Το ΓεΣΥ εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας

Το ΓεΣΥ από την 1η Δεκεμβρίου προσφέρει και υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής, κοινοτικής νοσηλευτικής από νοσηλευτές γενικής και ψυχιατρικής νοσηλευτικής, καθώς επίσης και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και κλινικής ψυχολογίας

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ οι υπηρεσίες της προληπτικής οδοντιατρικής και των εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών για τα επαγγέλματα των Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλευτικής, Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Λογοπαθολόγων, Κλινικών Ψυχολόγων και Κλινικών Διαιτολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι δικαιούχοι θα μπορούν να δουν τους εν λόγω παρόχους από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy), μέσω του συνδέσμου «Αναζήτηση Παροχέων».

Ο Οργανισμός,  παρ’ όλη την καθυστέρηση που υπήρξε στην εγγραφή και σύναψη  σύμβασης με τους πιο πάνω παρόχους λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε εν καιρώ πανδημίας, κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τη ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Το Γενικό Σύστημα Υγείας , αναφέρεται στην ανακοίνωση, εμπλουτίζεται και διευρύνεται, εξυπηρετώντας  τον στόχο της αναβάθμισης  των υπηρεσιών προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση για την ένταξη υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ:

«Από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2020, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους Κύπριους πολίτες και γενικά σε όλους τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα από την 1η Δεκεμβρίου, το ΓεΣΥ προσφέρει υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής, υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής από νοσηλευτές γενικής και ψυχιατρικής νοσηλευτικής, καθώς επίσης και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και κλινικής ψυχολογίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, της μεγάλης αυτής κοινωνικής κατάκτησης του λαού μας, που τέθηκε σε εφαρμογή παρά τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις, ακόμη και πολεμική που προηγήθηκε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΓεΣΥ συνεχώς αγκαλιάζεται από τους δικαιούχους, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών, καθώς και τους συμβεβλημένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αυξάνονται. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας:

  • Oι δικαιούχοι που εγγράφησαν στο ΓεΣΥ και σε Προσωπικό Ιατρό ανέρχονται σε 845,000.
  • Προσωπικό ιατρό επισκέφθηκαν 755,347 δικαιούχοι, ενώ ειδικούς ιατρούς άλλοι 550,186 δικαιούχοι. Για διαγνωστικές εξετάσεις επισκέφθηκαν ειδικό ιατρό 307,686 δικαιούχοι.
  • Πέραν των 587 χιλιάδων δικαιούχων πήραν φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ ενώ 502,275 έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις.
  • Οι δικαιούχοι που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις πλησιάζουν τις 30,000.

Τα πιο πάνω στοιχεία μάς γεμίζουν ικανοποίηση και μας οπλίζουν με δύναμη για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Το ΓεΣΥ ξεκίνησε και συνεχίζει αταλάντευτα την αποστολή του για την προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη ώρα της υγειονομικής κρίσης, το ΓεΣΥ αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στην μεγάλη προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει έμπρακτα το ΓεΣΥ, επενδύει στις υπηρεσίες υγείας και παραμένει αρωγός στις προσπάθειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, για συνεχή εποπτεία και βελτίωση του συστήματος, ώστε να γίνει πιο αποδοτικό και λειτουργικό, προς όφελος των δικαιούχων.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάζονται για την επιτυχία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, την οποία με περηφάνεια θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά».

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΓεΣΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εξάλλου, σε συνέχεια των αναφορών που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ που έχουν ενταχθεί την 1η Δεκεμβρίου 2020, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με ανακοίνωση του, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι οι τελικές του προτάσεις, σε συνέχεια απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν αποσταλεί σε όλους τους οικείους Συνδέσμους.

Ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι οι εν λόγω προτάσεις συμπεριλαμβάνουν τόσο την οικονομική πρόταση όσο και τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Περαιτέρω, διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας που έχουν εισαχθεί την 1η  Δεκεμβρίου 2020 θα παρέχονται βάσει των υπό αναφορά προτάσεων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις δεν θα συνεχιστούν με στόχο την βελτίωσή τους.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός, αναφέρει στην ανακοίνωση του, θα συνεχίσει τις επαφές και το διάλογο με τους Συνδέσμους, καθώς αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις αντανακλούν την φιλοσοφία λειτουργίας του ΓεΣΥ. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ και τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν από αυτές τροποποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ.