ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Ο πιο ισχυρός σύμμαχός σας απέναντι στην πρόωρη γήρανση!

Η αντιοξειδωτική δράση του είναι πολύτιμη αφενός γιατί προστατεύει την επιδερμίδα από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης ενώ παράλληλα διορθώνει τυχόν βλάβες που ήδη υπάρχουν, αφετέρου γιατί αποτρέπει την οξείδωση του σμήγματος που ενοχοποιείται για τις εξάρσεις της ακμής

Ηλιακή ακτινοβολία, ρύπανση, ελλιπής διατροφή, στρες, καπνός από τσιγάρα, μπλε ακτινοβολία από τις digital oθόνες, έλλειψη ύπνου: η επιδερμίδα μας βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη απέναντι σε παράγοντες που πυροδοτούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πλέον γνωστό ότι βρίσκονται πίσω από την εμφάνιση της πρόωρης γήρανσης και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, του καρκίνου του δέρματος.

Τα καλά νέα: όταν βρίσκουν απέναντί τους τα αντιοξειδωτικά, οι ολέθριες ελεύθερες ρίζες όχι απλά υποχωρούν αλλά εξουδετερώνονται και το να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας απέναντί τους είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσετε ένα βήμα στο skincare σας: το αντιοξειδωτικό serum.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Το σώμα μας δημιουργεί από μόνο του ελεύθερες ρίζες ως παραπροϊόν του κυτταρικού μεταβολισμού αλλά και όταν έρχεται αντιμέτωπο με εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως αυτοί που αναφέραμε πιο πάνω. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση οξειδωτικού στρες, δηλαδή μια κατάσταση άνιση ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά στον οργανισμό μας. Αν δεν βρουν αντίσταση, οι ελεύθερες ρίζες, ως ασταθή μόρια που είναι, επιτίθενται στα διπλανά υγιή κύτταρα “κλέβοντάς” τους ηλεκτρόνια προκειμένου να ισορροπήσουν και αυτή η κίνησή τους οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο: τα υγιή κύτταρα μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες και οι επιθέσεις δεν σταματούν ποτέ. Οι αλλαγές που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες αναγνωρίζονται ως σημάδια πρόωρης γήρανσης: μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αυξημένο μέγεθος πόρων, σημαντικές αλλαγές στην υφή και την ομοιομορφία της επιδερμίδας, χαλάρωση, δυσχρωμίες κλπ.

Εδώ έρχονται τα αντιοξειδωτικά να σπάσουν αυτό τον βλαπτικό κύκλο επιθέσεων, με την ιδιότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες απλά και μόνο… ικανοποιώντας την επιθυμία τους: χαρίζοντάς τους το πολυπόθητο ηλεκτρόνιο – και το πιο εντυπωσιακό: ότι τα αντιοξειδωτικά δεν μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες όταν χάνουν ένα ηλεκτρόνιο τους!

Ποια αντιοξειδωτικά να επιλέξω στο skincare μου;

Το σώμα μας διαθέτει τη δικιά του, φυσική «δεξαμενή» πέντε αντιοξειδωτικών, ωστόσο οι επιθέσεις των ελευθέρων ριζών γίνονται non stop, με αποτέλεσμα αυτά τα αποθέματα να εξαντλούνται γρήγορα. Για αυτό και η καθημερινή, τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών στην επιδερμίδα είναι η πιο έξυπνη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε από την πρόωρη γήρανση. Από αυτά τα πέντε φυσικά αντιοξειδωτικά, όμως, έχει αποδειχτεί ότι μόνο οι βιταμίνες C και Ε εισέρχονται στο δέρμα (καθώς και κάποια λίγα αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης), με την βιταμίνη C να κατέχει τα πρωτεία αποτελεσματικότητας.

Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική η βιταμίνη C όταν εφαρμόζεται τοπικά, είναι απαραίτητες κάποιες πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ακριβώς αυτές μελέτησε ο καθηγητής Sheldon Pinnel, ιδρυτής της SkinCeuticals, ανακάλυψε –και κατοχύρωσε- τους τρεις παράγοντες που πρέπει να συντρέχουν σε έναν αντιοξειδωτικό ορό με βιταμίνη C προκειμένου να είναι αποτελεσματικός: η μορφή της βιταμίνης C που χρησιμοποιείται, η συγκέντρωσή της και το pH του διαλύματος. Αυτές τις βασικές αρχές ακολουθεί μέχρι σήμερα η SkinCeuticals σε κάθε αντιοξειδωτικό ορό της με βιταμίνη C, εξασφαλίζοντας την στοχευμένη δράση του κατά των ελευθέρων ριζών και υπέρ της υγείας και της νεανικότητας της επιδερμίδας.

Ποιο αντιοξειδωτικό serum της SkinCeuticals μου ταιριάζει;

Μινιμαλιστική ή πληθωρική, όποια και αν είναι η φιλοσοφία σας στο skincare ένα είναι δεδομένο: ότι δεν πρέπει να περνάει μέρα χωρίς να ενισχύετε την άμυνα της επιδερμίδας σας με ένα αντιοξειδωτικό serum με βιταμίνη C. Εκτός από τη δράση της κατά των ελευθέρων ριζών, η βιταμίνη C δίνει φωτεινότητα στην επιδερμίδα, καταπολεμά τις δυσχρωμίες, ενισχύει την φυσική παραγωγή κολλαγόνου, περιορίζει την ερυθρότητα που προκαλούν οι φλεγμονές. Η εξειδίκευση της SkinCeuticals στο κεφάλαιο των αντιοξειδωτικών, και συγκεκριμένα της βιταμίνης C, την οδήγησε στη δημιουργία εξειδικευμένων αντιοξειδωτικών serum με βιταμίνη C, ώστε να επιλέξετε το ιδανικό για τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Αν σας απασχολούν οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, τα σημάδια γήρανσης και έχετε κανονικό, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, το C E Ferulic Serum είναι ο αντιοξειδωτικός ορός που χρειάζεστε. Συνδυάζει 15% L-ασκορβικό οξύ, 1% α-τοκοφερόλη και 0.5% φερουλικό οξύ και προσφέρει προηγμένη προστασία από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών ενώ συγχρόνως λειαίνει τις ρυτίδες, επαναφέρει τη λάμψη της επιδερμίδας, συσφίγγει και αποκαθιστά τα πολύτιμα λιπίδιά της.

Αν έχετε κανονικό, λιπαρό ή μικτό δέρμα, επιλέξτε το Phloretin CF με 10% καθαρή βιταμίνη C, 2% φλορετίνη και 0,5% φερουλικό οξύ. Προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι περιβαλλοντικές επιθέσεις, διώχνει τη θαμπάδα βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος, λειαίνει τις λεπτές γραμμές.

Ειδικά μελετημένο για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής το Silymarin CF περιέχει 3 αντιοξειδωτικά συστατικά αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας και συγκεκριμένα 0.5% Σιλυμαρίνη, 15% L-ασκορβικό οξύ και 0,5% Φερουλικό οξύ. Η αντιοξειδωτική δράση του είναι πολύτιμη αφενός γιατί προστατεύει την επιδερμίδα από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης ενώ παράλληλα διορθώνει τυχόν βλάβες που ήδη υπάρχουν, αφετέρου γιατί αποτρέπει την οξείδωση του σμήγματος που ενοχοποιείται για τις εξάρσεις της ακμής. Επιπλέον, περιέχει σαλικυλικό οξύ σε συγκέντρωση 0,5% που μειώνει τις υπάρχουσες βλάβες της ακμής και βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης νέων ατελειών.