Κατακαλόκαιρο και ο υδράργυρος έχει ανέβει πολύ ψηλά και μαζί με εμάς ταλαιπωρούνται και τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Πως να δροσίσετε τα κατοικίδια σας στον καύσωνα
Καθώς η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, πρέπει να προσέχουμε τόσο τη δική μας υγεία όσο και την υγεία των κατοικίδιων μας. Η διατήρηση της δροσιάς σε ζεστό καιρό αποτελεί πρόκληση και συνιστάται η λήψη των ακόλουθων μέτρων για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος, η γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο σας είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
Μη βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα στη ζέστη του μεσημεριού. Τα σκυλιά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη δροσιά τους σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι ευάλωτα στην υπερθέρμανση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να ιδρώσουν και βασίζονται στο λαχάνιασμα για να δροσίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Οι φυλές με πλατύ πρόσωπο, όπως τα αγγλικά ή γαλλικά μπουλντόγκ και τα παγκ, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς έχουν κοντό ρύγχος που μπορεί να δυσχεράνει την αναπνοή. Μείνετε στις βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Ποτέ μην αφήνετε έναν σκύλο ή οποιοδήποτε ζώο σε αυτοκίνητο, τροχόσπιτο, θερμοκήπιο ή αποθήκη μια ζεστή μέρα. Ο εγκλωβισμός σε ένα αυτοκίνητο για λίγα μόνο λεπτά μπορεί να αποβεί μοιραίος για ένα κατοικίδιο ζώο.
Μην τοποθετείτε κλουβιά σε άμεσο ηλιακό φως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τα κουνέλια και τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να ιδρώσουν ή να λαχανιάσουν για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν.
Τι να κάνετε
Δοκιμάστε την άσφαλτο. Τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο έδαφος για πέντε δευτερόλεπτα πριν βγάλετε το σκύλο σας βόλτα. Αν το έδαφος είναι πολύ ζεστό για εσάς, είναι πολύ ζεστό για τις πατούσες του σκύλου.
Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει επαρκή σκιά. Προσφέρετε επιπλέον σκιά στα ινδικά χοιρίδια καλύπτοντας την κορυφή των κλουβιών με υγρές πετσέτες.
Παρέχετε σε όλα τα κατοικίδια ζώα συνεχή πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Μπορεί να αφυδατωθούν πολύ γρήγορα. Μπορείτε ακόμη και να βάζετε παγάκια στο μπολ με το νερό τους.
Παρέχετε ένα δροσερό μέρος για να ξεκουράζονται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υγρές πετσέτες για να ξαπλώνουν, αν και δεν πρέπει να τοποθετείτε μια υγρή πετσέτα πάνω από το σκύλο σας, καθώς αυτό μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα.
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Ορισμένες φυλές γατών και σκύλων, ιδίως εκείνες με ανοιχτόχρωμο ή λεπτότερο τρίχωμα, μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αντηλιακά, ιδίως στις άκρες των αυτιών, οι οποίες είναι επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα.
Ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος «συνιστά την αποφυγή αντηλιακών με οξείδιο του ψευδαργύρου για την αποφυγή τοξικότητας από ψευδάργυρο. Εάν είναι δύσκολο να βρείτε προϊόντα ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα, μπορεί να είναι κατάλληλα υποαλλεργικά ή παιδικά προϊόντα για τον άνθρωπο.
Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το σωστό αντηλιακό σωστά και στο σωστό σημείο», έγραψε η Justine Shotton, πρόεδρος του Βρετανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου, στην ιστοσελίδα του συλλόγου.
Προσέξτε τα πρώιμα σημάδια της θερμοπληξίας. Στους σκύλους, αυτά περιλαμβάνουν έντονο λαχάνιασμα, σάλια, ανησυχία, κατακόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα και έλλειψη συντονισμού. Τα σημάδια θερμοπληξίας στα κουνέλια περιλαμβάνουν σάλια, σιελόρροια, λήθαργο, σύντομες και ρηχές αναπνοές, κόκκινα και ζεστά αυτιά, υγρή μύτη και επιληπτικές κρίσεις.
Εάν υποψιάζεστε θερμοπληξία ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη, μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας σε δροσερό, καλά αεριζόμενο μέρος. Δώστε του μικρές ποσότητες δροσερού (όχι παγωμένου) νερού να πιει και ρίξτε του νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να δροσιστεί. Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.
Ελέγξτε τα υπόστεγα, τα θερμοκήπια και τα θερινά σπίτια πριν τα κλείσετε. Στις γάτες αρέσουν τα ζεστά μέρη, αλλά κινδυνεύουν να ζεσταθούν πολύ ή να αφυδατωθούν αν παγιδευτούν.
