Θα πρέπει να είναι σωστή, ισορροπημένη, το φαγητό να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και να αποφεύγονται συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ή άλλες διαταραχές. Υπάρχουν πάρα πολλές και καλές τροφές στο εμπόριο οι οποίες μπορούν να καλύψουν όλες τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας.
Σχεδόν όλοι οι σκυλογονείς μελέτησαν αρκετά και σκέφτηκαν ακόμα περισσότερο ποια τροφή θα πρέπει να προσφέρουν στον τετράποδο φίλο τους. Εξάλλου, οι επιλογές είναι τόσο πολλές που μπορεί να προκαλέσουν άγχος και χάος, ειδικά σε κάποιον που υιοθετεί σκύλο πρώτη φορά. Κροκέτες, υγρή τροφή, μαγειρευτό φαγητό, ωμή διατροφή. Όλες οι επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και σίγουρα δεν είναι κατάλληλες για όλους τους σκύλους. Γι’ αυτό συνίσταται να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας προτού επιλέξουμε.
Και όταν τελικά καταλήξουμε κάπου, υπάρχει ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε και αυτό είναι η συχνότητα.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πόσο συχνά πρέπει να ταΐζουμε τον μικρόσωμο σκύλο μας και υποσχόμαστε να αναλύσουμε κάποια στιγμή και το πόσο συχνά πρέπει να ταΐζουμε τον μεσαίου μεγέθους ή μεγαλόσωμο σκύλο μας.
Ποια είναι, λοιπόν, η κατάλληλη συχνότητα;
Για έναν μικρόσωμο σκύλο τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απαραίτητα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σκυλάκια κάτω των 7-8 κιλών έχουν ταχύτερο μεταβολισμό και προφανώς πιο μικρό στομάχι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν συνεχώς ενέργεια.
Επομένως, χρειάζονται – και είναι σωστό – να τρώνε τουλάχιστον τρία μικρά γεύματα την ημέρα, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και τέσσερα. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε σκύλου αλλά και τις συνήθειες που έχει αναπτύξει. Όσοι και όσες, λοιπόν, από εσάς έχετε υιοθετήσει έναν μικρόσωμο τετράποδο φίλο, θα πρέπει να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να του προσφέρετε τρία με τέσσερα γεύματα ημερησίως.
Μπορείτε για παράδειγμα, να του δίνετε το ένα γεύμα το πρωί, το άλλο το μεσημέρι/απόγευμα όταν γυρίζετε από τη δουλειά σας και το τελευταίο το βράδυ, μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αν είναι δύσκολο να δώσετε στον σκύλο σας τουλάχιστον τρία γεύματα γιατί λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια αυτόματη ταΐστρα -υπάρχουν πολλά σχέδια και χρώματα στην αγορά και οι τιμές ποικίλουν. Ωστόσο, καλό είναι να προτιμήσετε την αυτόματη ταΐστρα μόνο αν δίνετε στον σκύλο σας ξηρά τροφή. Η υγρή τροφή και το μαγειρευτό φαγητό θα πρέπει να προσφέρονται φρέσκα, ειδικά το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να αλλοιώνουν πιο εύκολα τα τρόφιμα.
Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι μικρόσωμες φυλές παρουσιάζουν αρκετές μεταβολές στην καμπύλη σακχάρου του αίματος, γι’ αυτό και πρέπει το σάκχαρο να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα που επιτυγχάνεται με μικρά και τακτικά γεύματα.
Αν ο σκύλος σας έχει μάθει να τρώει 2 γεύματα την ημέρα, δεν πρέπει να αγχώνεστε. Τα τρία με τέσσερα γεύματα την ημέρα δεν είναι ο κανόνας για όλες τις τετράποδες μουσούδες. Είναι, όμως, ένας μπούσουλας και μια καλή συμβουλή για να παραμένει ένας σκύλος υγιής και χαρούμενος.
Και τι ισχύει όσον αφορά την ποσότητα;
Το ότι τα γεύματα είναι περισσότερα για τα μικρόσωμα σκυλάκια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερη και η ποσότητά τους. Κάθε τροφή έχεις τις δικές της οδηγίες, τις οποίες καλό είναι να ακολουθήσετε και να χωρίσετε αναλόγως τα γεύματα. Επίσης, θα σας βοηθήσει πολύ ο/η κτηνίατρός σας που γνωρίζει καλύτερα από όλους τις ανάγκες του σκύλου σας.
Συνοψίζοντας
Πολλές φορές δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Κάθε κηδεμόνας επιλέγει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του σκύλου του. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε αλλά και να τις προσαρμόσετε στο πρόγραμμα το δικό σας και του σκύλου σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν και εμείς επιλέγουμε.