Σε αναλυτική ανασκόπηση του χρόνου που πέρασε στον Τομέα της Υγείας προβαίνει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε εφ’ όλης της ύλης μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ». Παράλληλα αναφέρεται στα μεγάλα ζητήματα στα οποία ο ΠΙΣ θα δώσει προτεραιότητα μέσα στο 2025.
Το 2024, αναφέρει, υπήρξε ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Οι αλλαγές στο ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα τα μέλη μας, ήσαν ραγδαίες. Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος διεκδικήσαμε ρόλο στην συνδιαμόρφωση και καταθέσαμε εισηγήσεις που στοχεύουν στη θωράκιση του επιστημονικού κύρους και της αξιοπρέπειας των μελών μας, στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Αγαθαγγέλου, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών του ΠΙΣ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει ότι στο ΓεΣΥ οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξανόμενες πιέσεις λόγω γραφειοκρατίας και διαδικασιών εντός του συστήματος αλλά και εξαιτίας περιορισμών που λαμβάνονται με λογιστικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέροντας το νέο έτος φέρνει νέες ευκαιρίες και ταυτόχρονα νέες προκλήσεις, τονίζει ότι ο ΠΙΣ θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η φωνή της ιατρικής κοινότητας, υποδεικνύει, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν αν θέλουμε να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και να είμαστε σε θέση ως Πολιτεία ευρύτερα να παρέχουμε άμεσες και βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ ο Δρ Αγαθαγγέλου αναφέρει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που απαιτούν βελτιώσεις, κυρίως σε ότι αφορά: τα δημόσια νοσηλευτήρια που είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος. Δυστυχώς, προσθέτει, αυτό που όλοι έχουμε διαπιστώσει, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών που το διαπιστώνουν στην πράξη, είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ διογκώθηκε μεν αλλά χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχη και ανάλογη αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και ευρύτερα της εξυπηρέτησης του Κύπριου ασθενή.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΙΣ στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:
-Αγαπητέ Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, με την ευκαιρία των γιορτών και του νέου έτους, εκφράζουμε μέσω σας τις θερμές μας ευχές στον ιατρικό κόσμο της Κύπρου. Χρόνια πολλά και δημιουργικά, με υγεία και ασφάλεια. Ως ΠΙΣ πώς αξιολογείτε το χρόνο που έφυγε στα θέματα που αφορούν την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες αλλά και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές προς τον ιατρικό κόσμο και εύχομαι και σε σας και σε όλο τον κόσμο υγεία, ευημερία και προκοπή.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εργάστηκε και εργάζεται αδιάλειπτα για τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γιατρών και τη στήριξη των ασθενών.
Το 2024 υπήρξε ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, αλλά και σημαντικά βήματα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση του ιατρικού επαγγέλματος και του συστήματος υγείας στην Κύπρο. Οι αλλαγές στο ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα τα μέλη μας, ήσαν ραγδαίες. Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος διεκδικήσαμε ρόλο στην συνδιαμόρφωση και καταθέσαμε εισηγήσεις που στοχεύουν στη θωράκιση του επιστημονικού κύρους και της αξιοπρέπειας των μελών μας, στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Έχουμε επίσης καταγράψει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε και να στηρίξουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, με έμφαση στη βιωσιμότητα, τον απαραίτητο έλεγχο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Στο ΓεΣΥ οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξανόμενες πιέσεις λόγω γραφειοκρατίας και διαδικασιών εντός του συστήματος αλλά και εξαιτίας περιορισμών που λαμβάνονται με λογιστικά κριτήρια. Σε ότι αφορά αυτούς τους περιορισμούς, είναι θέση μας ότι πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψιν και τα ποιοτικά κριτήρια. Με διάφορες δράσεις μας και τη διοργάνωση συνεδρίων με αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουμε αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής αυτονομίας και την προστασία της επιστημονικής αξιοπρέπειας των μελών μας.
Για τον ΠΙΣ το 2024 ήταν έτος ψηφιακής αναβάθμισης σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των μελών μας καθώς για πρώτη φορά φέτος οι ανανεώσεις των επαγγελματικών αδειών άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, γίνονται ψηφιακά, συνδυάζοντας φυσικά ως μεταβατικό στάδιο και τους παραδοσιακούς τρόπους.
Προχωρήσαμε επίσης στην ενδυνάμωση των συνεργασιών μας εθνικούς και διεθνείς φορείς, και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Υγείας, προωθώντας το διάλογο για την υγεία και συμμετέχοντας σε κρίσιμες συζητήσεις για τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των επαγγελματιών υγείας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το 2024 έχει σηματοδοτήσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας του ΠΙΣ με την ΟΣΑΚ με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών αλλά την ίδια ώρα με σεβασμό στην επιστημοσύνη των ιατρών.
ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
-Γνωρίζουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις και του ΠΙΣ και άλλων φορέων του Τομέα της Υγείας ότι εισερχόμενοι στο νέο έτος παραμένουν ανοικτά πολλά ζητήματα. Εσείς, ως ο θεσμικός φορέας των ιατρών, σε ποιά θέματα θα δώσετε μεγαλύτερη προτεραιότητα το 2025;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Το νέο έτος φέρνει νέες ευκαιρίες και ταυτόχρονα νέες προκλήσεις. Ο ΠΙΣ θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η φωνή της ιατρικής κοινότητας πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν αν θέλουμε να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και να είμαστε σε θέση ως Πολιτεία ευρύτερα να παρέχουμε άμεσες και βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο.
Με συντονισμένες δράσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, διασφαλίζοντας ποιοτική φροντίδα υγείας και προασπίζοντας τα δικαιώματα της ιατρικής κοινότητας.
Διασφάλιση Ποιοτικής Φροντίδας Υγείας: Η ποιότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε συστήματος υγείας. Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει φέρει σημαντικές αλλαγές, αλλά απαιτείται συνεχής προσπάθεια για βελτίωση.
Εφαρμογή μετρήσιμων δεικτών ποιότητας ώστε να αξιολογείται και να βελτιώνεται το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Έμφαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών με στοχευμένα επιστημονικά και επιμορφωτικά προγράμματα, σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε τα μέλη μας να παραμένουν ενήμερα για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.
Θεσμοθέτηση Μοριοδότησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης: Η θεσμοθέτηση ενός συστήματος μοριοδότησης για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και η διασύνδεση με τη διαδικασία ανανέωσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες, πρέπει να προχωρήσει και στην Κύπρο.
Ανάληψη Θεσμικών και Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών: Οι αλλαγές σε νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν άμεσα τους ιατρούς.
Ο ΠΙΣ συμμετέχει ενεργά στις εθνικές νομοθετικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της επαγγελματικής αυτονομίας, της δίκαιης αποζημίωσης και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
Επίσης, παρακολουθεί τις ψηφιακές τεχνολογικές αλλαγές, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η ηλεκτρονική υγεία, ώστε να διασφαλίζεται η ορθολογιστική εφαρμογή τους και σε συνάρτηση με τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας.
Εξάλειψη Γραφειοκρατικών Εμποδίων: Η υπερβολική γραφειοκρατία μειώνει τον χρόνο που αφιερώνεται στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Ο ΠΙΣ επιδιώκει την: Μείωση του διοικητικού φόρτου εργασίας για τους ιατρούς ώστε να επικεντρώνονται στη φροντίδα του ασθενή.
Αντιμετώπιση της Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Η επαγγελματική εξουθένωση των ιατρών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι με δικαιώματα εργασιακά και ανθρώπινα.
Εκσυγχρονισμός Νομοθετικού Πλαισίου για πειθαρχικές διαδικασίες: Στοχεύουμε στην προώθηση των εισηγήσεων μας ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις πειθαρχικές διαδικασίες και θέματα Δεοντολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του εκσυγχρονισμού του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑ
ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
- – Δρ Αγαθαγγέλου, είστε ικανοποιημένοι ως ΠΙΣ από τη μέχρι στιγμής λειτουργία του ΓεΣΥ; Μπορείτε να αναφερθείτε επιγραμματικά πρώτον, σε βασικά οφέλη που έφερε στον Κύπριο ασθενή και δεύτερο σε τυχόν τρωτά του και τι προτείνετε για βελτιώσεις;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Στόχος μας είναι ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας που εξυπηρετεί χωρίς ταλαιπωρία και με ασφάλεια τους ασθενείς και το οποίο, ταυτόχρονα, σέβεται την επιστημονική αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας.
