Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους: Ελπίδες για επιστροφή σύντομα στην κανονικότητα – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

  • Όταν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, τα πράγματα θα είναι καλύτερα
  • Σε περίπτωση νέας πανδημίας πιστεύω ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι και πιο έμπειροι να την αντιμετωπίσουμε
  • Είμαστε περήφανοι τόσο για το επίπεδο της ιατρικής στην πατρίδα μας, όσο και για το ζήλο που οι συνάδελφοι έδειξαν και δείχνουν. Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε ο καθένας από το πόστο του και όπως του ζητήσει η πολιτεία, για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο
  • Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια υπευθυνότητα που μέχρι σήμερα ο ιατρικός κόσμος  έδειξε και σύντομα θα βγούμε νικητές

Την εκτίμηση του πως αν συνεχιστεί ο εμβολισμός στους ηλικιωμένους και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με τους ρυθμούς που γίνεται σήμερα, σύντομα η Κύπρος θα επιστρέψει στην κανονικότητα και θα απαλλαγεί από τον βραχνά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζει σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας και μέλος του ΣΙΣ, Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους.

Ο Δρ. Μιλτιάδους  κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνέπεια που επέδειξε ο Ιατρικός κόσμος της Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε στα μέγιστα έτσι ώστε να επανδρωθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια και να πάρουν ανάσες, ενώ στέλνει και τις ευχαριστίες του στην Κυπριακή κοινωνία, η οποία πέρασε δύσκολα, όμως συμμορφώθηκε με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και βοήθησε έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Παράλληλα ο Δρ. Μιλτιάδους από το πόστο του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ο Σύλλογος προσπαθεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες να έχει επαφή με τα μέλη του και να τα κρατά ενήμερα για τις εξελίξεις.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της συνέντευξης του Δρ Γιώργου Μιλτιάδους:

Ι.Τ: Δρ Μιλτιάδους, με το δεδομένο ότι η πανδημία ταλανίζει την ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο, ως Ιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας πως επιδιώκετε να κρατάτε επαφή με τα μέλη σας, αν λάβουμε υπόψη τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στη διακίνηση όλων μας;

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους: Τώρα η πρακτική που ακολουθείται είναι ενημερώσεις μέσω του ιστότοπου του Παγκύπριου  Ιατρικού Συλλόγου. Προσπαθούμε επίσης  και επικοινωνούμε με τα μέλη μας με διάφορες επιστολές και ανακοινώσεις. Έχουμε διοργανώσει μερικά web seminars με θέμα την πανδημία σε συνεργασία και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο  όπου μπορούσαν να συμμετέχουν μέλη μας έτσι ώστε να ενημερώνονται για θέματα της πανδημίας, για την θεραπεία που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς εξωνοσοκομειακά, ενδονοσοκομειακά, για τα εμβόλια και για άλλα διάφορα θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα σε σχέση με την πανδημία.

 Άρα οι επαφές μας ήταν μέσω βασικά επιστολών, ανακοινώσεων που αναρτώνται  στο επίσημο site του ιατρικού μας συλλόγου και με διάφορα web seminars τα οποία οργανώνουμε.

Ι.T: Συνεχίζοντας με τα της πανδημίας του κορωνοϊού θα θέλαμε την εκτίμηση σας  για το που βλέπετε να οδεύει η όλη κατάσταση στην Κύπρο. Θεωρείτε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτό τον μεγάλο βραχνά;

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους:  Ναι, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, διότι πρώτα- πρώτα γνωρίζουμε περισσότερα για τον συγκεκριμένο ιό, γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται, γνωρίζουμε τι αγωγή θα μπορούσε να δοθεί ενδονοσοκομειακά στους πάσχοντες έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη έκβαση.

