ΟΑΥ: Ανθρωποκεντρικό το σύστημα υγείας με κοινωνική υπόσταση

ΟΑΥ: Ανθρωποκεντρικό το σύστημα υγείας με κοινωνική υπόσταση

Μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλέον πραγματικότητα, αναφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων, την 1η Ιουνίου, από τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Προσθέτει στην ανακοίνωση του ο ΟΑΥ:

Πλέον έχουμε όλοι το δικαίωμα να το ονομάζουμε το δικό μας ΓεΣΥ. Όλο αυτό το διάστημα, ο Οργανισμός κατάφερε να υπερπηδήσει εμπόδια και αντιξοότητες παραδίδοντας στους δικαιούχους ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με κοινωνική υπόσταση. Οι πολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας, και να επιλέγουν ελεύθερα τις υπηρεσίες που ιατρικώς χρειάζονται. Το ΓεΣΥ διασφαλίζει σε όλους μας δια βίου ισότιμη πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Μετά από τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας, στο ΓεΣΥ σήμερα συμμετέχουν πέραν των 1,800 ειδικών ιατρών, 560 προσωπικών ιατρών, 190 παιδίατρων, 150 εργαστηρίων, 550 φαρμακείων, 50 νοσηλευτηρίων και 1,800 άλλων επαγγελματιών υγείας παρέχοντας σε όλους εμάς ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Οι αριθμοί όπως πάντα αποδίδουν με καθαρότητα, αξιοπιστία και ακρίβεια την πραγματικότητα:

  • 892,100 εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.
  • 836,000 επισκέφθηκαν Προσωπικούς Ιατρούς.
  • 660,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς.
  • 408,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις. 
  • 685,000 πήραν φάρμακα.
  • 604,000 έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις.
  • 81,000 έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Ο ΟΑΥ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «το ΓεΣΥ αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση ενός πολυπόθητου στόχου, τον οποίο πετύχαμε με σκληρή δουλεία, υπομονή και επιμονή, που δεν επιδέχεται πισωγυρίσματα» και προσθέτει: «Είναι γεγονός ότι απομένουν προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο Οργανισμός συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα και προσήλωση στο στόχο του για αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας με συνοδοιπόρους όλους όσους αποτελούν την ψυχή του: τους παρόχους και τους δικαιούχους.

Αν κάτι άλλωστε δεν έχει αλλάξει από την 1η Ιουνίου 2019, όταν μπήκε ο θεμέλιος λίθος του ΓεΣΥ, είναι η ακλόνητη πεποίθηση μας ότι το ΓεΣΥ είναι μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές κατακτήσεις του κάθε πολίτη της χώρας μας, αναφέρει τέλος ο ΟΑΥ.