ΠΟΥ: O κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι ο κορωνοϊός παραμένει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την πρώτη κήρυξή του.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε δήλωση ότι τα αυξανόμενα κρούσματα, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκτακτη.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η δήλωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, είχε “αποσυνδέσει” μερικώς τα κρούσματα από τη νοσηλεία και τους θανάτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus αποδέχτηκε τη συμβουλή της επιτροπής.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, γνωστό ως Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ανησυχίας, για τον κορωνοϊό στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της νόσου.