Η Διεύθυνση του Ο.Κ.Υπ.Υ. με μια προκλητικότατη επιστολή ημερομηνίας 25.6.2024 επέλεξε την σύγκρουση με τους Ιατρούς του Δημοσίου Τομέα και την ταλαιπωρία των ασθενών, καταγγέλλουν οι συντεχνίες ιατρών του δημόσιου τομέα.

Σε κοινή ανακοίνωση τους η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι και η ΠΑΣΥΔΥ καταδικάζουν την αλαζονική στάση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Διεύθυνσης του Ο.Κ.Υπ.Υ. που προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη αυταρχισμού. Ενώ καλή τη βουλήση οι Συντεχνίες ανάβαλαν την προγραμματισμένη 24ωρη στάση εργασίας εν αναμονή της υποσχόμενης αναθεωρημένης πρότασης εκ μέρους του Ο.Κ.Υπ.Υ., ανταυτού εστάλη μια επιστολή που επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια.

Κατηγορούμε δημόσια, προστίθεται στην ανακοίνωση,  το Δ.Σ. του Οργανισμού για:

  1. Άστοχες και επιβλαβείς συμφωνίες εις βάρος των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
  • Παραπλάνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσο του κατατεθειμένου Προϋπολογισμού και των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων όσον αφορά την Οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού. Οι προβλέψεις τους ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για αυτό και αποφεύγουν σθεναρά την συνομολόγηση νέας συμφωνίας κινήτρων βάση ρεαλιστικών δεδομένων.
  • Άρνηση να συζητήσει και να προσαρμόσει τη Συμφωνία Κινήτρων βάσει των πραγματικών εσόδων όπως ζητήθηκε από τις Συντεχνίες από τον Μάρτιο του 2023.
  • Σκόπιμη καθυστέρηση και αποφυγή συνομολόγησης νέας Συμφωνίας για την περίοδο 2024-2026 προμηνύοντας νέα αναπόφευκτη σύγκρουση σε 1 χρόνο
  • Καμία προσπάθεια διόρθωσης των λειτουργικών προβλημάτων του Οργανισμού και κανένας επιχειρηματικός προγραμματισμός, συγκάλυψη πίσω από το δήθεν επιχειρηματικό απόρρητο ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωτήριο πλάνο.
  • Επιλεκτική, αποσπασματική και κατά το δοκούν εφαρμογή των Συμφωνιών.
  • Αδιαφάνεια ως προς τις συμφωνίες με ΟΑΥ και Κράτος που αφορούν έσοδα του Οργανισμού και οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.
  • Επί σκοπού τροφοδότηση της σύγκρουσης μεταξύ διοίκησης Ο.Κ.Υπ.Υ. και Συντεχνιών των Ιατρών του Δημοσίου για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Ζήσαμε όλοι το ίδιο σκηνικό πριν το κλείσιμο Ημικρατικών Οργανισμών και Τραπεζών όταν τα διοικητικά συμβούλια αναζητούσαν αποδιοπομπαίους τράγους.
  • Ασέβεια προς του Ιατρούς που αποτελούν την παραγωγική και κατά συνέπεια εισπρακτική δύναμη του Οργανισμού μέσο της οποίας τους επιτρέπεται να προσλαμβάνουν άσχετους με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας σε διευθυντικές θέσεις

Μας ξενίζει η παντελής απουσία της Κυβέρνησης και διερωτόμαστε αν ανέχεται ή και επικροτεί τις προβληματικές τακτικές  του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διορίσει. Ζητούμε άμεση απομάκρυνση των υπεύθυνων για τα παραπάνω από το Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου είναι μονόδρομος, ευθύνη της άτεγκτης στάσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Κ.Υπ.Υ. Κανένας συμβιβασμός δεν πρόκειται να γίνει, καμία ανοχή και καμία αναστολή.

Οι Συντεχνίες θα συνεδριάσουν για κλιμάκωση των μέτρων.