Επίσης, έχει γίνει συνείδηση και στο κοινό για την αυτοπροστασία, τη διατήρηση των κανόνων, των μέτρων, των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας και τελευταία έχουμε και το όπλο του εμβολιασμού, το οποίο όσο προχωρά θα είμαστε σε πολύ ευνοϊκότερη  θέση. Πιστεύω ότι είναι θέμα λίγων μηνών και τα πράγματα θα βελτιωθούν.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ι.T: Αναφορικά με τα εμβόλια, με την εικόνα που έχετε θα θέλαμε να μας πείτε μέχρι που βρίσκεται αυτή η διαδικασία. Οι αριθμοί των εμβολίων που έχει προμηθευτεί η Κύπρος, οδηγούν τα πράγματα ώστε εντός λίγων μηνών ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο;

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους:  Πιστεύουμε ότι αν ισχύει ο προγραμματισμός που έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας και ο οποίος ανακοινώθηκε και σε εμάς αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, μέχρι το Καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο θα είναι της τάξεως του 70% . Οπόταν πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό ποσοστό που θα παρέχει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας. Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας είναι και τα άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό, εμβολιάζονται και έχει εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό μέχρι σήμερα. Σύντομα θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι συμπολίτες μας που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες ομάδες λόγω κάποιων νοσημάτων τα οποία έχουν και πιστεύω ότι σιγά – σιγά, όταν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δύο ομάδων, των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΉΚΑΜΕ

ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ

Ι.T: Πιστεύετε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτής της δοκιμασίας που πέρασε ο τόπος μας, το σύστημα υγείας της Κύπρου θα βγει πιο δυνατό;

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους:  Σίγουρα η κατάσταση η οποία βιώσαμε, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον πλανήτη, ήταν μια κατάσταση ιδιαίτερη, δύσκολη, που κανένας δεν θα ισχυριστεί ότι είχε την γνώση και την τεχνογνωσία να το αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι τέτοιες πανδημίες έρχονται κάθε τόσο, όχι, ευτυχώς, συχνά, αλλά σε περίπτωση νέας πανδημίας πιστεύω ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι και πιο έμπειροι να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά, σαν συμπέρασμα πιστεύω ότι η πατρίδα μας, οι υπηρεσίες μας, το Υπουργείο, το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία μας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, προσαρμόστηκε το γρηγορότερο δυνατό στην κατάσταση και συνέβαλε τα μέγιστα έτσι ώστε να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ευελπιστώ ότι άμα περάσει αυτή η πανδημία δεν θα έρθουμε σύντομα αντιμέτωποι με παρόμοια κατάσταση.

Ι.Τ: Είδαμε αρκετούς γιατρούς οι οποίοι ιδιωτεύουν να ρίχνονται στη μάχη από την πρώτη στιγμή και να δίνουν ανάσες και βοήθειες στα κρατικά νοσηλευτήρια. Πείτε μας λίγο τις δικές σας εμπειρίες.

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους:   Δεν μπορούσα να φανταστώ διαφορετική στάση από τον ιατρικό κόσμο, είναι το καθήκον μας να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να βοηθήσουμε σε τέτοιες καταστάσεις, άρα θεωρώ ότι ήταν και είναι καθήκον μας αυτό. Σίγουρα είμαστε ευχαριστημένοι και περήφανοι τόσο για το επίπεδο της ιατρικής στην πατρίδα μας, όσο και για το ζήλο που οι συνάδελφοι έδειξαν και δείχνουν αλλά όπως σας έχω πει νιώθουμε καθήκον μας να προσφέρουμε ο καθένας από το πόστο του και όπως του ζητήσει η πολιτεία για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Ι.Τ: κλείνοντας θέλουμε να στείλετε  ένα μήνυμα και στους συναδέλφους σας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, η οποία όπως είπατε και εσείς, πέρασε δύσκολα, αντιμετωπίζοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους:  Για τους συναδέλφους το μήνυμα είναι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, την ίδια υπευθυνότητα που μέχρι σήμερα έδειξαν παρουσίασαν και σύντομα θα βγούμε νικητές. Για το ευρύτερο κοινό, για τους συμπολίτες μας, να τους ζητήσω να κάνουν ακόμα λίγο υπομονή, να τους παρακαλέσω να ακολουθούν τα Διατάγματα, τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να βοηθήσουν και αυτοί, για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα και ανώδυνα αυτή την πανδημία που ζήσαμε και ζούμε τον τελευταίο χρόνο.