Ινστιτούτο Κύπρου: 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας

Το όραμα, το καινοτόμο ερευνητικό έργο και τους μελλοντικούς στόχους του Ινστιτούτου Κύπρου παρουσίασαν στους Εκπροσώπους των ΜΜΕ, στη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του ΙΚυ, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη λειτουργία του. Στο γεύμα με τους Λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης παρακάθισαν σημαντικές προσωπικότητες – Μέλη του Συμβουλίου των Επιτρόπων του ΙΚυ και του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, ανέφερε ότι το ΙΚυ συμπληρώνει 15χρόνια υπερηφάνειας για την επιτυχημένη πορεία του και τις ερευνητικές του δράσεις. Τα επιτεύγματα αυτά, επισήμανε ο Καθ. Παπανικόλας, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, ενώ η ικανότητα του Ινστιτούτου Κύπρου να προσελκύει στο Συμβούλιό του προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, οι οποίοι συμμετέχουν άνευ αμοιβής, είναι ενδεικτική του διεθνούς κύρους του Ιδρύματος, αλλά και της εμπιστοσύνης για το έργο που επιτελεί. Η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ανέφερε ο Κώστας Παπανικόλας, θα αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης.

Οι λειτουργοί του τύπου στη διάρκεια της εκδήλωσης συνομίλησαν με ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου και ενημερώθηκαν για τα Ερευνητικά Κέντρα, τις υπερσύγχρονες υποδομές και τις δράσεις του ΙΚυ στους τομείς της έρευνας, ανώτατης εκπαίδευσης και καινοτομίας. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον νέο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Σταύρο Μαλά, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, διαδεχόμενος τον Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα.

Ο Σταύρος Μαλάς απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, παρομοίασε το Ινστιτούτο Κύπρου με φάρο παραγωγής γνώσης που φωτίζει το δρόμο για την πρόοδο. Σε μια κοινωνία υπογράμμισε, που αναζητεί την ταυτότητα της, αυτή η πρόοδος είναι αναγκαία. Το Ινστιτούτο Κύπρου, μέσω της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο διεθνή χώρο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μαλάς.

Στα εντυπωσιακά επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου, τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία και παράγουν νέα γνώση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ Δρ. Ανδρέας Πίττας, υποδεικνύοντας ότι το ΙΚυ κατάφερε να τοποθετήσει την Κύπρο πολύ ψηλά στον ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνή χάρτη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα στηρίξει το Ινστιτούτο Κύπρου, έδωσε ενώπιον όλων ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, σημειώνοντας ότι πολλά από τα επιστημονικά αποτελέσματα του ΙΚυ έχουν μετουσιωθεί σε προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία.