ΟΑΥ: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με ανακοίνωση του
ενημερώνει τους δικαιούχους αναφορικά με το επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων του Υπουργείου Υγείας.
Οι πληροφορίες αφορούν λεπτομέρειες όπως είναι το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης του εκάστοτε εμβολιασμού, όροι και προϋποθέσεις που απαιτούνται, ενώ παράλληλα καθορίζονται οι ηλικιακές ομάδες παιδιών και εφήβων για κάθε εμβόλιο.
Διευκρινίζεται ότι όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν εμβολιασμούς, οι οποίοι διευθετούνται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τίθενται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας (Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών).
Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής, για τον εμβολιασμό δικαιούχων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ισχύουν οι εξής ηλικιακοί περιορισμοί:
 Ο εμβολιασμός έναντι των ιών: Ηπατίτιδα Β, Διφθερίτιδα, Τέτανος, Ακυτταρικός Κοκκύτης, Πολιομυελίτιδα, Πνευμονιόκοκκος, Ιλαρά, Παρωτίτιδα και Ερυθρά διενεργείται σε ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα άτομα μέχρι την ηλικία των 17 ετών και 364 ημερών.
 Ο εμβολιασμός έναντι του Μηνιγγιτιδόκοκκου διενεργείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ μέχρι την ηλικία των 3 ετών και 364 ημερών.
 Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της Ανεμοβλογιάς διενεργείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ μέχρι την ηλικία των 8 ετών και 364 ημερών.
 Ο εμβολιασμός έναντι της Ηπατίτιδας Α διενεργείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ μέχρι την ηλικία των 4 ετών και 364 ημερών.
 Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων διενεργείται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ σε άτομα ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών.
Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται στο πιο κάτω Παράρτημα ή μέσω του εξής συνδέσμου:
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – Νοέμβριος 2024

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 2024

  1. Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β (Hep B) Χορηγούνται 3 δόσεις σε σχήμα 0, 1 και 6 μήνες αρχίζοντας από την ηλικία των 2 μηνών. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της 1ης και 2ης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες και μεταξύ 1ης και 3ης δόσης τουλάχιστον 4 μήνες. Η τελευταία δόση δεν πρέπει να χορηγείται πριν την ηλικία των 24 εβδομάδων (6 μηνών). Σε περίπτωση που η μητέρα είναι φορέας ηπατίτιδας Β (HBsAg+), η 1η δόση του μονοδύναμου εμβολίου HepB καθώς και 0.5 ml υπεράνοσης γ-σφαιρίνης έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBIG), πρέπει να χορηγηθούν εντός 12 ωρών από την γέννηση. Η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 1-2 μηνών και η 3η δόση όχι πριν την ηλικία των 6 μηνών. Θα πρέπει να χορηγηθούν συνολικά άλλες 3 δόσεις.
  2. Εμβόλιο Ινφλουέντζας τύπου b, συζευγμένο εμβόλιο (Hib) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 εβδομάδες. Χορηγείται σε 4 δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
  3. Εμβόλιο Διφθερίτιδας, Τετάνου, ακυτταρικό Κοκκύτη (DTaP) για παιδιά <7 ετών Χορηγείται σε 5 δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η 4η δόση μπορεί να γίνει τον 15ο μήνα ζωής εφόσον έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες μετά την 3η δόση. Η 5η δόση γίνεται στην ηλικία των 4-6 ετών.
  4. Εμβόλιο Διφθερίτιδας, Τετάνου, ακυτταρικό Κοκκύτη (TdaP) για παιδιά ≥7 ετών Το Tdap περιέχει μικρότερη ποσότητα τοξοειδούς διφθερίτιδας και αντιγόνων κοκκύτη σε σύγκριση με το DTaP. Ακολουθούν επαναληπτικές δόσεις με Td ανά 10ετία δια βίου.
  5. Εμβόλιο Πολιομυελίτιδας αδρανοποιημένο (IPV) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 εβδομάδες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητες 5 δόσεις IPV.
  6. Εμβόλιο Πνευμονιόκοκκου συζευγμένο (PCV13) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 εβδομάδες. Συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2-59 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που χορηγηθεί το εμβόλιο για πρώτη φορά σε παιδί 12-24 μηνών απαιτούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα δύο μηνών, ενώ σε παιδιά 24 μηνών και άνω μία δόση PCV εφόσον πρόκειται για 13-δύναμο ή δύο δόσεις εφόσον πρόκειται για το 10-δύναμο.
  7. Εμβόλιο Μηνιγγιτιδόκοκκου τετραδύναμο οροομάδων A,C,Y,W135 (Men ACWY) Χορηγείται σε 1 δόση στους 12 μήνες.
  8. Εμβόλιο Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς (MMR) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 12 μήνες.
    Συνιστώνται 2 δόσεις του εμβολίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η 2η δόση συστήνεται σε ηλικία 4 ετών, μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν πε-ράσει 4 εβδομάδες μετά την 1η δόση. Και οι 2 δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το
    12ο μήνα ζωής.
    Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2η δόση στην ηλικία των 4 ετών πρέπει να αναπληρώσουν τη δόση αυτή μέχρι την ηλικία των 18 ετών είτε σε οποιαδήποτε ηλικία.
  9. Εμβόλιο Ανεμευλογιάς (VAR) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 12 μήνες.
    Το εμβόλιο VAR συνιστάται μετά την ηλικία των 12 μηνών για παιδιά που δεν έχουν νοσήσει. Η 2η δόση συστήνεται σε ηλικία 4 ετών μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα αρκεί να έχουν περάσει 3 μήνες μετά την 1η δόση. Στην περίπτωση που η 2η δόση έχει χορηγηθεί με μεσοδιάστημα 1 μηνός από την 1η δόση σε παιδιά 12 μηνών έως 12 ετών ο εμβολιασμός θεωρείται επαρκής και δεν επαναλαμβάνεται.
  10. Εμβόλιο Ηπατίτιδας Α (Hep A) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 12 μήνες.
    Συνιστώνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών μετά την ηλικία των 12 μηνών.
  11. Εμβόλιο Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη.
    Το εμβόλιο HPV χορηγείται σε 2 δόσεις σε ηλικία 11 με 13 ετών. Η 2η δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ 6 μηνών μετά την 1η δόση.
  12. Εμβόλιο γρίπης

A. Παιδιά > 6 μηνών – 17 ετών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος1
Καρδιακή νόσος2   με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα3
Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής/

ανοσοτροποποιητικής θεραπείας)
Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
Νοσογόνος Παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο) με δείκτη Μάζας Σώματος
(ΔΜΣ)>40 kg/m2

B. Παιδιά > 6 μηνών – 15 ετών

1 Χρόνια Πνευμονική Νόσος (ΧΑΠ, Χρόνια Πνευμονική ή Κυστική Ίνωση)

2 Συγγενείς καρδιοπάθειες ,βαλβιδοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια , στεφανιαία ή/ και υπερτασική καρδιακή νόσος, αρρυθμίες

3 Νοσήματα του εγκεφάλου και της ΣΣ, εγκεφαλική παράλυση, επιληψία (σπασμοί), εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο ,νοητική αναπηρία (Intellectual disability), μέτρια και σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή (Moderate to severe developmental delay), μυϊκή δυστροφία, σοβαρός τραυματισμός σπονδυλικής στήλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα κατοικίδια ζώα χαρίζουν υγεία και χαρά

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τα κατοικίδια δεν είναι μόνο καλή και πιστή παρέα αλλά και ασπίδα...
×