Τα εργαστήρια αποτελούν πρωτοβουλία του Δρος Σωκράτη Σωκράτους, Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ και Υπεύθυνο του μαθήματος: «Η πολυδιάστατη φύση της νόσου Alzheimer και συναφών ανοιών».

Στον συντονισμό και οργάνωση των εργαστηρίων συμμετείχε,  μαζί με τον Δρα Σώκρατους,  η Διδακτορική Φοιτήτρια, κα Παρασκευή Χαρίτου, του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι Άτυποι φροντιστές είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια σειρά έξι θεματικών ενοτήτων, να μάθουν πληροφορίες για τη νόσο, να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές ανάγκες του ατόμου με άνοια, να χρησιμοποιούν αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, να χρησιμοποιούν στρατηγικές διαχείρισης συμπεριφορικών διαταραχών, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην καθημερινή φροντίδα και τα ηθικά διλήμματα.           

 Επίσης μια από τις ενότητες των εργαστηρίων αφορούσε την αυτοφροντίδα, όπου οι φροντιστές με την βοήθεια συστημικών ψυχοθεραπευτών έμαθαν τεχνικές διαχείρισης άγχους. Στην τελευταία ενότητα, γνώρισαν τα υποστηρικτικά δίκτυα και υπηρεσίες που υπάρχουν στην Κύπρο για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους.

Στις 26/6/2024 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργαστηρίων στο κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Πεύκιος Γεωργιάδης», 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ., όπου θα γίνει απολογισμός της προσφοράς του εργαστηρίου και απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους φροντιστές.

Ο δεύτερος κύκλος των εργαστηρίων έχει προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετεχόντων που ανέρχεται στα 30 άτομα.