ΔΡ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ούτε ανοχή, αλλά ούτε και «λαϊκά δικαστήρια»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ για τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών από ιατρούς - Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τηλεϊατρικής αλλά και στην εποχή της επικοινωνιακής «επανάστασης» με την όλο και πιο διευρυμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα ζητήματα της ιατρικής δεοντολογίας, έχουν λάβει μια νέα διάσταση και απασχολούν διεθνείς συνόδους επαγγελματιών υγείας.
Το θέμα σχολιάζει στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ο οποίος τονίζει ότι δεν γίνονται ανεκτές συμπεριφορές από γιατρούς που ενέχουν ποινική ή πειθαρχική ευθύνη ενώ την ίδια ώρα τονίζει ότι η ιατρική κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί το «στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων» που στοχοποιούν το ιατρικό λειτούργημα με αφορμή μεμονωμένα περιστατικά.
Σε άλλα σημεία τη συνέντευξης του ο Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης:
• Αναφέρεται στον ιατρικό τσαρλατανισμό που προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης!
• Τονίζει ότι η αυτοπροβολή, η αυτοδιαφήμισης, η έμμεση προβολή και χειραγώγηση ακόμα, ασθενών, αποτελούν πράξεις που σπιλώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας! Ο μέσος γιατρός, σημειώνει, λειτουργεί κατά τρόπο σύννομο, απόλυτα ταυτισμένο με το τι επιτάσσει η ιατρική Ιπποκράτεια ηθική και η δεοντολογία
• Αναφέρεται στις συνεχείς προσπάθειες από τον ΠΙΣ για διασφάλιση της ποιότητας της προσφερόμενης ιατρικής φροντίδας στη χώρα μας και προσθέτει ότι παραμένει στόχος η αναβάθμιση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

  • Δρ Αναστασιάδη προφανώς, και τα ζητήματα της ιατρικής δεοντολογίας, μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τηλεϊατρικής αλλά και στην εποχή της επικοινωνιακής «επανάστασης» με την όλο και πιο διευρυμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν λάβει μια νέα διάσταση και απασχολούν διεθνείς συνόδους επαγγελματιών υγείας. Ως Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, πως αντιμετωπίζετε την νέα κατάσταση πραγμάτων;
    Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όντως, όπως πολύ εύστοχα το τοποθετείς είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την ιατρική κοινότητα σε όλο το κόσμο. Το θέμα δηλαδή των καταγγελιών εναντίον γιατρών είτε πρόκειται για περιστατικά ιατρικού σφάλματος, περιπτώσεις αμέλειας, είτε πρόκειται για πειθαρχικά παραπτώματα λόγω της φύσης, της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας θα έλεγα, το οποίο μην ξεχνούμε ότι αποτελεί κατ’ ουσία λειτούργημα, σίγουρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα και δυστυχώς μεγεθύνεται και το ατυχές φαινόμενο της παραπληροφόρησης, της διόγκωσης παραποιημένων πολλές φορές γεγονότων, με αποτέλεσμα τούτο από τη μια να σπιλώνει αυτόν καθ’ αυτό το λειτούργημά μας, από την άλλη όμως, και εκείνο που κρίνω εγώ ως πιο σημαντικό, είναι να κλονίζει και να υπονομεύει την ιερή σχέση ιατρού – ασθενούς η οποία εν πολλοίς πέραν των υπολοίπων, ως θεμέλιο έχει την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να υφίσταται μεταξύ ασθενούς και ιατρού.
    Σαφώς το να αναδεικνύονται θέματα που αφορούν την τέλεση λαθών κατά την άσκηση του λειτουργήματος μας, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους. Ασφαλώς ουδείς μπορεί να δεχτεί το ιατρικό λάθος το οποίο είναι συνυφασμένο με την υγεία, την ποιότητα ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή πολλές φορές. Επομένως εμείς πρώτοι απαιτούμε την εξέταση και την διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, όμως μέσα από τις σωστές διαδικασίες, μέσα από τις σωστές οδούς και όχι μέσω της δημιουργίας λαϊκών δικαστηρίων, της διαπόμπευσης που βιώνουμε, ακόμα και της άσκησης βίας, η οποία είναι ένα άλλο δυσάρεστο φαινόμενο το οποίο διαπιστώνουμε, το οποίο ασκείται κατά την επιτέλεση του καθήκοντος είτε γιατρών, είτε νοσηλευτών και το οποίο είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολλάκις καταδικάζουμε και θα καταδικάζουμε.
