Καθώς η ζέστη συνεχίζεται και εντείνεται, καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι επηρεάζει τον οργανισμό σας και μάλιστα με τρόπους τους οποίους ενδεχομένως δεν γνωρίζετε.
«Η ακραία ζέστη ασκεί απίστευτες πιέσεις στον οργανισμό, με συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει ο Dr. Marc Alain Babi, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, του Οχάιο. h
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αμελητέος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open έδειξε ότι σε σύγκριση με την έκθεση σε ανεκτό κρύο (12 βαθμούς Κελσίου), η παρατεταμένη έκθεση στην έντονη ζέστη (στους 33 βαθμούς) αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού κατά 88%.
Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την συσχέτιση. Ακόμα και μικρή ποσότητα υγρών να λείπει από τον οργανισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος. Η ήπια αφυδάτωση αναπτύσσεται εύκολα όταν λ.χ. κάποιος ιδρώνει πολύ, αλλά δεν πίνει αρκετά υγρά.
Ο Dr. Babi τονίζει πως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ζέστη. Εν τούτοις, όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας στις ακραίες θερμοκρασίες.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πίνουμε πολύ νερό και να αποφεύγουμε τις κοπιώδεις δραστηριότητες, λέει. Καλό είναι επίσης να ελέγχουμε καθημερινά τον καιρό. Τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, εξ άλλου, συνιστά να παραμένουμε σε εσωτερικούς, δροσερούς χώρους.
«Ένας γενικός κανόνας είναι πως όποτε υπερβαίνει η περιβαλλοντική θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να έχετε το νου σας. Η σωματική καταπόνηση υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στον οργανισμό», λέει ο Dr. Babi. «Ειδικά στους ευάλωτους ανθρώπους και σε όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, η κατάληξη μπορεί να είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο».