Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι οργανισμοί παγκοσμίως ενώνουν τις φωνές τους για να υπογραμμίσουν την ανάγκη προτεραιότητας της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας , αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομέας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΥΝΜ, και προσθέτει:
Το φετινό θέμα ‘’Είναι ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας’’ τονίζει τη σημασία της ψυχικής ευημερίας στο εργασιακό περιβάλλον και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη συνολική παραγωγικότητα και ευτυχία των εργαζομένων.
Η εργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μας και, ως εκ τούτου, η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις, όπου η ψυχική ευημερία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες, όπως το υψηλό εργασιακό άγχος, η έλλειψη υποστήριξης, οι διακρίσεις και η παρενόχληση, έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε αυξημένη επίπεδα επαγγελματική εξουθένωση, απουσίες από την εργασία και μείωση της παραγωγικότητας.
Το φετινό μήνυμα καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εφαρμόσουν στρατηγικές που να προάγουν την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας.Η 10η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τονίζει τη σημασία των δράσεων μας ώστε να προάγουμε την προστασία και υποστήριξη της ψυχικής υγείας για τηνδημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών συνθηκών εργασίας. Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου, όπως το εργασιακό άγχος και οι δυσλειτουργικές σχέσεις στο χώρο εργασίας. Ενδυνάμωση και Εκπαίδευση με τηνπαροχή κατάλληλων εργαλείων και πόρων για την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας των εργαζομένων, παραμένοντας πάντα σε ένα ανοιχτό διάλογο για την προώθηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους χωρίς τον φόβο στιγματισμού.