    Επομένως ως ιατρική κοινότητα αυτό που απαιτούμε είναι το σεβασμό στις διαδικασίες, στους θεσμούς. Από τη δική μας σκοπιά, επιτελούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το καθήκον που επιτάσσει η νομοθεσία, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην όποια παρεκτροπή μελών μας οι οποίοι ούτως ή αλλιώς θα πρέπει να συμμορφώνονται στον κώδικα δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Δρ. Αναστασιάδη, συνάδελφοι σας ιατροί, θέτουν το εξής ζήτημα: Όταν κάποιος επαγγελματίας υγείας είναι ύποπτος για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος το θέμα στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται με τρόπο που διασύρεται το ιατρικό επάγγελμα. Αυτό θυμίζει έντονα την εποχή όταν ένας ξένος συλλαμβανόταν από την Αστυνομία και διαβάζαμε στους τίτλους των εφημερίδων πρώτα την εθνικότητα του και μετά το αδίκημα για το οποίο συλλαμβανόταν ως ύποπτος! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι γιατροί…
    Μ. Α.: Πολύ σωστά. Γι’ αυτό και ο κώδικας δεοντολογίας, τόσο ο δικός μας, όσο και όλοι οι αντίστοιχοι κανονισμοί που διέπουν το ιατρικό λειτούργημα, προτάσσουν την υποχρέωση ενός ιατρού να είναι νομοταγής πολίτης, να είναι υπόδειγμα κοινωνικού όντος, συνδέοντας ακριβώς αυτή την ανθρώπινη διάσταση του λειτουργήματός μας, το οποίο δεν μπορεί να συνάδει με τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές.
    Από την άλλη όμως, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους, και σε κάθε λειτούργημα και σε κάθε επάγγελμα θα προκύπτουν και περιπτώσεις ατόμων τα οποία θα συμπεριφερθούν παραβατικά. Επαναλαμβάνω, μηδενική ανοχή στην όποια ποινική, αστική ή πειθαρχική παράβαση από μέλη μας. Όμως από την άλλη, αχρείαστες γενικεύσεις και ουσιαστικά στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει ανεκτό. Ζώντας σε μια ευνομούμενη πολιτεία και μια κοινωνία η οποία οφείλει να συμπεριφέρεται με πολιτισμό, εκείνο που θα πρέπει να εμπιστευτούμε είναι τους θεσμούς και από κει και πέρα εμείς με δικές μας πρωτοβουλίες ακόμα, συμβάλαμε και θα συμβάλλουμε στην κατά το δυνατόν μείωση του φαινομένου το οποίο παρατηρείται. Πλήρης εκμηδενισμός τούτου του φαινομένου όπως αντιλαμβάνεστε είναι ουτοπία κάποιος να το πιστεύει ότι θα επέλθει σε οποιαδήποτε χώρα και σε οποιαδήποτε κοινωνία και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, όμως βελτίωση σαφώς και μπορεί να επιτευχθεί.
    ΣΠΙΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ
    ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
  • Κύριε Αναστασιάδη, οι νέες τεχνολογίες και ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν προφανώς «πειρασμό» στον οποίο παρασύρονται και επαγγελματίες υγείας. Για παράδειγμα βλέπουμε συχνά, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίζοντας την ειδικότητα τους και τις θεραπείες που προσφέρουν για να προσελκύσουν ασθενείς.
    Μ.Α.: Αυτό είναι ένα φαινόμενο απόλυτα απαράδεκτο, απόλυτα καταδικαστέο από μέρους μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι με τις απεριόριστες δυνατότητες που δίνει η σημερινή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αναπτυχθεί, η ταχύτητα με την οποία μπορεί να μεταδοθεί η πληροφόρηση και η ευκολία που μπορεί να περάσει τούτη η πληροφόρηση στο ευρύ κοινό, καθιστούν το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο στον έλεγχο αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.
    Γιατί το ζήτημα της αυτοπροβολής, της αυτοδιαφήμισης, της έμμεσης ουσιαστικά προβολής και χειραγώγησης ακόμα, ασθενών προς όφελος των συμφερόντων του όποιου μεμονωμένου γιατρού ή ομάδας γιατρών ή νοσηλευτηρίων και λοιπά, αποτελεί σαφέστατα σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα το οποίο ελέγχεται και θα ελέγχεται στο διηνεκές από την ιατρική κοινότητα.
    Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για μας και πιστέψτε με, έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε στο να εξευρεθεί ένας πραγματικά λειτουργικός τρόπος, ουσιαστικός τρόπος περιορισμού αυτού του πολύ δυσάρεστου φαινομένου. Για αυτό και είμαστε ανοικτοί στην υποβολή καταγγελιών από οποιονδήποτε, στην αντίληψη του οποίου περιέρχεται τέτοιου είδους συμπεριφορά από συναδέλφους, την οποία από την άλλη να ξέρετε ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε γιατί αυτή ακριβώς η πράξη σπιλώνει το κύρος και την αξιοπρέπεια του μέσου γιατρού. Ο οποίος μέσος γιατρός λειτουργεί κατά τρόπο σύννομο, κατά τρόπο απόλυτα ταυτισμένο με το τι επιτάσσει η ιατρική ηθική και η δεοντολογία και χαίρομαι που αναδεικνύουμε αυτό το ζήτημα γιατί πραγματικά αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα για εμάς και η οποία δυστυχώς λόγω αυτής της ασύγγνωστης γενικεύσεις που πολλές φορές συμβαίνει στοχοποιεί και γιατρούς, επιστήμονες οι οποίοι υπηρετούν το λειτούργημά τους με απόλυτη ευσυνειδησία και όπως επιτάσσει η Ιπποκρατική ηθική.
    ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ
    ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • Κύριε Αναστασιάδη, επειδή προτρέπετε να καταγγέλλονται αυτά τα φαινόμενα ως Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, πως ενεργείτε; Διαθέτετε κάποια υπηρεσία που παρακολουθεί έστω σε κάποιο βαθμό τα όσα συμβαίνουν και παρεμβαίνετε αυτεπάγγελτα ή ενεργείτε μόνο μετά από καταγγελίες;
    Μ.Α.: Η νομοθεσία μας δίδει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης εξέτασης γεγονότων τα οποία θα πρέπει να περιέλθουν πρώτα στην αντίληψη μας για να μπορέσουμε να τα εξετάσουμε ή μπορούμε να εξετάσουμε και τις καταγγελίες οι οποίες μας υποβάλλονται μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ο τρόπος και η διαδικασία που λειτουργεί τόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, περιγράφεται ακριβώς μέσα από τη σχετική νομοθεσία.
    Γιατί, αυτό θα το υποσημειώσω άλλη μια φορά, ότι εμείς δεν λειτουργούμε ούτε ως σωματείο, ούτε με δικούς μας ξεχωριστούς κανονισμούς. Είμαστε υποχρεωμένοι και αυτό πράττουμε, να λειτουργούμε με βάση τις πρόνοιες συγκεκριμένης νομοθεσίας και κανονισμών που προκύπτουν μέσα από τη συγκεκριμένη νομοθεσία δίνοντας με αυτό τον τρόπο ακριβώς το παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργούν τα μέλη μας.