Με εποικοδομητικές προτάσεις και καλή πίστη, επισημαίνουμε τις ανάγκες εξορθολογισμού του συστήματος και την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος
Σ’ αυτή την πορεία θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την αξιοποίηση, στο μέγιστο βαθμό της επιστημοσύνης και εμπειρογνωμοσύνης του ΠΙΣ και των μελών μας.
Το ΓεΣΥ αποτελεί μια από τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή κοινωνικής θέσης σε υπηρεσίες υγείας, στη μείωση του οικονομικού βάρος για τους ασθενείς, έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα με την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, δημιουργούνται οι βάσεις που με τη σωστή διαχείριση και την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να ενισχυθεί η πρόληψη, έχουν εισαχθεί εξαιρετικά χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία, γεγονός που όχι μόνο εξυπηρετεί τους ασθενείς αλλά διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας
Ταυτόχρονα το ΓεΣΥ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που απαιτούν βελτιώσεις, κυρίως σε ότι αφορά: τα δημόσια νοσηλευτήρια που είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος, ο αποτελεσματικός μηχανισμός εποπτικού ελέγχου για την αποτροπή της κατάχρησης πόρων, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στους περιορισμούς και στους δείκτες απόδοσης, η αντιμετώπιση του γραφειοκρατικού βάρους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και αδυναμίες που έχουν άλλωστε διαπιστωθεί εκ του αποτελέσματος και έχουν καταγραφεί τόσο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
Παρά ταύτα είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει η βούληση των εμπλεκομένων να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διόρθωση στρεβλώσεων και παθογενειών.
Δυστυχώς, αυτό που όλοι έχουμε διαπιστώσει, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών που το διαπιστώνουν στην πράξη, είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ διογκώθηκε μεν αλλά χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχη και ανάλογη αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και ευρύτερα της εξυπηρέτησης του Κύπριου ασθενή. - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και ταυτόχρονα δυσχεραίνεται και το καθημερινό κλινικό έργο των ιατρών, με διοικητικούς περιορισμούς και άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται στη βάση λογιστικών, και μόνον, κριτηρίων.
ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Ποιότητα και Αριστεία στις Παρεχόμενες Υπηρεσίες
Ο ΠΙΣ εστιάζει στην εφαρμογή προτύπων ποιότητας, καλλιέργεια της αριστείας και ενίσχυση των ελέγχων. Επιπλέον, ενισχύει την εκπαίδευση των δικαιούχων τόσο στα δικαιώματά τους όσο και στις υποχρεώσεις τους.
Διασφάλιση Συνδυασμού Ποιοτικής Φροντίδας για Ασθενείς και Αξιοπρέπειας για Ιατρούς
Ο ΠΙΣ επιδιώκει ένα Σύστημα Υγείας που παρέχει διαχρονική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς, διασφαλίζοντας παράλληλα αξιοπρέπεια για τους ιατρούς. Η συνεχής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στοχεύει στη μακροχρόνια βελτίωση του συστήματος.
Η ισορροπία μεταξύ οικονομικής βιωσιμότητας και ποιοτικής παροχής υγειονομικής φροντίδας είναι απαραίτητη, και η έμφαση στις λογιστικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να παρακάμπτει τις ανάγκες των ασθενών και την επαγγελματική κρίση των γιατρών ούτε και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ιατρικής που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Εκσυγχρονισμός και Αναδιάρθρωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων
Ως ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, τα Δημόσια Νοσηλευτήρια χρειάζονται εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση.
Η ενίσχυση της λειτουργίας τους θα στηρίξει το σύστημα και θα βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης.
Ενίσχυση Συνεργασίας Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα
Σε πολλές προηγμένες κοινωνίες, τα εθνικά συστήματα υγείας και η ιδιωτική ιατρική όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά και αλληλοϋποστηρίζονται, κάτι που ενισχύει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Ο ΠΙΣ προτείνει ένα μοντέλο συνεργασίας και όχι αποκλεισμού, που θα ανακουφίσει τον ΓεΣΥ από την υπερφόρτωση και θα επιτρέπει στην ιδιωτική ιατρική να λειτουργεί επωφελώς για όλους τους ασθενείς.
Αποτελεσματικός μηχανισμός εποπτικού ελέγχου
Για παράδειγμα χρειάζεται πιο αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχος ώστε να περιοριστούν οι καταχρήσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται, σε συνδυασμό με έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.
Εφαρμογή Ποιοτικών Κριτηρίων και Ιατρικών Ελέγχων (Medical Audits)
Η καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων και ιατρικών ελέγχων θα βελτιώσει τη διασφάλιση της ποιότητας στην υγειονομική φροντίδα και θα καταστήσει πιο αποδοτικούς τους μηχανισμούς αξιολόγησης.
Ο περιορισμός μόνο σε λογιστικά/μαθηματικά κριτήρια για τον εποπτικό έλεγχο δημιουργεί παθογένειες.
Θεσμοθέτηση Κέντρου Κλινικής Αριστείας και Τεκμηρίωσης
Η δημιουργία ενός Κέντρου Κλινικής Αριστείας για την υποστήριξη επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΙΣ. Το Κέντρο αυτό θα ενισχύσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και θα διασφαλίσει την ποιότητα της φροντίδας
Το κέντρο θα αποτελέσει τη στέγη όλων των εμπλεκομένων φορέων του τομέα της υγείας και βέβαια και τη θεσμική φωνή των ασθενών, της ΟΣΑΚ.
Τονίζω ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του Κέντρου Κλινικής Αριστείας ο οποίος θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο φορέα, αυτό το Κέντρο θα επιλαμβάνεται και των ιατρικών πρωτοκόλλων με την αποκλειστική ευθύνη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο ΠΙΣ θα αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου και θα εκπροσωπείται στις τεχνικές επιτροπές με την ενεργό συμμετοχή των Επιστημονικών Εταιρειών.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη στήριξη του ΓΕΣΥ, προτείνοντας λύσεις και προωθώντας την αναβάθμιση του συστήματος, με γνώμονα πάντα την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας υγείας για τους πολίτες της Κύπρου.
Θεσμοθέτηση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ιατρών
Ο ΠΙΣ προωθεί τη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, με σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ενισχύοντας την επιστημονική δεοντολογία και ποιότητα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αυτό θα πρέπει να προχωρήσει και στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέσα στον επόμενο μήνα.
Επενδύσεις στην Τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο ΠΙΣ υποστηρίζει την υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας και τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης στο ΓεΣΥ.
Ενίσχυση της Συμμετοχής των Ιατρών στη Λήψη Αποφάσεων
Προτείνουμε μεγαλύτερη εμπλοκή των ιατρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν το ΓεΣΥ, μέσω της συμμετοχής τους σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές υγείας ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.
- ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΚΥπΥ - Θα θέλαμε να περάσουμε στην ενότητα δημόσια νοσηλευτήρια. Και το 2024 ήταν μια χρονιά διαμαρτυριών από τους κυβερνητικούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για θέματα εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Πώς ο ΠΙΣ παρεμβαίνει για αντιμετώπιση του ζητήματος;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ήταν, είναι και παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση των διαφορών, με γνώμονα πάντα το κοινό καλό και την υγεία των πολιτών και με τρόπο που να μην θίγεται η αξιοπιστία, η επιστημονική αξιοπρέπεια και το κύρος της ιατρικής κοινότητας.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθότι αποτελούν και πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ως θεσμικός εκπρόσωπος των ιατρών, έχει σταθερά τονίσει ότι η επίλυση αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να περιορίζεται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις. Αντίθετα, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Για τον ΠΙΣ η αποτελεσματική διοίκηση εκτείνεται και στη διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, που σέβεται και στηρίζει τους εργαζομένους οι οποίοι καλούνται ουκ ολίγες φορές να επιτελέσουν το έργο τους σε εξαιρετικά αντίξοες, επείγουσες και δύσκολες συνθήκες.
Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις πηγές των παθογενειών ώστε με διαρθρωτικές αλλαγές να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά προβλήματα στελέχωσης, γραφειοκρατίας, υποδομών και να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας που μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Ως θεσμικός επιστημονικός φορέας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια μέσα σε ένα σύστημα που σέβεται και τον ασθενή και τον γιατρό.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η ΘΕΣΜΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - -Μοριοδότηση: Με βάση την προωθούμενη νέα νομοθεσία, τι αλλάζει σε ότι αφορά τη μοριοδότηση των ιατρών καθώς επίσης τις προδιαγραφές για ιατρεία και κλινικές;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Η προωθούμενη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που ρυθμίζει με αυστηρά κριτήρια και κανονισμούς, μία σημαντική παράμετρο για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στην Κύπρο.
Όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες πρέπει να προχωρήσει και στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.
