ΠΟΥ:Ξεπέρασαν το 1 εκ. οι νεκροί από τον κορωνοϊό το 2022

Ο Τρέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξηθούν οι εμβολιασμοί >>> Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό!

Experts from bio organic department of Polish Science Academy work on blood samples of coronavirus disease (COVID-19) in a laboratory in Poznan, Poland, March 20, 2020. Lukasz Cynalewski/Agencja Gazeta via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.

Tη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει στοιχίσει η πανδημία της Covid-19, από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού καθώς το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό.

«Ξεπεράσαμε το τραγικό όριο του 1 εκατομμυρίου θανάτων λόγω της Covid-19 από τις αρχές του έτους» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα, ο Τέντρος ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες, για να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη στο 70% του πληθυσμού.

Τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ, η Unicef και άλλοι συνεργαζόμενοι οργανισμοί συγκρότησαν τη Συμμαχία για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid (CoVDP), με στόχο να διευκολύνουν τη διανομή δόσεων σε 34 χώρες, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μικρότερη του 10%.

Όλες αυτές οι χώρες, εκτός από έξι, βρίσκονταν στην Αφρική. Σήμερα, μόνο σε δέκα χώρες παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 10%. «Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά», τόνισε ο Τέντρος.

Μικρά τα ποσοστά στις φτωχές χώρες

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη τα 2/3 του υγειονομικού προσωπικού και τα 3/4 των ηλικιωμένων στις φτωχές χώρες.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, η πανδημία της Covid-19 ευθύνεται για 6,45 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη του 2019, στην πόλη Ουχάν, στην Κίνα.