Στο περίμενε ο ΟΑΥ για πράσινο  φως από το υπουργείο Υγείας

Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «είτε θα εντάξουν και τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, είτε θα τα κλείσουν

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, είτε θα εντάξουν και τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, είτε θα πρέπει να τα κλείσουν, δήλωσε ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Το θέμα συζητήθηκε στις 26 Μαίου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αναμένουν σύντομα το πράσινο φως από τον Υπουργό Υγείας, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ.

Σημείωσε ότι μόλις πάρουν καθοδήγηση από τον Υπουργό, ο ΟΑΥ θα παρουσιάσει την πρότασή του που είναι έτοιμη στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα δοθεί χρονικό περιθώριο περίπου ενός μηνός και θα αναμένουν την απάντησή τους. Σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν με ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα που διαθέτουν ΤΑΕΠ.

Ανέφερε ότι μόνο τα ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Mediterranean στη Λεμεσό συμμετέχει στο ΓΕΣΥ. Επίσης είπε ότι για νέα νοσηλευτήρια που εντάσσονται στο ΓΕΣΥ, οι γιατροί τους πρέπει να είναι συμβεβλημένοι με το ΓΕΣΥ ενώ για τα υφιστάμενα είπε ότι θα δοθεί εύλογος χρόνος στους γιατρούς που δε συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ για να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Για τις εφημερίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα καλύψουν το κενό που υπάρχει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι την 1η Ιουνίου ο ΟΑΥ θα ανακοινώσει την ένταξη σημαντικών φαρμάκων στον κατάλογο του ΓΕΣΥ ενώ θα ενταχθεί ένα ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι θέση του κόμματός της είναι να ενταχθούν τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Όπως είπε με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωση ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για να διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος σχετικά με την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥΕπισήμανε ότι είτε ιδιωτικές μονάδες θα έχουν ΤΑΕΠ και θα είναι ενταγμένες στο ΓΕΣΥ ή δε θα μπορούν να έχουν ΤΑΕΠ.

Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα την πολιτική κατεύθυνση για να διεξαχθεί αυτός ο διάλογος και να γίνει η απαραίτητη ρύθμιση. Όπως είπε δεν μπορούν να λειτουργούν κλινικές και νοσοκομεία εντός του ΓεΣΥ, με αριθμό τμημάτων τους να είναι και εντός και εκτός του Γενικού Συστήματος υγείας.

Επίσης ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η κατάσταση των ΤΑΕΠ στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι απαράδεκτη και απογοητευτική.

Σημείωσε ότι η υποστελέχωση και η μη στήριξη των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων οδηγεί στο να πηγαίνει κόσμος με σοβαρά προβλήματα και να περιμένει για ώρες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιδεινώνεται κι η κατάσταση της υγείας τους.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί σε σχέση με την ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Σημείωσε ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να επιτρέψει στον ΟΑΥ να προχωρήσει στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ που διαθέτουν ΤΑΕΠ. Επίσης κάλεσαν τον ΟΑΥ να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ΓΕΣΥ, παραβιάζει τη βασική φιλοσοφία του για την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από την πλευρά του ασθενή.

Σημείωσε ότι κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας, έχει επιβεβαιωθεί σήμερα ότι προάγεται το πολυασφαλιστικό σύστημα και δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ να προωθούν ιατρικές πράξεις εντός του ΓεΣΥ και να πληρώνονται από τον ΟΑΥ. Επίσης είπε ότι δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια να είναι εντός και εκτός του ΓεΣΥ. Ακόμα κάκισε το γεγονός ότι ο ΟΑΥ αμείβει γιατρούς εκτός ΓεΣΥ και γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο γιατρών Κύπρου.

Για τη λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο προσωπικός ιατρός οφείλει να έχει αντικαταστάτη σε περίπτωση που δεν μπορεί.

Διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί τη στιγμή που τα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα ΤΑΕΠ δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη οικονομική εκτροπή.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως το όλο θέμα προσομοιάζει με το γνωστό, όπως είπε, θέμα των ιδιωτικών πτερύγων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ο ΟΑΥ αφήνει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο να χρεώνει τον ασθενή, ενώ αυτές ρητά εμπίπτουν στον νόμο του ΓεΣΥ, είπε. Υπενθύμισε ακόμη την παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι το θέμα έχει καθυστερήσει. «Αναμένουμε ότι η στρέβλωση θα διορθωθεί», πρόσθεσε.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Εξάλλου, ο ιατρός Μαρίνος Σωτηρίου είπε πως ο νόμος του ΓεΣΥ εφαρμόζεται επιλεκτικά και υπενθύμισε ότι υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο που εντάσσεται στο ΓεΣΥ να διατηρεί υπηρεσίες και εντός και εκτός του Συστήματος, ενώ ο ΟΑΥ εξασφάλισε γνωμάτευση από ιδιώτη νομικό σύμβουλο.

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι ο ΟΑΥ ως ημικρατικός οργανισμός δεν συμβουλεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επικρίσεις κατά λανθασμένης εφαρμογής του ΓεΣΥ κατά τρόπο που «στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα», διατύπωσε ο ιατρός Χάρης Αρμεύτης.

«Με αυτό το διπλοπόρτι, είναι ξεκάθαρος ο στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να μείνει εκτός σεβόμενος τον νόμο του ΓεΣΥ», δήλωσε.