Δρ Άδωνης Ελευθερίου: Αχίλλειος πτέρνα παραμένει η υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων Συνέντευξη στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ

  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων αλλά με ασφάλεια και για τους ασθενείς και για το προσωπικό

Με την καθολική πλέον παραδοχή ότι γάγγραινα για τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η υποστελέχωση, η βελτίωση των υποδομών και οι συνθήκες εργασίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ιατρών και νοσηλευτών και του ΟΚΥπΥ, συζητήθηκαν ζητήματα σε σχέση με την ενίσχυση των κρατικών νοσοκομείων.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η επαναλειτουργία τους για την πλειοψηφία των ασθενών να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή γίνεται.

Αδύνατο σημείο, αναφέρθηκε στη σύσκεψη, παραμένει ο σωστός σχεδιασμός και ο συντονισμός για τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως ο όλος σχεδιασμός γίνει υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια, μίλησε στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ, ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Άδωνης Ελευθερίου, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις της συντεχνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με την υποστελέχωση και το εργασιακό περιβάλλον. Ο ΟΚΥπΥ, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ελευθερίου, προκηρύσσει θέσεις, έρχονται συνάδελφοι αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα φεύγουν. Εν μέσω πανδημίας, αναφέρει, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει, τονίζει, να γίνει σωστή διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού και σιγά σιγά να συζητηθούν οι δομές των νοσοκομείων για να μπορέσουν να προσελκύσουν προσωπικό που να παραμείνει στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αναφορικά με την άρση των περιορισμών στη διακίνηση των πολιτών ως μέτρο για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δρ Ελευθερίου αναφέρει ότι η ΠΑΣΥΚΙ συμφωνεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι πιο έτοιμα για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος από ότι ήταν πριν δύο μήνες.

 Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

  • Δρ Άδωνη Ελευθερίου, θα θέλαμε τις θέσεις σας, ως  ΠΑΣΥΚΙ κατά πόσο οι αρμόδιοι έχουν πάρει μέτρα για να προετοιμαστεί το έδαφος ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πιθανόν να υπάρξουν ενόψει της επαναλειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Δρ Άδωνης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Έχουμε κάμει κάποιες συναντήσεις μαζί με τον ΟΚΥΠΙ και το Υπουργείο Υγείας, έχουμε συζητήσει και επεξεργαστεί κάποια σχέδια, όσον αφορά την όσο συντομότερο επαναλειτουργία των νοσοκομείων σε συνθήκες ασφάλειας, έχουμε καταθέσει στον ΟΚΥΠΙ τις προτάσεις μας και αναμένουμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις σας Δρ Ελευθερίου;

Δρ Άδωνης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Οι προτάσεις μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό συντομότερη επαναλειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων ούτως ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και ασθενείς που δεν έχουν σχέση με τον Covid 19, διότι ενδεχομένως να έχουμε περισσότερες απώλειες από αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ιατρική φροντίδα αυτή τη στιγμή και έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Θέλουμε να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία όσο το δυνατό το συντομότερο, θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια.

Έχουμε δώσει προτάσεις όσον αφορά τον τρόπο εισόδου των ασθενών στα νοσοκομεία, έχουμε δώσει προτάσεις σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας των τμημάτων Covid 19, ύποπτων περιστατικών, σε όλα τα νοσοκομεία. Θεωρούμε ότι με τη ροή των περιστατικών που υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχομένως κάποια νοσοκομεία να μπορέσουν να μείνουν καθαρά και κάποια να μείνουν μικτά.

Όλες αυτές οι προτάσεις δόθηκαν στον ΟΚΥπΥ ο οποίος τα επεξεργάζεται, έχει και τις δικές του προτάσεις και αναμένουμε τις τελικές οδηγίες. Ακόμη δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση όσον αφορά το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • Δρ Ελευθερίου, υπήρχε ούτως ή άλλως πριν από την πανδημία του κορωνοϊού η ανάγκη, όπως την τονίζατε και όπως τη ζητούσατε σαν ΠΑΣΥΚΙ, για ενίσχυση του προσωπικού, γιατί ήταν υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που δημιουργούν αισιοδοξία;

Δρ Άδωνης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι αυτές που γίνονταν πάντα, δηλαδή η προκήρυξη θέσεων. Κάθε τόσο γίνεται προκήρυξη θέσεων ιατρικών λειτουργών, αλλά πολύ σπάνια βρίσκουν ενδιαφερόμενους. Κάποιους που βρίσκουν, έρχονται και φεύγουν. Θεωρώ ότι εν μέσω πανδημίας και με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί προσωπικό.

Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού και σιγά σιγά να συζητηθούν οι δομές των νοσοκομείων για να μπορέσουν να στελεχωθούν αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες και οικονομικές και εργασιακές στα δημόσια νοσοκομεία, το βρίσκω απίθανο κάποιος συνάδελφος να ενδιαφερθεί για εργοδότηση στο δημόσιο τομέα.

Μια συναφής παράμετρος είναι και η ασφάλεια του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού ήδη οι επαγγελματίες υγείας έχουν πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Άλλωστε ένα ποσοστό σχεδόν του 23% όσων έχουν νοσήσει αφορά επαγγελματίες υγείας.

  • Πέραν της διαπίστωσης ότι οι επαγγελματικές συνθήκες εργασίας και οι απολαβές είναι τέτοιες που δεν θα προσελκύσουν προσωπικό, έχετε εισηγήσεις σαν ΠΑΣΥΚΙ τι πρέπει να γίνει για ν’ αλλάξει αυτό το κλίμα και αυτή η κατάσταση, αυτό το εργασιακό περιβάλλον;

Δρ Άδωνης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν οι συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία, τουλάχιστον οι οικονομικές συνθήκες οι οποίες να μπορούν να συγκριθούν με τις οικονομικές συνθήκες εργοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά τουλάχιστον πρέπει να φτιάξουν τις συνθήκες εργασίας. Δηλαδή να υπάρχει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, να υπάρχουν δυνατότητες εκπαίδευσης, να υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής ανέλιξης και προαγωγών στη βάση της αξιοκρατίας και να υπάρχει ένα πακέτο το οποίο ένας συνάδελφος όταν το δει, να μπορεί να πει ναι μεν μπορεί οι οικονομικές μου απολαβές, να είναι πιο χαμηλές από αυτές που θα είχα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχουν και γιατροί που αγαπούμε τη νοσοκομειακή ιατρική που πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης της νοσοκομειακής ιατρικής, εμείς που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά μέσα σε μια ιατρική ομάδα παρά να είναι ο κάθε γιατρός μόνος του.

Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι μπορεί να ενδιαφερθούν αν και εφόσον τους παραχωρήσεις τις συνθήκες οι οποίες να μην είναι άθλιες, να είναι τουλάχιστον ανθρώπινες και να υπάρχει η προοπτική ανέλιξης.

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΙΟ

ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΠΙΡΝ 2 ΜΗΝΕΣ

  • Δρ Ελευθερίου, αναφορικά με τις συζητήσεις για επάνοδο της ζωής στην Κύπρο στην κανονικότητα και άρση των περιορισμών διακίνησης, αυτή τη στιγμή η κατάσταση όπως τη ζείτε καθημερινά εσείς οι λειτουργοί της πρώτης γραμμής είναι τέτοια που κρίνετε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για επάνοδο στην προ της κρίσης με την πανδημία, κατάσταση στην Κύπρο;

Δρ Άδωνης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Κοιτάξετε, αυτά που βλέπουμε όσον αφορά την εισροή των περιστατικών με Covid 19, είναι ενθαρρυντικά, όμως ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη σταδιακή άρση των μέτρων, εάν θ’ αρχίσουν ν’ αυξάνονται τα περιστατικά ή όχι για να μπορέσουμε ν’ απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με αισιοδοξία. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι πιο έτοιμα για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος από ότι ήταν πριν δύο μήνες.

Άρα είναι αυτό που λέμε όλοι ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για σταδιακή επάνοδο και ανάλογα θα κάμεις επόμενα βήματα ή να περιοριστείς ή να αποσύρεις.

Δηλαδή ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα πλέον μέσα στον πληθυσμό και ανάλογα με το πόσα περιστατικά θα έχουμε. Εάν θα έχουμε μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ συγκρατημένα τα μέτρα χαλάρωσης. Αν θα εξελιχθεί θετικά η κατάσταση και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει  και ο καιρός, θα γίνει σταδιακή μείωση των μέτρων και όχι απότομη, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Σίγουρα κρούσματα θα έχουμε, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα τα περιορίσουμε σε αριθμούς τέτοιους που να μπορούμε να συνεχίσουμε μια φυσιολογική ζωή.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω FacebookTwitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com* Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω FacebookTwitter κ.λ.π.