Δρ. Ανδρέας Ιωάννου: Οι Παθολόγοι στην πανδημία στήριξαν το κράτος κι αυτό τους γύρισε την πλάτη! Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Το πως αντιμετώπισε το κράτος τους Παθολόγους, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του Κορωνοϊού στην Κύπρο, περιγράφει σε συνέντευξη του στον «Ιατρικό Τύπο», ο Πρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας και Μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ), Δρ. Ανδρέας Ιωάννου.

Ο Δρ. Ιωάννου μοιράζεται μαζί μας τα ιδιαίτερα προβλήματα των Παθολόγων στον ένα χρόνο και κάτι λειτουργίας του ΓεΣΥ και παραθέτει την εκτίμηση του πως εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, τους επόμενους μήνες θα προκύψουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη κατά την έξαρση των λοιμώξεων τον Χειμώνα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας μας αναλύει τις ενέργειες που γίνονται έτσι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση και στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

  • Δρ Ανδρέα Ιωάννου, θα θέλαμε να αναφερθείτε στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μπροστά σας ως Παθολόγοι και Ειδικοί Παθολόγοι στον ένα χρόνο και κάτι λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Δρ.Αντρέας Ιωάννου: Να πω κατ’ αρχήν ότι πραγματικά στον πρώτο χρόνο άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα της λειτουργίας του ΓεΣΥ όσον αφορά την πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η οποία άρχισε ήδη, πριν από λίγους μήνες.

Όσον αφορά την παθολογία διαφαίνεται πόσο σοβαρό είναι το θέμα της έλλειψης Ειδικών Παθολόγων σε σχέση πάντα με τα Παθολογικά περιστατικά, ειδικά στη Λεμεσό. Το πρόβλημα με την Παθολογία είναι ότι οι πιο πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι είναι στην ουσία Ειδικοί Παθολόγοι, έχουν μπει στην πρωτοβάθμια φροντίδα σαν προσωπικοί γιατροί. Κι’ έχει μείνει ελάχιστος αριθμός Ειδικών Παθολόγων οι οποίοι μπορούν να κάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Τούτο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για την ειδικότητα διότι καταλαβαίνετε ότι δίχως την μητέρα στην ουσία των ειδικοτήτων δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά τα νοσηλευτήρια και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα που προέκυψε τώρα είναι ότι έχουν μείνει Παθολογικά τμήματα μόνο στα νοσοκομεία και σε δύο – τρεις μεγάλες κλινικές.

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, οι πιο πολλές μικρές κλινικές που έχουν δημιουργηθεί είναι καθαρά Κυβερνητικές κλινικές και παλιές κλινικές που ήταν γυναικολογικές κλινικές, έχουν γίνει νοσοκομεία και σε καμία από αυτές τις κλινικές δεν λειτουργεί Τμήμα Παθολογίας. Όχι μόνο Παθολογίας αλλά ούτε Καρδιολογίας, ούτε και στις υπόλοιπες υποειδικότητες. Και καταλαβαίνετε πόσο δυσλειτουργικό είναι αυτό το θέμα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα φανεί ακόμα στην πορεία. Ειδικά τώρα το χειμώνα που θα έχουμε αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων.

Εμείς το έχουμε θέσει το θέμα αυτό στον ΟΑΥ και αρκετές φορές ήταν η θέση μας από την αρχή ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε συναδέλφους οι οποίοι θέλουν να μείνουν και να δουλεύουν σαν Ειδικοί Παθολόγοι και τώρα διαφάνηκε ότι αναγνωρίζεται κάπως το πρόβλημα.

Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, όμως είναι ένα δύσκολο κομμάτι.

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι σαν προσωπικοί γιατροί, οι Παθολόγοι που έχουν ειδικότητα οι πιο πολλοί 5 με 6 χρόνια, στην ουσία έχουμε «εξισωθεί» με άλλους συναδέλφους οι οποίοι εξασκούν πρωτοβάθμια και δεν έχουν ειδικότητα. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι δεν είναι ειδικοί γιατροί, είναι λίγο το ποσοστό των προσωπικών γιατρών που έχουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και οι πλείστοι, ένα 70-80%, έχουν κάμει την ονομαζόμενη ειδική εκπαίδευση ορισμένων ωρών και έχουν αποκτήσει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, ούτε στον κόσμο κι’ αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Καταλαβαίνετε ότι όταν εξισώσεις μια ειδικότητα, την μητέρα των ειδικοτήτων με άλλες ειδικότητες, τότε δημιουργείται πρόβλημα στους συναδέλφους οι οποίοι δεν μπορούν ξεκάθαρα να κάμουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.

Επίσης το σύστημα δεν μας δίνει την ευχέρεια να το χρησιμοποιούμε όπως πρέπει για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Τούτο αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, και τη διερεύνηση ιδιαίτερα δύσκολων περιστατικών. Δηλαδή καταλαβαίνετε η δουλειά της Παθολογίας είναι μια ειδικότητα που ασχολείται με προβλήματα εις βάθος.

ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

  • Δρ Ιωάννου, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ γι’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα;

Δρ.Αντρέας Ιωάννου: Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διαβούλευση για να διορθωθούν ορισμένα προβλήματα όσον αφορά και την ειδικότητα και απευθείας από την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, αλλά και από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Προσπαθούμε τώρα, βλέποντας τούτα τα προβλήματα να βρούμε λύσεις, καταλαβαίνετε ότι ως τώρα δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνουν οι αλλαγές. Αλλά προσπαθούμε τώρα γιατί όλο και πιο πολλοί συνάδελφοι ήδη έχουν αποφασίσει να φύγουν από το Σύστημα σαν προσωπικοί γιατροί και να μπουν σαν ειδικοί Παθολόγοι και ελπίζω τώρα να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα ούτως ώστε να γίνει αυτό.

Το πρόβλημα όμως με τις νοσηλείες είναι ένα θέμα των νοσηλευτηρίων. Στη Λεμεσό για παράδειγμα είναι πρόβλημα γιατί στο ΓεΣΥ είναι μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και το Mediterranean το οποίο έχει ένα άλλο σύστημα. Είναι μια προέκταση στην ουσία του Νοσοκομείου με ένα υπαλληλικό σύστημα. Οι υπόλοιπες κλινικές δεν στηρίζουν παθολογικά τμήματα. Αυτό το πρόβλημα, τώρα θα φανεί το Χειμώνα που θα έχουμε αρκετές λοιμώξεις και ανάγκη εισαγωγής για περίθαλψη ασθενών.

Η ΑΧΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ

  • Ως Ειδικοί Παθολόγοι και ως προσωπικοί γιατροί δοκιμαστήκατε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες λόγω και της λειτουργίας ενός νέου συστήματος αλλά λόγω και της πανδημίας. Είσασταν οι πιο προσβάσιμοι γιατροί για τον κόσμο. Διαπιστώνετε να υπάρχουν αντοχές για το ΓεΣΥ;

Δρ.Αντρέας Ιωάννου: Η πραγματικότητα είναι ότι διαφάνηκε στην ουσία ότι στην πανδημία η μεγαλύτερη στήριξη δόθηκε από τους Ειδικούς Παθολόγου.

Όσοι πήγαμε εθελοντές στο Νοσοκομείο από τον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν εύκολο να προσαρμοστούμε στα δεδομένα, αλλά οι πιο πολλοί επειδή ήταν έντιμοι συνάδελφοι έχουν στηρίξει σημαντικά αυτή την προσπάθεια. Εμείς σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή σαν ειδικοί Παθολόγοι δίπλα από το Κράτος και το Υπουργείο και νομίζω ότι το αποδείξαμε.

Δυστυχώς όμως το Κράτος δεν φάνηκε εντάξει απέναντι στους συναδέλφους αυτούς διότι ήλθε και τους τιμώρησε με την αποκοπή των λεφτών τους στην ουσία, και ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα που συνέβη κάτι τέτοιο.

Αποκόπηκαν λεφτά από τους προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι είχαν αφήσει τα ιατρεία τους και είχαν τρέξει στα νοσοκομεία! Αποδείχτηκε όμως πόσο σημαντική είναι η ειδικότητα γιατί στην πραγματικότητα κάποιος ο οποίος είναι ανειδίκευτος δεν μπορεί να στηρίξει ενδονοσοκομειακά λόγω της μη επαρκούς εκπαίδευσης που έχει. Δεν υπάρχουν οι γνώσεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Πραγματικά διαφάνηκε πόσοι λίγοι Παθολόγοι υπάρχουν στην Κύπρο οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν ειδικά τα νοσοκομεία, ειδικά σε τέτοια περίπτωση. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι περιορισμένος ο αριθμός όσων έχουν την ειδικότητα της Παθολογίας, είναι και το θέμα πόσοι έχουν την εμπειρία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.  Τούτο είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα φανεί ίσως και ελπίζω να μην υπάρχει δεύτερη μεγάλη έξαρση, αν και πολύ το φοβάμαι ότι θα υπάρξει, γιατί θα φανούν πιο πολλά προβλήματα.

  •   Κλείνοντας Δρ Ιωάννου, πιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συναδέλφους σας;

Δρ.Αντρέας Ιωάννου: Προς τους συναδέλφους Παθολόγους θέλω να πω ότι ειδικά η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας βρίσκεται πάντα ενήμερη όσον αφορά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ιδιαίτερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας και προσπαθεί πραγματικά με όλα τα μέσα που έχει και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να τους στηρίξει, όχι μόνο τους προσωπικούς γιατρούς, αλλά και τους συναδέλφους οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν σαν Ειδικοί Παθολόγοι στο Σύστημα ή και αυτούς οι οποίοι είναι ακόμη εκτός συστήματος. ______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.