    Από την άλλη σαφώς και διαπιστώνουμε, όπως είναι λογικό, ότι κενά σίγουρα υπάρχουν στην νομοθεσία. Ένα μεγάλο κενό που είχαμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν το κενό στην πιο γρήγορη, στην πιο εύκολη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που παρέχει ο νόμος τόσο στο Συμβούλιο Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, όσο και στο Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, το οποίο λειτουργεί βάσει κάποιας άλλης συναφούς νομοθεσίας. Προσπαθήσαμε μέσω συγκεκριμένων εισηγήσεων να διευκολύνουμε τη δυνατότητα ελέγχου πειθαρχικών παραπτωμάτων μέσα από τη νομοθεσία καθ΄ ότι διαπιστώναμε και διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε την δυνατότητα δυστυχώς εύκολης και γρήγορης εξέτασης κάποιων υποθέσεων.
    Ολοκληρωμένες εισηγήσεις μας για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας κατατέθηκαν προ τριετίας αλλά δυστυχώς κρίθηκαν από τη νομική υπηρεσία ότι αντιβαίνουν στο Σύνταγμα της πολιτείας και επομένως κάπου εκεί έχουμε μείνει στάσιμοι θα έλεγα σε αυτή την απαραίτητη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας.
  • Υπάρχει πρόθεση να επανέλθετε, ίσως με διαφοροποιημένες προτάσεις, ή μέσω άλλης οδού να επιτύχετε την ταχύτερη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές ή τη διάπραξη πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από ιατρούς;
    Μ.Α.: Ασφαλώς και δεν εφησυχάζομε κύριε Πασιά. Οι συνάδελφοι νάναι βέβαιοι ότι με μια σειρά άλλες εισηγήσεις τις οποίες θα υποβάλουμε στις αρμόδιες αρχές, θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την δυνατότητα ελέγχου που ήδη ασκούμε.
    Από την άλλη ένα πολύ βασικό πρόβλημα που θα πρέπει ο καθένας να το αντιληφθεί είναι ότι βάσει της συγκεκριμένης νομοθεσίας την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε, τον ρόλο του ερευνώντος λειτουργού θα πρέπει πάντα να τον αναλαμβάνει κάποιος γιατρός.
    Όπως αντιλαμβάνεστε, από μόνη της τούτη η διαδικασία δημιουργεί πρακτικά προβλήματα καθώς αυτοί οι γιατροί είναι επαγγελματίες γιατροί, συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο έργο στον όποιον ελεύθερο χρόνο τους απομένει από την άσκηση των καθηκόντων τους.
    Επομένως, πολλές φορές αυτή η καθυστέρηση που μπορεί να παρατηρείται στην εξέταση κάποιων υποθέσεων έχει να κάνει ακριβώς και με πρακτικά προβλήματα είτε ανεύρεσης ερευνώντων λειτουργών, είτε του χρόνου που μπορούν να διαθέσουν οι συνάδελφοι μας για την διεκπεραίωση των υποθέσεων, οι οποίες πολλές φορές είναι και περίπλοκες υποθέσεις που απαιτούν να σπαταληθεί ικανός χρόνος για το συγκεκριμένο έργο.
    Δεν θα ήθελα καθόλου να εκληφθεί αυτό ως δικαιολογία για τις όποιες πιθανές καθυστερήσεις, εξάλλου ως Επιτροπή Δεοντολογίας προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε τις καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς στον ταχύτερο χρόνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει ο οποιοδήποτε να το αντιλαμβάνεται.
    Κατά αντιστοιχία για παράδειγμα σε ιατρικούς συλλόγους του εξωτερικού αυτό το ρόλο τον αναλαμβάνουν ειδικοί επαγγελματίες, νομικοί είτε άλλοι επαγγελματίες με γνώσεις νομικές. Όμως όπως είναι η υφιστάμενη νομοθεσία εμείς οφείλουμε τούτο ακριβώς να ακολουθούμε.
    ΜΑΣΤΙΓΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ
    ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΣΜΟΣ
  • Δρ. Αναστασιάδη, αν θέλετε να πάμε σε ένα θέμα που χαρακτηριζόταν πάντοτε ως μάστιγα στο ιατρικό επάγγελμα και σήμερα εμφανίζεται με νέα μορφή. Αναφέρομαι στον κομπογιαννιτισμό. Με τα ΜΚΔ το πρόβλημα έχει προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
    Μ.Ν.: Βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκαιο. Όντως έχει διογκωθεί ακριβώς, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της ταχύτητας με την οποία μπορεί κάποιος να μεταφέρει πληροφόρηση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κακή πληροφόρηση και παραπληροφόρηση. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία καθότι ο ιατρικός τσαρλατανισμός, είναι έκδηλα ποινικό αδίκημα το οποίο εμπίπτει στον ποινικό κώδικα. Πλείστες υποθέσεις έχουν προχωρήσει και ενώπιον δικαστηρίων και έχουμε κληθεί να καταθέσουμε ως μάρτυρες στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
    Εκείνο που ίσως είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να αντιληφθεί ο κόσμος τον κίνδυνο που διατρέχει εμπιστευόμενος αμφιβόλου αξίας, ποιότητας και γνωσιολογικής κατάρτισης συμβούλους οι οποίοι δεν είναι γιατροί αλλά του παρέχουν ιατρικές συμβουλές το πόσο επικίνδυνο καθίσταται τούτο και για τους ίδιους αλλά και ενδεχομένως και για τα παιδιά τους ή και για συγγενείς τους όταν άτομα που δεν είναι γιατροί τους παρέχουν ιατρικές συμβουλές.
    Επομένως ναι, και σε τούτο ζητούμε για ακόμα μια φορά τη συνεργασία του κοινού. Μόλις κάποιος αντιλαμβάνεται κάποιο τέτοιο φαινόμενο να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας και εμείς έχουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Αστυνομία για να προχωρούμε άμεσα στην υποβολή καταγγελιών.
    Δυστυχώς εν μέσω την πανδημίας βιώσαμε μια έξαρση αυτών των φαινομένων. Είναι μια διαρκής μάχη. Όμως πρόκειται για ένα εχθρό με τον οποίο εμείς δεν έχουμε καμιά επαφή. Κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον πόνο και την αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους.
    Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
    ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
  • Δρ. Αναστασιάδη, με την ιδιότητα σας και σαν μέλος του ΣΙΣ και Γραμματέας του ΠΙΣ, να αναφερθείτε στις προσπάθειες του θεσμικού οργάνου των γιατρών για διασφάλιση της ποιότητας της προσφερόμενης μέσω του ΓεΣΥ, ιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας.
    Μ.Α.: Είναι όντως συνεχείς οι προσπάθειες διασφάλισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, της βιωσιμότητας φυσικά σε σχέση και με την βιωσιμότητα του συστήματος και τη συνεχή πρόοδο θα έλεγα, γιατί η ιατρική ευτυχώς δεν είναι μια στάσιμη επιστήμη, είναι μια επιστήμη η οποία συνεχώς εξελίσσεται αξιοποιώντας όλη τη σύγχρονη γνώση και τις προόδους που επιτυγχάνονται στους τομείς της τεχνολογίας και όχι μόνο.
    Εμείς τούτο που είχαμε απαιτήσει ουσιαστικά και προ της εφαρμογής αλλά και με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας ήταν η εξασφάλιση τέτοιων δικλίδων ασφαλείας που να μπορούν κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, είτε τούτον αφορά ακόμα και την επάρκεια των λειτουργών υγείας, τα μέσα που χρησιμοποιούν, είτε τούτο αφορά φάρμακα είτε αφορά αναλώσιμα, την επάρκεια των νοσηλευτηρίων μας.
    Τούτο φυσικά διασυνδέεται και με τα λεγόμενα capacity plans τα οποία δεν υπήρχαν, είχαν πάρα πολλά να κάνουν με την ορθή καταγραφή των αναγκών, τα οποία προκύπτουν και μέσα από την δημιουργία κατάλληλων μητρώων των χρονίως πασχόντων.
