Καφές: Ιδού πόσες κούπες την ημέρα αποτελούν «ασπίδα» ενάντια σε διαβήτη, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά

Η καθημερινή κατανάλωση 200-300 mg καφεΐνης μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νόσων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ και καφεΐνης σε τακτική βάση μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια σε πολλές καρδιομεταβολικές νόσους, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Προστασία από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στο Σούζου της Κίνας ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης, ιδίως σε μέτρια επίπεδα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας (δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νόσων).

Όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης σε καθημερινή βάση είχαν μειωμένο ως και κατά 48,1% κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι ολοένα και περισσότερα άτομα  αναπτύσσουν περισσότερες από μία καρδιομεταβολικές νόσους καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, γεγονός που καθιστά τα καρδιομεταβολικά νοσήματα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα δημόσιας υγείας σε σχέση με το παρελθόν.

Τρεις κούπες για μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου

Ο καφές όμως αποδεικνύεται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο ενάντια στην ανάπτυξη της καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως – ή 200 ως 300 mg καφεΐνης – μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα που δεν πάσχουν από καρδιομεταβολικά νοσήματα» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τσαοφού Κε από το Πανεπιστήμιο Soochow.

Ως και 48,1% μικρότερος κίνδυνος

Από τη μελέτη προέκυψε ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν λιγότερα από 100 mg καφεΐνης την ημέρα, όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης (3 κούπες καφέ ημερησίως ή 200-300 mg καφεΐνης) σε καθημερινή βάση είχαν μειωμένο ως και κατά 48,1% κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Η πρόσληψη καφεΐνης σε οποιαδήποτε ποσότητα φάνηκε να προστατεύει από τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από ανάλυση δεδομένων της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank) η οποία διαθέτει στοιχεία για τη διατροφή και την υγεία περισσότερων από 500.000 ατόμων ηλικίας 37 ως 73 ετών. Η «δεξαμενή» συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη μελέτη περιέλαβε περισσότερα από 360.000 άτομα.

Πολύ μεγάλα οφέλη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρόσληψη καφεΐνης σε οποιαδήποτε ποσότητα φάνηκε να προστατεύει από τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας. Ωστόσο ο μικρότερος κίνδυνος εμφανίστηκε στα άτομα που έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η προαγωγή της κατανάλωσης μέτριων ποσοτήτων καφέ μπορεί να έχει πολύ μεγάλα οφέλη για την πρόληψη της καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας» σημείωσε ο δρ Κε.

Καλύπτοντας ένα ερευνητικό κενό

Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση του καφέ ενάντια σε ξεχωριστά καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ωστόσο μέχρι σήμερα η επίδραση του καφέ στην εμφάνιση καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας ήταν άγνωστη.

Εκτόξευση του κινδύνου θνησιμότητας

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης έκαναν ανασκόπηση των υπαρχόντων στοιχείων για το θέμα και είδαν ότι τα άτομα που πάσχουν από ένα καρδιομεταβολικό νόσημα έχουν διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από κάποιο καρδιομεταβολικό νόσημα. Ωστόσο τα άτομα με καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα έχουν τετραπλάσιο ως και επταπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια ενώ κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από έκπτωση των σωματικών λειτουργιών αλλά και από ψυχικές διαταραχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκύλος και φίμωτρο: Ασφάλεια ή προκατάληψη;

«Κοίτα! Φορά στον σκύλο του φίμωτρο! Φαντάσου πόσο άγριος είναι…». «Είναι δυνατόν να φορά στον σκύλο του φίμωτρο; Το καημένο… Τι άκαρδος κηδεμόνας!». Είναι μερικά από τα σχόλια...
×