Ο ΕΜΑ εγκρίνει τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna για άτομα άνω των 18

Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου Spikevax της εταιρείας Moderna έδωσε η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Όπως ανακοινώθηκε, τα δεδομένα δείχνουν πως μια ενισχυτική δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, 6 με 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδηγεί σε αύξηση των αντισωμάτων σε ενήλικες των οποίων τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
 
Η ενισχυτική δόση αποτελείται από το μισό της δόσης που χρησιμοποιείται για τον κανονικό εμβολιασμό.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από μια ενισχυτική δόση είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν την δεύτερη δόση.
 
Οι υγειονομικές αρχές στα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε συστάσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης στη βάση της τοπικής επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.
 
Είχε προηγηθεί στις 4 Οκτωβρίου το πράσινο φως του ΕΜΑ για ενισχυτική δόση του εμβολίου Comirnaty της Pfizer για άτομα άνω των 18 τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, καθώς και σύσταση για επιπρόσθετη δόση για άτομα με σοβαρά αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και για τα δύο εμβόλια, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.