Ινστιτούτο Κύπρου: Διεθνές Κέντρο Αριστείας με έδρα την Κύπρο

Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια συνεχούς, επιτυχημένης πορείας του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) (www.cyi.ac.cy), ενός πρωτοποριακού ερευνητικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος με επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό. Με έδρα την Κύπρο, το Ινστιτούτο είναι ένα Ευρωπαϊκό Ίδρυμα, κόμβος έρευνας και εκπαίδευσης για την Ανατολική Μεσόγειο, που συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση καίριων περιφερειακών προβλημάτων που έχουν παγκόσμια σημασία.

Είναι ένα διεθνές κέντρο αριστείας που αναδεικνύει τη δυναμική της Κύπρου ως πύλης γνώσης και καινοτομίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Παράλληλα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο όραμα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και την ανάπτυξη της καινοτομίας, με απώτερο στόχο το όφελος της κοινωνίας. Είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που λειτουργεί στο φάσμα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, και αναφέρει και ελέγχεται από τούς αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Το 2007 σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΙΚυ με τη δημιουργία του πρώτου ερευνητικού του κέντρου και το 2010 ξεκίνησε την προσφορά των διδακτορικών εκπαιδευτικών. Το 2016 ιδρύθηκε το Τμήμα Καινοτομίας και το 2018 ολοκληρώνει την προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων με την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του των προγραμμάτων επιπέδου Masters.

Το Συμβούλιο Επιτρόπων του ιδρύματος αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι πιστεύουν στο όραμα του Ινστιτούτου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κάτι που καταδεικνύει το διεθνές κύρος του Ινστιτούτου.

Σήμερα το ίδρυμα απασχολεί περίπου 290 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι ερευνητές, προερχόμενοι από 30 διαφορετικές εθνικότητες που συνυπάρχουν σε ένα πολύ-πολιτισμικό περιβάλλον.

Το Ινστιτούτο αποτελείται από πέντε ερευνητικά Κέντρα:

  • Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (ΕΕWRC) το οποίο ασχολείται με θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, οικονομίας και πολιτικής που σχετίζονται με τις μεγάλες προκλήσεις στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων για τη Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) το οποίο διεξάγει έρευνα για την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, χρησιμοποιώντας μεθόδους από τις φυσικές, υλικές και υπολογιστικές επιστήμες.
  • Ερευνητικό Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) το οποίο ασχολείται με πολύπλοκα ερευνητικά προβλήματα στην επιστήμη, τη μηχανή και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εφαρμόζοντας προηγμένες μεθοδολογίες υπολογισμών και δεδομένων.
  •  
  • Ερευνητικό Κέντρο για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα (CARE-C), ένα κέντρο αριστείας για έρευνα για το κλίμα και την ατμόσφαιρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με την ρύπανση του αέρα και την Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
  • Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογικής Πολιτικής και Καινοτομίας (STΕDI) που ασχολείται με θέματα έρευνας που αφορούν στις τεχνο-οικονομικές αναλύσεις ενεργειακής πολιτικής, στις οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην ευθυγράμμιση οικονομικών πολιτικών με Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το ΙΚυ δίνει τεράστια  έμφαση σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με πολλές από τις προσπάθειες του ιδρύματος να έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς- σήμερα αριθμεί 5 τεχνοβλαστούς, 3 ευρεσιτεχνιες και 10 έργα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην Αγλαντζιά περιλαμβάνουν τα κτήρια διοίκησης, εργαστήρια και τη μεταπτυχιακή σχολή. Το Ινστιτούτο Κύπρου διαθέτει πρωτοποριακές ερευνητικές υποδομές σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, πολλές από τις οποίες είναι μοναδικές στην περιοχή, όπως ο μεγαλύτερος ακαδημαϊκός υπερυπολογιστής της Ανατολικής Μεσογείου, το Εργαστήριο Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL), το Εργαστήριο Ηλιακών Εφαρμογών «ΠΡΩΤΕΑΣ», το Ατμοσφαιρικό Παρατηρητήριο Κύπρου, το Εργαστήριο Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», και άλλα.

Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι διαπιστευμένος φορέας ανώτερης εκπαίδευσης, προσφέροντας μοναδικά μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού σε επιλεγμένους φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η μεταπτυχιακή σχολή του ΙΚυ σήμερα απαριθμεί 95 φοιτητές από 20 εθνικότητες, και προσφέρει πτυχία σε τομείς όπως Υπολογιστικές Επιστήμες, στην Ενέργεια, Περιβάλλον και Ατμοσφαιρικές επιστήμες, στην Επιστήμη Δεδομένων και Προσομοίωση, και στην Ψηφιακή και στην Επιστήμη και Τεχνολογία στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το Ινστιτούτο Κύπρου έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες στην εξασφάλιση ανταγωνιστικής ερευνητικής χρηματοδότησης και στην προσέλκυση διεθνούς φήμης επιστημόνων. Έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει 85 ενεργά ερευνητικά προγράμματα.

Το Ινστιτούτο μέσω της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης του, στηρίζει με πλειάδα παραδειγμάτων το έργο της κυβέρνησης σε τομείς όπως η ενεργειακή πολιτική, αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, περιβαλλοντικές μετρήσεις, περιβαλλοντική επιτήρηση, αρχαιολογία και διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς, διαχείριση υδάτινων πόρων, εκπαίδευση και εξειδίκευση.