναι στην ουσία ένα «σύστημα ασθενείας» που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και ειδικότερα των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ΓεΣΥ, ο Δρ Μαρίνος Σωτηρίου υπέδειξε ότι το πολυπόθητο Γενικό Σύστημα Υγείας δημιουργήθηκε με σοβαρά προβλήματα, παρανομίες και παρατυπίες, καθώς και έλλειψη επαρκούς εποπτείας, παράμετροι που όπως είπε, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρά προβλήματα και καταχρήσεις.

Μεταξύ των προβλημάτων ανέφερε επίσης το ανεπαρκές λογισμικό και την παραχώρηση υπερεξουσιών στον ΟΑΥ, χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, η «ιατρική πράξη» να μετατρέπεται  στην ουσία σε «λογιστική πράξη».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος, επισήμανε τη δυστοκία του ΟΑΥ να ανακοινώσει τα κριτήρια και τις πρόνοιες σχετικά με την εισαγωγή νέων νοσηλευτηρίων και παρόχων υγείας στο ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα οι νέοι επενδυτές, να βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Σκιαγραφώντας τα νοσοκομεία του μέλλοντος, ο Δρ Σωτηρίου υπέδειξε ότι εν όψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της ραγδαία εξελισσόμενης τεχνολογίας, θα έχουν ως βασική αποστολή να κρατήσουν και να συντηρήσουν ασθενείς σε οικείο περιβάλλον, εκτός νοσοκομείου. Παράλληλα, τα Κέντρα αυτά θα στηρίζονται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη, τη νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση, τη θεραπεία μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, τα βλαστοκύτταρα και τις φορητές έξυπνες συσκευές.

Την ίδια ώρα, ο Δρ Σωτηρίου υπέδειξε ότι μια μελλοντική επένδυση στον τομέα της υγείας θα πρέπει να εστιάζει κυρίως στους μεγάλους παρόχους υγείας, τις κλινικές ημερήσιας φροντίδας, την αποκατάσταση και όχι μόνο τη θεραπεία και φυσικά τον ιατρικό τουρισμό.

Τόνισε μάλιστα, ότι για να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα την ποιοτική διακυβέρνηση και την αναφορά δεδομένων, δύο βασικούς τομείς στους οποίους η Κύπρος υστερεί.