Αναζωπυρώθηκε η διαμάχη για αλλαγές ή όχι στο ΓεΣΥ

Χάρης Γεωργιάδης του ΔΗΣΥ και Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ θέτουν επί τάπητος θέμα αλλαγών, συνδέοντας τα οικονομικά του ΓεΣΥ με τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων - Η στάση του νυν υπουργού Υγείας και η έντονη αντίδραση του πρώην και του τέως υπουργών Υγείας

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για έντονο παρασκήνιο με φόντο αλλαγές που προτείνονται στη νομοθεσία για αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργικότητα και την μακροχρόνια βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Η δημοσιοποίηση των προθέσεων όσων εγείρουν το θέμα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση.  Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας την Τρίτη 02.11.2021, σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Υγείας.

Μόλις δυο βδομάδες μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση στις 18.10.2021, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον αντιπροσωπείας της ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών ότι μόνο πάνω από το πτώμα του θα αλλάξει η νομοθεσία του Συστήματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του «θέλει αλλαγές» και ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, κατά την παρουσία του στη Βουλή τήρησε ουδέτερη στάση παραπέμποντας στα όσα προνοεί ο νόμος.

Παίρνοντας τον λόγο για να τοποθετηθεί ο αναπληρωτής πρόεδρος, βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ξεκίνησε με μια υποβολή συνδέοντας, όπως είχε κάνει πριν από μια εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τα οικονομικά του ΓεΣΥ με τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων:

«Να σας υποβάλω ότι βασικό συστατικό της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ ήταν ότι ο ΟΚΥπΥ θα καλύπτει από μόνος του τα έξοδα του. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η κρατική χορηγία θα μειωνόταν με το πέρασμα των χρόνων και αντί αυτού βλέπουμε ότι θα αυξηθεί φέτος (προϋπολογίζεται στα €148 εκατ. έναντι €120 εκατ. που ήταν πέρσι)» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος στο ΓεΣΥ υποστήριξε ότι:

 «Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών που δεν θεωρούμε ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ αν και κάποιοι θα αντιδράσουν». 

Συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πρόταση η οποία παλαιότερα είχε απορριφθεί αρκετές φορές από την Κυβέρνηση και τον ΟΑΥ αφού, όπως είχε τονιστεί σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλοιώνει το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού ο οποίος αποτελεί ένα από τους βασικότερους πυλώνες του ΓεΣΥ. «Όσον αφορά τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του Συστήματος, για παράδειγμα, οι οποίοι πληρώνονται κατά κεφαλή. Θεωρούμε λογικό ότι πρέπει να πληρώνονται αυτοί που δέχονται επισκέψεις από τους ασθενείς τους, και όχι εκείνος που έχει το τηλέφωνο του κλειστό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των αλλαγών», είπε ο κ. Γεωργιάδης. 

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη συνεδρία όπως και μετά το πέρας της δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου η οποία θα προνοεί το δικαίωμα των εκτός ΓεΣΥ γιατρών να συνταγογραφούν εντός του Συστήματος. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του και κατά των δύο προηγούμενων υπουργών Υγείας λέγοντας απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα:

«Η ΕΔΕΚ κύριε υπουργέ θα σας αξιολογήσει με βάση το δικό σας έργο και όχι βάσει των λανθασμένων επιλογών και ενεργειών των προκατόχων σας». «Χαίρομαι γιατί συνάδελφοι υιοθετούν κάποιες από τις προτάσεις μας. Χαίρομαι γιατί ο κ. Γεωργιάδης από πλευράς του ΔΗΣΥ έχει κάνει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση για τους προσωπικούς γιατρούς και είναι και άλλα θέματα όπως η συνταγογράφηση από τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς αλλά κ.α.». 

Απαντώντας τόσο στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ όσο και στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο υπουργός Υγείας, δεν τοποθετήθηκε ευθέως. Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς και στον τρόπο αμοιβής τους από το Σύστημα ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο ο τρόπος που αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί το πρόβλημα, έχουν κι άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ηλικία κάποιων οι οποίοι δεν δικαιούνται να έχουν άδεια οδήγησης αλλά δικαιούνται να εξετάζουν ασθενείς. Έχουμε κατανοήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους προσωπικούς γιατρούς. Υπάρχει διάθεση για να διορθώσουμε την κατάσταση. Είναι θέμα που το έχουμε εντοπίσει και θα βρούμε λύσεις σε αυτά τα θέματα». Για το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς να συνταγογραφούν εντός του Συστήματος, ο υπουργός Υγείας είπε, «για τη συνταγογράφηση δυστυχώς πρέπει να πω ότι δεν μας το επιτρέπει η νομοθεσία, έπειτα μάλιστα και από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, άρα δεν μπορεί να γίνει». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε ευθέως τον υπουργό να τοποθετηθεί, «Κύριε υπουργέ, θα σας ρωτήσω ευθέως, εσείς, η Κυβέρνηση δέχεστε αλλαγή στη νομοθεσία, στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ; Τι λέει η Κυβέρνηση;»

«Η Κυβέρνηση, εφαρμόζει ό,τι προνοεί η νομοθεσία» ήταν η απάντηση του υπουργού ο οποίος στο καταληκτικό του σχόλιο για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να ασκείται σωστός έλεγχος διότι εάν υπάρχει ανεξέλεγκτη δαπάνη ίσως το κράτος να μην μπορεί να την αντιμετωπίσει. Στόχος είναι η σωστή κατανομή των δαπανών για να μην υπάρξει πρόβλημα στα οικονομικά του Κράτους». 

