Έκκληση επιδημιολόγων: Να γίνουν βίωμα τα μέτρα, προδιαγράφονται δύσκολες μέρες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προδιαγράφουν δύσκολες μέρες για τα δημόσια νοσηλευτήρια, προειδοποιούν οι επιστήμονες μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας σε ανοικτή επιστολή τους προς τους πολίτες, απευθύνοντας έκκληση ότι τα βασικά μέτρα προστασίας «πρέπει να γίνουν βίωμα μας».

«Απευθυνόμαστε σε εσάς, τους συμπολίτες μας με πλήρη ειλικρίνεια, για να σας ενημερώσουμε για την επικρατούσα υγειονομική κατάσταση και να ζητήσουμε τη συνεργασία σας», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

«Κοινός μας στόχος είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη θέση του, να ισορροπήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος στη νέα κανονικότητα που δημιούργησε η πανδημία», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι εάν αναλάβουμε ο καθένας το δικό μας μερίδιο ευθύνης από τη θέση και την ιδιότητα του».

Ως μέλη της επιστημονικής κοινότητας, συνεχίζουν, «θα προσπαθήσουμε να  επαναλαμβάνουμε συνεχώς το μήνυμα αυτό,  δίνοντας τις συμβουλές μας για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας ασφαλείς».

Επαναλαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για μείωση της μετάδοσης και βελτίωση της κατάστασης: «Φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε απόσταση, προστατεύουμε τα μεγαλύτερα και τα ευπαθή μέλη των οικογενειών μας, επιλέγουμε την παρέα μας και αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, τις συναντήσεις με διαφορετικά άτομα και το συνωστισμό. Εάν έχουμε συμπτώματα, περιοριζόμαστε στο σπίτι, αποφεύγουμε τις επαφές, επικοινωνούμε με ιατρό».

«Φαίνεται δύσκολο αλλά είναι απλό. Όταν έρθει η σειρά μας για εμβολιασμό, ενημερωνόμαστε ορθά και δεν αναβάλλουμε. Είναι απλό», αναφέρουν.

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προδιαγράφουν δύσκολες μέρες για τα δημόσια νοσηλευτήρια, με αυξημένες νέες μολύνσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που χρειάζονται παρακολούθηση και αυξημένη φροντίδα».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «δύσκολες μέρες περνούν οι εκατοντάδες οικογένειες που έχουν να διαχειριστούν τα θετικά στον ιό μέλη τους στο σπίτι. Αυτές τις μέρες η κατάσταση γίνεται για όλους ακόμα πιο δύσκολη». Αγωνία, προσθέτουν, «χαρακτηρίζει τους γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές,  τα παιδιά στερούνται της αδιάκοπης εκπαίδευσης που χρειάζονται, οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. Ο καθένας βιώνει τις επιπτώσεις του εγκλεισμού».

«Πάνω απ’ όλα, σκεφτόμαστε αυτούς που έχασαν ή, δυστυχώς, θα χάσουν στην συνέχεια δικούς τους ανθρώπους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τους αποχαιρετίσουν όπως θα ήθελαν» τονίζουν.

Τα δεδομένα του τελευταίου έτους, αναφέρουν, «μιλούν από μόνα τους: 350 και πλέον νεκροί, (κάποιοι με αιτία θανάτου αποκλειστικά τον ιό και κάποιοι με άλλες αιτίες, αλλά πάλι ασθενείς με κορωνοϊό), σημαίνει χιλιάδες άλλοι να πενθούν. 300 ασθενείς στο νοσοκομείο, σημαίνει χιλιάδες άλλοι να ζουν από μακριά την αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους».

«Τα νοσοκομεία μας και κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ, ΜΑΦ και των τμημάτων COVID-19, αλλά και το προσωπικό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, δίνουν μεγάλο πολύμηνο αγώνα για την αναχαίτιση της σαρωτικής αυτής πανδημίας», προσθέτουν.

Τονίζουν επίσης ότι «οι τελευταίοι επιδημιολογικοί μας δείκτες είναι ιδιαίτερα βεβαρημένοι, με νέες μεταδόσεις να εντοπίζονται καθημερινά σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και σε όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, παρατηρούμε πολύ υψηλό αριθμό ανθρώπων από όλες τις ηλικίες να νοσηλεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί συνάνθρωποί μας που χρειάζονται φροντίδα στο νοσοκομείο είναι κάτω των 60 ετών, ενώ 10% εξ’ αυτών θα καταλήξουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

«Υπάρχει τρόπος για να αλλάξουμε όσο περνά από το χέρι μας τα δεδομένα. Αν συμβάλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια θα επιτύχουμε την ουσιαστική μείωση των νέων κρουσμάτων και θα επιταχύνουμε την επάνοδό μας στην κανονικότητα.  Αρκεί, να κατανοήσουμε όλοι τη σημασία των βασικών μέτρων προστασίας, τα οποία πρέπει να γίνουν βίωμα μας. Για τον εαυτό μας, για τους γύρω μας, για τον τόπο μας», σημειώνουν καταληκτικά.
 
Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν οι ακόλουθοι:

Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Κώστας Κωνσταντίνου, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Μονάδα Επιδημιολογικής  Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, Υπουργείο Υγείας.
Ζωή Δωροθέα Πανά, Μέλος Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας, Λέκτορας παιδιατρικής με εξειδίκευση σε επιδημιολογία, έλεγχο και πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων.
Γεώργιος Πετρίκκος, Ιατρός, Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων.
Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής , Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Τσιούτης, Ειδικός Παθολόγος, Εξειδίκευση στην Πρόληψη-Έλεγχο Λοιμώξεων, Επίκουρος Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Κωνσταντίνος Φελλάς, Καθηγητής, Ανώτερος Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Λίνος Χατζηχάννας, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Μονάδας COVID19, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Μονάδα Επιδημιολογικής  Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, Υπουργείο Υγείας.
Ειρήνη Χριστάκη, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου.