Στο μικροσκόπιο η αγορά φαρμάκων από τον ΟΑΥ

Εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου έκθεσης του Διαχειριστικού Ελέγχου που διεξήγαγε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας

Επικρίσεις κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (OAY) τόσο σε σχέση με τις τιμές αγοράς φαρμάκων όσο τα αναλώσιμα, ακούστηκαν σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την 1η Δεκεμβρίου κατά την εξέταση της έκθεσης του Διαχειριστικού Ελέγχου που διεξήγαγε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Η έκθεση, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, κατέδειξε πως η δαπάνη για το Γενικό Σύστημα Υγείας αρχικά υπολογίστηκε κάτω από €0,9 δισ. και τώρα βρίσκεται στο €1,5 δις.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαλίδης, αναφέρθηκε σα αναλώσιμα (κατηγορία Ζ) που προμηθεύεται ο ΟΑΥ, ο οποίος δεν ακολούθησε την προηγούμενη διαδικασία των δημοσίων προσφορών, αλλά αγοράζει μέσω καταλόγων που κατήρτισε ο ίδιος. Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε προσθετικά γόνατα, τα οποία επέλεξε ο ΟΑΥ, ενώ ο κάθε γιατρός επιλέγει το προϊόν από όποιο συγκεκριμένο προμηθευτή θα επιλέξει και ο Οργανισμός το πληρώνει.

«Όλα πληρώνονται στην ίδια τιμή. Αυτό είναι υψηλού κινδύνου για θέματα διαφθοράς, διαφθοράς μεταξύ ιατρών και προμηθευτών ή των νοσοκομείων και των προμηθευτών», είπε.

Λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θορυβήθηκε βλέποντας το όλο σύστημα, διερωτήθηκε «πώς ο ΟΚΥΠΥ, που είναι δημόσιος οργανισμός, αντί ανοιχτές διαδικασίες προσφορών, μπορεί να επιλέξει ό,τι θέλει από έναν κατάλογο;», προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο του 2022 διαπιστώθηκε μεγάλη διαφορά στις τιμές των αναλωσίμων που αγοράζει ο ΟΑΥ σε σύγκριση με τις τιμές που αγόραζε το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις που δίνουν την ευκαιρία στον ΟΑΥ να διαπραγματεύεται με προμηθευτές, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι εξαιρέσεις έχουν γίνει ο κανόνας. «Δεν συμφωνούμε ότι αυτή η μαζική χρήση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης ήταν σύννομη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον», είπε.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη συμφώνησε με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, τονίζοντας πως μέσω της διαδικασίας των προσφορών το Υπουργείο Υγείας εξασφάλιζε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τη χονδρική τιμή, που σε μερικές περιπτώσεις έφθανε μέχρι και 1.600% χαμηλότερα ιδιαίτερα στη αγορά των γενόσημων φαρμάκων.

ΟΑΥ: €45 εκατομμύρια για

ένταξη νέων φαρμάκων

  • Σταύρος Μιχαήλ:  Ο  ΟΑΥ έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του κατά €40 με €45 εκατ για να ενταχθούν τα καινοτόμα φάρμακα στον κατάλογο του

Απαντώντας ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ ζήτησε πίστωση χρόνου για εξέταση των ζητημάτων που προκύπτουν.

«Τα ευρήματα του Γεν. Ελεγκτή θα μελετηθούν και θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές, ώστε να βελτιωθεί. Ναι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν στρεβλώσεις, το ΓεΣΥ μπήκε με κάπως βιαστικό τρόπο, είναι στη νηπιακή του κατάσταση, υπάρχουν περιθώρια να εφαρμόσουμε καλύτερες πρακτικές. Δώστε μας λίγο χρόνο και εμείς ως Οργανισμός μέρα με την μέρα, κομμάτι με κομμάτι, θέλουμε να το βελτιώσουμε», ανέφερε.

Για το θέμα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Μιχαήλ είπε πως υπάρχουν απαντήσεις, προσθέτοντας πως σε κάποια σημεία δεν είναι συγκρίσιμες οι τιμές, ενώ υπάρχουν κα περιπτώσεις όπου μειώθηκαν οι τιμές, «θα πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένα», πρόσθεσε.

  • Ο κ. Σταύρος Μιχαήλ είπε πως ο ΟΑΥ έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του κατά €40 με €45 εκατ για να ενταχθούν τα καινοτόμα φάρμακα στον κατάλογο του ΟΑΥ, με το χρονοδιάγραμμα να εκτείνεται μέχρι τις αρχές του 2023.

Ζήτησε όμως ενίσχυση με τρεις νέες θέσεις φαρμακοποιών για εισαγωγή πρωτοκόλλων για επιτάχυνση του έργου ΣΕΦ. «Και θα είμαστε σε θέση να εντάξουμε εντός του 2023 το 90% των καινοτόμων φαρμάκων», είπε.

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλος Καϊσής συμφώνησε με τις επισημάνσεις, ενώ αναφέρθηκε σε παράπονα σε σχέση με τη συμπληρωμή 2 που αφορά στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα και τώρα πληρώνουν περισσότερα.

Αναφέρθηκε σε συμπληρώματα διατροφής ή παυσίπονα ή άλλες θεραπείες, τα οποία τώρα δεν καλύπτονται ή πρέπει να καταβάλλεται αυξημένη συμπληρωμή. «Μας προβληματίζει η αλλαγή. Δεν μπορεί ένας ηλικιωμένος που είναι ρυθμισμένος για ζάχαρο και πίεση, τώρα να του αλλάζουμε τη συνεισφορά», είπε.

Σε αυτό το σημείο η κ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο γνωστό Voltaren το οποίο προ ΓεΣY πληρωνόταν, ενώ τώρα όχι.

Η διαδικασία των προσφορών δεν είναι συμβατή με την αποστολή του ΟΑΥ

Ο λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου είπε από την πλευρά του πως η διαδικασία των δημοσίων προσφορών δεν είναι συμβατή με την αποστολή του ΟΑΥ, αφού υπάρχουν πολλαπλοί προμηθευτές.

Ειδικότερα για τον κατάλογο Ζ (αναλώσιμα) είπε πως η θέση μας είναι ότι είναι σύννομη, καθότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά συγκεκριμένο ανάδοχο.

Σε αυτό το σημείο ο Ζαχαρίας Κουλίας απάντησε πως αυτά που λέει δεν είναι σύννομα, με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου να ανταπαντά πως «κάνει μπούλινγκ σε δημόσιο λειτουργό».