Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό του σκύλου σας

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του σκύλου και τα εμβόλια που τού προσφέρουν επιπλέον προστασία.

Μία από τις υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης σκύλου, σύμφωνα και με τον Ν. 4830 που αφορά τα ζώα συντροφιάς, είναι να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του. Όπως και για την κτηνιατρική του εξέταση.

«Αν και το ποσοστό εμβολιασμού – ειδικά στους δεσποζόμενους σκύλους- φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιητικό, τα τελευταία χρόνια με την πίεση της οικονομικής κρίσης, αλλά και με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα γεννάται το ερώτημα: «Πόσο σημαντικά είναι στα αλήθεια για τον σκύλο τα εμβόλια και πόσο τα έχει πραγματικά ανάγκη;», αναφέρει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Οι λόγοι που πρέπει να εμβολιάζουμε τον σκύλο μας

Οι αιτίες που δεν πρέπει να αμελούμε τα εμβόλια του σκύλου μας, σύμφωνα με τον κτηνίατρο είναι οι εξής:

1. Για να τον προστατέψουμε από ασθένειες, πολύ επικίνδυνες για την υγεία του.

2. Για να εμποδίσουμε την μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωοανθρωπονόσοι), όπως η λύσσα ή η λεπτοσπείρωση.

3. Πολλά ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια κ.α. απαιτούν συγκεκριμένα εμβόλια, έτσι ώστε όλα τα ζώα που επισκέπτονται τον χώρο τους να είναι προστατευμένα.

4. Κάποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά από τον νόμο, αλλά και απαιτούμενα, προκειμένου τα ζώα μας να μπορούν να ταξιδέψουν.

5. Για να μην μπούμε σε τεράστια έξοδα θεραπειών, νοσηλειών, και για αρρώστιες, τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Από τι προστατεύουν τον σκύλο τα «βασικά» εμβόλια και κάθε πότε πρέπει να εμβολιάζεται

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο τα «βασικά» εμβόλια προστατεύουν τον σκύλο μας από τη νόσο του Care και τη λοιμώδη ηπατίτιδα. Όπως και από τον παρβοϊό, τη λεπτοσπείρωση και τη λύσσα – οι δύο τελευταίες να αποτελούν σοβαρότατες ζωοανθροπονόσους.

 Τα κουταβάκια, ακόμα και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορούν να συναναστρέφονται με ζώα που είναι εμβολιασμένα

Τα κουταβάκια μπορούν να βγουν βόλτα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους

Ο εμβολιασμός, εφόσον ο σκύλος μας βρίσκεται σε καλή υγεία, αρχίζει συνήθως μετά την 6η με 8η εβδομάδα, με ένα τετραπλό εμβόλιο για τις πρώτες νόσους. Επαναλαμβάνεται μετά από 2 με 4 εβδομάδες.

Μετά τον τρίτο μήνα εμβολιάζουμε τα σκυλιά μας και για τη λύσσα. Συνήθως τα εμβόλια αυτά πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

«Εκτός από τα «βασικά» εμβόλια, στο πρόγραμμα του σκύλου σας μπορούν να προστεθούν και άλλα εμβόλια. Όπως για πνευμονικές παθήσεις ή για τη λεϊσμανίωση, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη προστασία του. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, για να διαμορφώσετε το καταλληλότερο εμβολιακό πρόγραμμα με βάση τις συνθήκες διαβίωσης του», συμβουλεύει ο κ. Γινάργυρος.

Από πότε μπορούν τα κουταβάκια να έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα να βγαίνουν βόλτες;

Τα κουταβάκια, ακόμα και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, όπως λέει ο κτηνίατρος, μπορούν να συναναστρέφονται με ζώα που είναι εμβολιασμένα. Και γνωρίζουμε πως οι ιδιοκτήτες τους μεριμνούν για τον τακτικό αποπαρασιτισμό τους.

«Για να βγουν όμως βόλτα με ασφάλεια θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ειδικά για τις τέσσερις πρώτες ασθένειες που προαναφέραμε, έτσι ώστε να είναι προστατευμένα. Δηλαδή, περίπατο μπορούν να βγουν περίπου 7 με 10 μέρες μετά και τον δεύτερο εμβολιασμό τους», διευκρινίζει ο κ. Γινάργυρος.

Πρέπει όντως να εμβολιάσω το κουτάβι μου; Δεν απέκτησε αρκετά αντισώματα από το γάλα της μαμάς του;

Αν και το μητρικό γάλα, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, παρέχει μια κάποια προστασία στα μικρά, αυτή φθίνει πολύ γρήγορα. Ειδικά μετά τον 1ο μήνα, που σταματάνε το γάλα.

Διευκρινίζει ότι είναι πολύ ευαίσθητα, τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα, που το ανοσοποιητικό τους αναπτύσσεται ακόμα και είναι σημαντικό να είναι προστατευμένα. Για αυτό και τα εμβόλια είναι σημαντικό να γίνονται ανεξάρτητα από το αν τα μικρά ήπιαν γάλα ή όχι.

Εννοείται, πως αυτή η συζήτηση, δεν έχει καν νόημα, αν η μητέρα δεν είναι εμβολιασμένη.
Πρέπει να εμβολιάζουμε ακόμα και τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά, που δεν βγαίνουν τακτικά από το σπίτι;

«Όπως και τα νεαρά κατοικίδια, έτσι και τα πιο μεγάλα σε ηλικία κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Το ότι μπορεί να μη βγαίνουν πολύ συχνά από το σπίτι, δεν σημαίνει πως το ίδιο κάνετε και εσείς. Ή άλλοι άνθρωποι ή άλλα κατοικίδια που ζουν μαζί σας.

Σκεφτείτε πως αρκετά από τα παθογόνα που μας απασχολούν, μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον για αρκετά μεγάλο διάστημα», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος.

Τονίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός σκύλου προχωρημένης ηλικίας πέφτει, που σημαίνει πως είναι πιο ευαίσθητος στις ασθένειες και δυσκολεύεται περισσότερο να τις ξεπεράσει. Για αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός του σκύλου μας να συνεχίζεται ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκύλος και φίμωτρο: Ασφάλεια ή προκατάληψη;

«Κοίτα! Φορά στον σκύλο του φίμωτρο! Φαντάσου πόσο άγριος είναι…». «Είναι δυνατόν να φορά στον σκύλο του φίμωτρο; Το καημένο… Τι άκαρδος κηδεμόνας!». Είναι μερικά από τα σχόλια...
×