Η ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος θα διασυνδέεται άμεσα με την απόκτηση των απαιτούμενων μορίων συνεχούς εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιατρός θα πρέπει να τεκμηριώνει τη συμμετοχή του σε εγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια, σεμινάρια και άλλες μορφές πιστοποιημένης εκπαίδευσης.
Η θεσμοθέτηση της μοριοδότησης με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, και στη βάση διεθνών πιστοποιημένων μοντέλων, έρχεται να διασφαλίσει ότι κάθε ιατρός παραμένει επιστημονικά ενημερωμένος και καταρτισμένος, με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας.
Σε ότι αφορά τη νέα νομοθεσία για τις προδιαγραφές λειτουργίας ιατρείων και κλινικών, αυτή έρχεται να εισάξει αναβαθμισμένα και πιο σύγχρονα κριτήρια εξασφάλισης σχετικών αδειών και λειτουργίας για τα οποία το ΣΙΣ είχε ορίσει συγκεκριμένη επιτροπή η οποία σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείας έχουν μελετήσει το σχετικό νομοσχέδιο και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έχουμε καταθέσει τις θέσεις και παρατηρήσεις μας. Κάποιες από αυτές αφορούν την ανάγκη όπως ληφθεί υπόψιν η ετερογένεια μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων αλλά και η απαιτούμενη μεταβατική περίοδος για συμμόρφωση.
ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ
ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
-Η εισαγωγή του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή θεωρείτε ότι θα δυσκολέψει με οποιονδήποτε τρόπο τους γιατρούς στην καθημερινότητα τους, κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους;
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Η γενική άποψη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μετά την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες είτε εντός είτε εκτός του συστήματος, είναι θετική.
Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών είναι παράλληλα και διασφάλιση του ρόλου και της σημασίας της ιατρικής. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το αναντίρρητο γεγονός ότι στη σύνταξη της πρώτης στην ιστορία Επαγγελματικής Δεοντολογίας, μετά τα πρώτα γενικά άρθρα τα οποία αφορούν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος το πρώτο Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα “ Καθήκοντα προς τους ασθενείς”.
Ο ΠΙΣ έχει ήδη εκφράσει την καλή διάθεση συνεργασίας και διαβλέπουμε με αισιοδοξία ότι ο θεσμός του «Συνηγόρου των Ασθενών» θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ασθενών και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης τους.
Ταυτόχρονα όμως, αναμένουμε ότι θα διαφυλαχθεί το κύρος του ιατρικού λειτουργήματος και ότι σε καμία περίπτωση, άμεσα ή έμμεσα, δεν θα υπονομευθεί η θεσμική λειτουργία και ανεξαρτησία του ΠΙΣ και των οργάνων του και ότι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΠΙΣ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών. Σε αυτό το πλαίσιο ειδική επιτροπή που διόρισε το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) είχε μελετήσει διεξοδικά το νομοσχέδιο και έχουμε ήδη καταθέσει τις θέσεις μας κατ’ άρθρον.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
–Και τέλος: Θα θέλαμε ένα μήνυμα σας για τους αναγνώστες του «Ιατρικού Τύπου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την πρώτη του έκδοση.
ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Ο «Ιατρικός Τύπος» έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ένα πολύτιμο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας για την ιατρική κοινότητα, προάγοντας την επιστημονική γνώση, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις του τομέα της υγείας και ενισχύοντας τον δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα υγείας που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και την κοινωνία.
Στην τελευταία δεκαετία, ο «Ιατρικός Τύπος» ενήργησε παράλληλα ως ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Μέσα από τις σελίδες του, προβάλλονται οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, οι θέσεις της ιατρικής κοινότητας, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι γεγονός ότι ο ρόλος των επιστημονικών εκδόσεων, όπως ο «Ιατρικός Τύπος», γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός σε μια εποχή όπου η έγκυρη πληροφόρηση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ θερμά την εκδοτική ομάδα, τους συνεργάτες και όλους όσοι εργάζονται ακούραστα για την έκδοση και διαρκή αναβάθμιση του «Ιατρικού Τύπου». Η ποιότητα, η αφοσίωση και η συνέπεια που επιδεικνύετε αποτελούν υπόδειγμα και σας καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.
Χρόνια πολλά στον «Ιατρικό Τύπο» και ευχόμαστε να συνεχίσετε με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία για πολλές ακόμα δεκαετίες.
• Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ *Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.ygeia-press.com