Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου και παρατήρησαν ότι μειώθηκαν κατά 10% (αλλά και η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 7%) σε όσα άτομα ακολουθούσαν μια vegeterian διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε και κρέας.
«Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της επίδρασης που έχει η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Ruth Frikke-Schmidt, καθηγήτρια κλινικής βιοχημείας και επικεφαλής γιατρός στο Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Όπως πρόσθεσε «εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να τρώνε vegeterian ή vegan διατροφή από μικρή ηλικία, η δυνατότητα μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες είναι σημαντική».
Η ανάλυση βασίστηκε σε αποτελέσματα από 30 κλινικές δοκιμές, με περισσότερες από 2.300 από αυτές να έχουν δημοσιευτεί μεταξύ 1982 και 2022.
«Αυτή η μεγάλη ανάλυση υποστηρίζει αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι η ένταξη περισσότερων φυτικών τροφών στη διατροφή σας είναι καλή για την καρδιά σας», δήλωσε στο CNN η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς στο Μπέρμιγχαμ.
Πότε χρειάζονται φάρμακα
Ωστόσο, η μελέτη υπογράμμισε επίσης ότι η επίδραση της διατροφής στη χοληστερόλη μπορεί να είναι περιορισμένη για τους ανθρώπους που «κληρονομούν την τάση του ήπατός τους να παράγει υπερβολικά πολλή χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζεται πιο έντονα από τα γονίδιά μας (DNA) παρά από τη διατροφή μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Robert Storey, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτό εξηγεί γιατί οι στατίνες χρειάζονται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ή έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη ασθένεια που σχετίζεται με τη συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο Storey, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Δεν είναι όλες οι vegeterian δίαιτες ίσες»
Επιπλέον, οι άνθρωποι που μεταβαίνουν σε μια vegeterian διατροφή θα πρέπει να εξακολουθούν να προσέχουν τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν.
«Δεν είναι όλες οι vegeterian δίαιτες ίσες», δήλωσε ο Aedin Cassidy, καθηγητής και διευθυντής διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, σε δήλωσή του.
Μόνο οι υγιεινές vegeterian δίαιτες, που χαρακτηρίζονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, βελτιώνουν την υγεία, ενώ άλλες vegeterian δίαιτες που περιλαμβάνουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι δεν το κάνουν, δήλωσε ο Cassidy, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν τις πανταχού δημοφιλείς τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά ντόνατς, καθώς και πολλά άλλα είδη αρτοποιίας και γλυκά.
Αν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια vegan ή vegeterian διατροφή, είπε η Πάρκερ, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια, με λίγα αυγά και ελάχιστα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και πολύ λίγο κρέας.
«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», ανέφερε η Parker σε δήλωσή της.