Μην επιτρέπετε να υπάρχουν κατοικίδια ζώα χωρίς επίβλεψη γύρω από μια πισίνα. Δεν είναι κάθε σκύλος καλός κολυμβητής και πολλοί χρειάζονται εκπαίδευση γύρω από το νερό. Τα σκυλιά πρέπει επίσης να ξεπλένονται μετά το κολύμπι για να απομακρύνουν το αλάτι ή το χλώριο. Επίσης, είναι ασφαλέστερο να φοράνε τα κατοικίδια ζώα συσκευές επίπλευσης όταν βρίσκονται σε βάρκες.
Καλλωπίζετε τακτικά τη γάτα ή τον σκύλο σας. Ο τακτικός καλλωπισμός σε πιο ζεστό καιρό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών ή περιττών τριχών, αφήνοντας τη γάτα ή το σκύλο σας με λιγότερο πυκνό τρίχωμα, το οποίο θα τα βοηθήσει να παραμείνουν δροσερά.
Επιμείνετε στην κανονική διατροφή του σκύλου σας. Φρούτα όπως το καρπούζι και τα βατόμουρα είναι εντάξει ως μια στο τόσο λιχουδιά, δήλωσε ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος ως απάντηση σε ερώτηση του CNN, αλλά οι φλούδες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού.
«Θα σας συμβουλεύαμε αυστηρά να μη μοιράζεστε παγωτό ή άλλες ανθρώπινες τροφές για λόγους υγείας των κατοικίδιων ζώων και του ανθρώπου. Η παχυσαρκία είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που βλέπουν οι κτηνίατροι στην πράξη».
Πώς να κρατήσουμε δροσερή τη γάτα μας
– Φροντίζουμε να έχει συνεχώς δροσερό νερό. Το κυπελάκι της πρέπει να είναι συνέχεια γεμάτο. Μερικά παγάκια μάλιστα, μέσα στο νερό της, αρκούν για να διατηρείται αυτό δροσερό περισσότερη ώρα.
– Φροντίζουμε να τρώει συχνά, μικρές ποσότητες. Όπως ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους και η γάτα μας εν μέσω ζέστης, θα πρέπει να τρέφεται ελαφριά.
– Δροσίζουμε τη γατούλα μας με έναν πολύ απλό τρόπο: Μία βρεγμένη πετσέτα, νωπή και δροσερή, αρκεί, για να την περνάμε απαλά από τη γούνα της, χαϊδεύοντάς την. Πατούσες, μασχάλες, κοιλιά, λαιμός και πίσω από τα αυτιά είναι τα σημεία – κλειδιά που θα την κάνουν να νιώσει δροσερά και ευχάριστα.
– Στην περίπτωση που η γάτα μας δεν απεχθάνεται το νερό στο σώμα της, μπορούμε να βάλουμε σε μία λεκανίτσα λίγο νερό – τόσο ώστε να βουτήξουμε μέσα τα πατουσάκια της και να δροσιστεί.
Οι γάτες ιδρώνουν μόνο στις πατούσες και μάλιστα, στην περίπτωση που εντοπίσουμε υγρά αποτυπώματα στο πάτωμα, είναι ένδειξη πως η γάτα μας χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση.
– Ακόμα ένας εναλλακτικός τρόπος να δροσίσουμε τη γατούλα μας τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες είναι να χρησιμοποιήσουμε μια θερμοφόρα με… αντίθετο σκοπό.
Να την τοποθετήσουμε δηλαδή στην κατάψυξη και μετά να την βγάλουμε και να την τοποθετήσουμε μέσα σε μία μαξιλαροθήκη και να την αφήσουμε στο πάτωμα για να τη βρει η γατούλα. Είναι βέβαιο πως θα ευχαριστηθεί από την κρύα αίσθηση στη γούνα της.
– Βουρτσίζουμε καθημερινά τη γούνα της, ώστε να αποτρέπουμε τη δημιουργία κόμπων στο τρίχωμά της. Δεν την κουρεύουμε «για να δροσιστεί», εκτός εάν οι τρίχες της είναι πολύ μακριές, γιατί έτσι θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα: Η γούνα της γάτας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να την προστατεύει και από το κρύο και από τη ζέστη.
– Διατηρούμε το σπίτι δροσερό. Με τη βοήθεια του κλιματισμού ή του ανεμιστήρα, διατηρούμε τον χώρο μας όσο πιο δροσερό γίνεται, όλο το 24ωρο. Μπορούμε μάλιστα να δημιουργήσουμε μερικές σκιερές και δροσερές γωνιές για τη γατούλα μας, ώστε να ξαπλώνει εκεί.