Επαναστατική θεραπεία αντιστρέφει την απώλεια ακοής: Πώς λειτουργεί και γιατί δίνει ελπίδες σε βαρήκοους

Μια νέα αναγεννητική θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια ακοής ανέπτυξε  η εταιρεία Frequency Therapeutics, πίσω από την οποία βρίσκεται μια ομάδα επιστημόνων από το MIT. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιστροφή της απώλεια ακοής, διεγείροντας την ανάπτυξη των τριχωτών κυττάρων μέσα στον κοχλία.

Τα τριχωτά κύτταρα είναι αισθητήριοι υποδοχείς που μας επιτρέπουν να ακούμε και μπορούν να πεθάνουν λόγω ακουστικού τραύματος ή έκθεσης σε ωτοτοξίνες. Όταν αυτά τα κύτταρα πεθάνουν, είναι πολύ δύσκολο να ξαναγεννηθούν.

Μια άλλη καινοτομία αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν βασίζεται σε μια εξωτερική συσκευή, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας ή τα εμφυτεύματα, αλλά σε ένα φάρμακο που εγχέει μόρια στο εσωτερικό του αυτιού και στη συνέχεια μετατρέπει τα προγονικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα που μπορούν να αναπτύξουν τριχοειδή κύτταρα μέσα στον κοχλία.

Μεγάλη βελτίωση δείχνουν οι κλινικές δοκιμές

Σε τρεις ξεχωριστές κλινικές δοκιμές -στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς- οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίληψη της ομιλίας, σε ορισμένους συμμετέχοντες μετά από μία μόνο ένεση.

«Η αντίληψη της ομιλίας είναι ο νούμερο ένα στόχος για τη βελτίωση της ακοής και η πρωταρχική ανάγκη των ασθενών», δήλωσε  ο Κρις Λούζ, διευθύνων σύμβουλος της Frequency Therapeutics.

«Μερικοί από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους εδώ και 30 χρόνια, μας είπαν ότι πήγαν σε ένα εστιατόριο με πολύ κόσμο και για πρώτη φορά μπορούσαν να συζητήσουν με τα παιδιά τους», σημείωσε ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, χημικός μηχανικός κι ένας από τους ιδρυτές της Frequency Therapeutics.

Τώρα η εταιρεία διεξάγει μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετέχουν 124 άτομα και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Τι είναι η αναγεννητική ιατρική  

Η αναγεννητική ιατρική στοχεύει σε μια θεραπεία που βασίζεται στην αναγέννηση, τη μηχανική ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων, οργάνων ή ιστών, διεγείροντας τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του ανθρώπινου σώματος. Ο χρόνος θα δείξει αν η νέα θεραπεία που ανέπτυξε η Frequency Therapeutics μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της κοινής πάθησης μέσω της αναγεννητικής ιατρικής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής μέχρι το 2050,  ενώ τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άτομα θα χρειαστούν πρόσβαση σε φροντίδα αυτιών και ακοής ή σε άλλες υπηρεσίες αποκατάστασης.