    Γιατί ας μην ξεχνούμε εκείνοι που είναι κατά κύριο λόγο αποδέκτες του Συστήματος Υγείας είναι οι χρόνιοι ασθενείς για τους οποίους αντιμετωπίζουμε και τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
    Από την άλλη επαναλαμβάνοντας ότι η ιατρική είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται, να μην ξεχνούμε και τον τομέα της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών. Επομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο για εμάς είναι πρωταρχικής σημασίας για το οποίο είμαστε έτοιμοι όποτε και όπου κληθούμε να καταθέσουμε τις επιστημονικά ορθές τοποθετήσεις ανάλογα και με το κάθε πεδίο ενδιαφέροντος που θα αφορά.
    Από κει και πέρα οι εισηγήσεις μας περί εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας σαφέστατα περιλαμβάνουν και πρόνοιες οι οποίες αφορούν την ίδια την ποιότητα των υπηρεσιών που οφείλουμε ως κοινωνία να παρέχουμε στους ασθενείς μας. Είτε τούτο αφορά την κατάρτιση και την συνεχή εκπαίδευση των γιατρών μας, είτε τούτο αφορά άλλες πτυχές της ποιοτικής φροντίδας που οφείλουμε να παρέχουμε στους ασθενείς. Είναι ύψιστης σημασίας για εμάς το ζήτημα.
    Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ
    ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ
  • Δρ Αναστασιάδη, πού βρίσκεται το πολυσυζητημένο και πριν από την εισαγωγή του ΓεΣΥ θέμα της αναβάθμισης και αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων;
    Μ.Ν.: Όπως γνωρίζετε, το θέμα της αυτονόμησης για εμάς ήταν απόλυτα αλληλένδετο με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Η αναβάθμιση και η αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ήταν για την Ιατρική Κοινότητα μια απόλυτα λογική και κατανοητή και αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους θέση ότι θα έπρεπε να προηγηθεί της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, για να μπορεί ακριβώς να επέλθει αφενός η διασφάλιση της βιωσιμότητας των νοσηλευτηρίων, τα οποία δεν αρκεί να λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας της χώρας, αλλά να είναι και στην πράξη.
    Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή τη ραχοκοκαλιά, τα δημόσια νοσηλευτήρια για να διατηρήσουν τον νευραλγικό τους ρόλο στο σύστημα υγείας της χώρας. Από την άλλη ετίθετο και ως προϋπόθεση η εύρυθμη λειτουργία τους για να μπορεί να υπάρχει ο υγιείς ανταγωνισμός ή να διασφαλίζεται κατ’ ουσία και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής στον ασθενή που επίσης αποτελεί και ένα από τους πυλώνες του Γενικού Συστήματος Υγείας.
    Όπως αντιλαμβάνεστε στην πορεία προέκυψε και η ανάληψη της διαχείρισης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τον ν ΟΚΥπΥ.
    Μέσω της συνεχούς επαφής και επικοινωνίας που έχουμε με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Συναδέλφων μας του Δημοσίου αλλά και μέσω των ειδικών επιτροπών που έχουμε καταρτήσει και που αφορούν τόσο τα Δημόσια Νοσηλευτήρια όσο και τον Ιδιωτικό τομέα αλλά και με το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και με τον ΟΑΥ καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για αναβάθμισης και υποστήριξης του έργου των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
    Δεν διαβλέπω προσωπικά αυτή τη στιγμή, στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, να επέλθει τούτο που εμείς αναμέναμε ότι θα συνέβαινε ως αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Τούτο που τουλάχιστο διαφαίνεται στον ορίζοντα παρ’ όλο το πολύ σημαντικό έργο που παράγουν και που έχουν να επιτελέσουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, είναι ότι χρήζουν της απόλυτης ακόμα στήριξης της πολιτείας. Ευελπιστούμε ότι σε κάποια στιγμή θα μπορέσουν τα Νοσηλευτήρια όντως να λειτουργήσουν αυτόνομα για να μπορέσουν να αναλάβουν και τις πρωτοβουλίες που θα τους διασφαλίσουν ουσιαστικά και την βιωσιμότητα τους.

• Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.ygeia-press.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα κατοικίδια ζώα χαρίζουν υγεία και χαρά

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τα κατοικίδια δεν είναι μόνο καλή και πιστή παρέα αλλά και ασπίδα...
×