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με παρέμβαση των τέως και πρώην υπουργών Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου και Γιώργου Παμπορίδη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθούν απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να αλλάξει το ΓεΣΥ. Ο Γιώργος Παμπορίδης μάλιστα, κάλεσε τον Χάρη Γεωργιάδη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ να σηκώσει το γάντι και να ακολουθήσει κόντρα σε ψηλούς τόνους μεταξύ των τριών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεχόταν επικρίσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην υπουργού Υγείας κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων από τον Γιώργο Παμπορίδη και αφήνοντας αιχμές τόσο κατά του Κωνσταντίνου Ιωάννου όσο και κατά του προέδρου της ΟΣΑΚ.

Επί της ουσίας του θέματος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την ομοσπονδία των ασθενών, και εξαιτίας των όσων εκτυλίσσονταν στο μεταξύ στο διαδίκτυο, υποχρεώθηκε να διορθώσει την εικόνα που διαμορφώθηκε έπειτα από τις τοποθετήσεις Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας που να αλλοιώνει είτε τη φιλοσοφία είτε την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.  

Ανάλογη τοποθέτηση όμως, ακολούθησε και από πλευράς της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να επικαλυφθεί, για άλλη μια φορά η ύπαρξη δύο σχολών στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με το ΓεΣΥ, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να προβαίνει επίσης σε παρόμοια δήλωση και να προτάσσει τη σταθερή, όπως την χαρακτήρισε, θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για καμία αλλοίωση του Συστήματος.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του προειδοποίησε τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ ότι στην εδώ και καιρό επιχειρούμενη προσπάθειά τους για ανατροπή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ θα βρουν απέναντί τους όχι μονάχα το ΑΚΕΛ, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Με γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου  Γιώργου Λουκαίδη, αναφέρει πως «η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από την κατάργηση της συμπληρωμής των 25 ευρώ, δεν θα αποτελέσουν βελτιώσεις στο σύστημα υγείας, αλλά καθοριστικό πλήγμα στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, ανάλογες αλλαγές θα εξωθήσουν γιατρούς να εγκαταλείψουν το ΓεΣΥ, καθώς επίσης θα επιδεινώσουν την προσβασιμότητα των δικαιούχων στους ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, επιτείνοντας το πρόβλημα των λιστών αναμονής που άρχισαν να δημιουργούνται», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως «ο ΠτΔ και ο Υπουργός Υγείας καλούνται να τοποθετηθούν αμέσως και ξεκάθαρα απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις των πολέμιων της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Να εξηγήσουν ταυτόχρονα την πολυγλωσσία και τις κραυγαλέες αντιφάσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και του Συναγερμού, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΠτΔ, ο οποίος μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε με έντονο τρόπο για την προστασία της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Ή μήπως, όπως και η εγκατάλειψη του δημοσίου τομέα υγείας, τα όσα εξελίσσονται αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού;» διερωτήθηκε καταλήγοντας ο κ. Λουκαΐδης.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΕΣΥ, ΛΕΕΙ Η ΣΕΚ
Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά αλλαγή στη νομοθεσία του ΓεΣΥ που θα διαφοροποιεί τη φιλοσοφία του θεσμού και τον μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα και θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις της, τις όποιες προσπάθειες υπόσκαψής του, αναφέρει, σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ.
 
Σημειώνει ότι «το ΓεΣΥ έχει αγκαλιαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανεξάρτητης έρευνας που έγινε από το  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που μεταξύ άλλων κατέγραψε πως, το 82% των δικαιούχων κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ και θεωρούν ότι έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους».
 
Υπενθυμίζει επίσης πως η αναγκαιότητα και σημασία του ΓεΣΥ, επισφραγίστηκε και στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας.
 
«Σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν για να μπορέσει το ΓεΣΥ να καλύψει πλήρως τις ανάγκες και  τις προσδοκίες των πολιτών. Αυτό βέβαια θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έτσι που οι αλλαγές να ολοκληρωθούν ομαλά και να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Συστήματος. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) επιτέλεσε ένα σημαντικότατο έργο μέχρι σήμερα και απέδειξε ότι μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τη διαχείριση του ΓεΣΥ και δεν μπορεί αυτός ο ρόλος να μετατεθεί στα πολιτικά κόμματα», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι ο ΟΑΥ παρά την πολεμική που δέχθηκε και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε ότι, το Σύστημα δεν θα εφαρμοζόταν και θα κατέρρεε αμέσως με την εφαρμογή του, έφερε σε πέρας τον πρώτο μεγάλο στόχο για να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών στα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε η Νομοθετική εξουσία και τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θέματα ποιότητας, ελέγχου και βιωσιμότητας του συστήματος.
 
«Η Πολιτεία έχει ορίσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ως τον αρμόδιο θεσμό για να διαχειρίζεται το Γενικό Σύστημα Υγείας και συνεπώς οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τον ίδιο τον Οργανισμό ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία, την  εμπειρογνωμοσύνη αλλά και την ευθύνη μέσα από τον Νόμο για να το πράττει», σημειώνει.
 
Η ΣΕΚ αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει σε πολιτικά ή άλλα συμφέροντα να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα  του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και στήριξη της κοινωνίας, μέσα σε τόσο σύντομο και μικρό χρονικό διάστημα.

«Η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν προς την Κοινωνία είναι να τιμήσουν τη νομοθεσία που ομόφωνα ψήφισαν τον Ιούνιο του 2017 και να αφήσουν τον Οργανισμό απρόσκοπτα να συνεχίσει το έργο του», καταλήγει.