Δέσμευση του ΟΚΥπΥ η συνεχής πρόοδος – Σχεδιασμοί εκατομμυρίων ευρώ

Τα σχέδια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με επενδύσεις εκατομμυρίων, παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού που προβλέπεται να επιτευχθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Σε ομιλία του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο οργανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάτι πρωτόγνωρο, μία πανδημία παγκόσμιας κλίμακας και «μόλις πρόσφατα νοιώθουμε ότι ως οργανισμός έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», με το προσωπικό του οργανισμού να αναλαμβάνει τιτάνιες προσπάθειες, ώστε να κρατηθεί το σύστημα της χώρας όρθιο και το κάθε περιστατικό να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, «οι συνεχείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που κάνουμε είναι αναγκαίες και έχουν ένα και μόνο νόημα, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη», σημείωσε.  

Υπογράμμισε ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό του ΟΚΥπΥ είναι άρτια καταρτισμένο με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία και αποδεικνύουν καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες πως δεν τους λείπει ούτε η ικανότητα, ούτε η τεράστια υπευθυνότητα, ούτε η ανθρωπιά, ούτε η ανιδιοτέλεια.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ θα έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης και θα προβαίνει σε συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις που θα στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμισή του, με απώτερο πάντα στόχο το όφελος προς τον ασθενή.

«Ζητάμε από τους ασθενείς και την πολιτεία χρόνο, ώστε οι αλλαγές μας να αποδώσουν καρπούς», είπε, καθώς επίσης ότι η κριτική και ο έλεγχος που ασκείται στον ΟΚΥπΥ δεν ενοχλεί, αλλά «κάθε μικρή βελτίωση που πετυχαίνουμε μέσα από την οποιαδήποτε κριτική είναι για εμάς ουσιαστική για να αναβαθμιζόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι».

Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του ΟΚΥπΥ

Ο κ. Σταυρίδης έκανε επίσης αναφορά σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης του ΟΚΥπΥ.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας αφορά την οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να εντείνει τις δράσεις και τις ενέργειες του μέσα από μια φρόνιμη οικονομική διαχείριση που θα του επιτρέψουν την οικονομική αυτονόμηση στο εγγύς μέλλον.

Όπως εξήγησε, «προσπάθεια μας για το έτος 2020-2022, στην οικονομική πτυχή είναι η ύπαρξη μικρού πλεονάσματος και οποιοδήποτε έλλειμμα να αφορά όλα τα λεφτά που θα έχουμε δαπανήσει στην κεφαλαιακή αναβάθμιση του οργανισμού, όπως είναι η αγορά ιατροτεχνολογικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού, καθώς και τα αναπτυξιακά έργα τα οποία απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Ακόμη, μέσα από στοιχεία για την πρώτη εννιαμηνία του 2022 διαφαίνεται ότι στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας ο οργανισμός τα πάει πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, έχει πλησιάσει το στόχο του με την ελπίδα να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ειδικότερα, τα έσοδα από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας είναι αυξημένα κατά 16,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. «Όσον αφορά την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, υπάρχει πάρα πολύς χώρος για βελτίωση και ευελπιστούμε ότι με τα απογευματινά ιατρεία θα υπάρξει βελτίωση στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης αφορά τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ είναι πάροχος υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η πρόληψη και θεραπεία νοσημάτων όπως η φυματίωση, το AIDS-HIV κ.ά. Παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε κέντρα υγείας σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές της Κύπρου, υπηρεσίες ασθενοφόρων για επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θαλασσαιμία κ.ά.

Ανέφερε επίσης ότι το ετήσιο ποσό για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες ανέρχεται γύρω στα €100 εκατ.

Επιπλέον, ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη εισοδηματικής ικανότητας του οργανισμού.

Μάλιστα, ο ΟΚΥπΥ πέτυχε μία αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί σταθμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα απογευματινά ωράρια λειτουργίας των νοσηλευτηρίων. «Το πετύχαμε σε συνεργασία με τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του οργανισμού», είπε ο κ. Σταυρίδης.

Πρόσθεσε και την εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του ΟΚΥπΥ, του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη ψηφιακή αναβάθμιση του οργανισμού, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο η σύμβαση για το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας το εκτιμώμενο κόστος του οποίου φτάνει τα €46 εκατ., καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά τα αναπτυξιακά προγράμματα του οργανισμού για την τριετία 2020-2022 και 2022-2024, που όπως ανέφερε «έχουμε σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιακών δαπανών συνολικού ύψους περίπου €250 εκατ. εκ των οποίων τα €100 εκατ. διατίθενται για εξοπλισμούς και τα €150 εκατ. για υποδομές.

Όσον αφορά το Μακάριο Νοσοκομείο, ο κ. Σταυρίδης επεσήμανε ότι «το αγκαλιάζουμε και θα το μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο για τη μητέρα και το παιδί, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτήριο για τη μητέρα και το παιδί».

Επίσης, για άλλες υποδομές, ο οργανισμός ολοκλήρωσε τη λειτουργία πνευμονολογικής κλινικής και κλινικής φυματίωσης στο νοσοκομείο Τροόδους, καθώς και την επέκταση των πρώτων βοηθειών – έργο αξίας €4 εκατ., καθώς και την ανέγερση του κέντρου υγείας Γεροσκήπου αξίας €1,15 εκατ.

Αναμένεται ακόμη να ολοκληρωθεί και η νέα μονάδα αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου αξίας €4,7 εκατ. και η επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης του ΓΝ Αμμοχώστου αξίας σχεδόν €1 εκατ.

Προστίθεται ότι ξεκίνησε η ανέγερση της πρώτης φάσης του νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας, συνολικής αξίας €10,1 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024.

Έχει προχωρήσει, επίσης, η ολοκλήρωση των εγγράφων για την ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Ακακίου αξίας €4 εκατ. καθώς και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο ΓΝ Λευκωσίας συνολικής αξίας €2,1 εκατ., λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και αναζητώντας πράσινες πηγές ενέργειας.

Άλλα έργα ΟΚΥπΥ

Όπως αναφέρθηκε, ο ΟΚΥπΥ προβαίνει στην ενίσχυση του Μακάριου νοσοκομείου για να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις, σε ανέγερση κλινικής σπάνιων νοσημάτων και γενετικής νευρολογικής κλινικής, καθώς και μονάδας εγκαυμάτων και χειρουργικής για παιδιά. Επιπλέον, θα ανακαινιστεί και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών.

Ακόμη, προβαίνει στην κατασκευή και επέκταση μονάδας αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, στην κατασκευή νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, στην ενίσχυση του ΓΝ Λεμεσού με την κλινική μονάδα εντατικής θεραπείας, και την ενίσχυση των ΤΑΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Top of Form

Bottom of Form

Προστίθεται, η ενίσχυση του ΓΝ Πάφου με τη δημιουργία τμημάτων τραχείας νοσηλείας, η επέκταση του θαλάμου μητέρα και παιδί, η επέκταση τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας στο ΓΝ Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού εξοπλισμού, και η κατασκευή μονάδας Covid-19 στο ΓΝ Αμμοχώστου η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.