Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για τη συνολική υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα την πέψη και το έντερό σας. Ωστόσο, στη ροή της καθημερινότητας, πολλοί ενήλικες δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, παρουσιάζοντας σημαντικές ελλείψεις στην πρόσληψη των φυτικών ινών.

Οι ενήλικες γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν μεταξύ 22 και 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι ενήλικες άνδρες 28 έως 34 γραμμάρια. Καλό είναι να συμπληρώνετε αυτά τα ποσοστά από τα τρόφιμα.

Σε γενικές γραμμές συνιστάται να λαμβάνετε 14 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 1.000 θερμίδες, τιμή που αυξάνεται ανάλογα με τις θερμίδες που προσλαμβάνετε συνολικά μέσα στην ημέρα.

Για 2.000 θερμίδες την ημέρα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε περίπου 28 γραμμάρια φυτικές ίνες. Δυστυχώς, φαίνεται πως οι περισσότεροι (το 90% των γυναικών και το 97% των ανδρών) δεν συμπληρώνουν τα επιθυμητά ποσοστά ημερησίως.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν καλές πηγές, αλλά το 85% των ενηλίκων δεν τα επιλέγει.

Τα οφέλη των φυτικών ινών

Μια εκτενής μετα-ανάλυση 185 μελετών κατέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες (μεταξύ 25 και 29 γραμμάρια) είχαν περίπου 15% έως 30% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες παθήσεις, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως υπάρχει μια μικρή ασάφεια. Αν ταλαιπωρείστε από χρόνια δυσκοιλιότητα, καλό είναι  να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών που επιτρέπεται να λαμβάνετε, ώστε να μη δημιουργηθεί φούσκωμα και τυμπανισμός.

Επιπλέον, έρευνες σημειώνουν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία και περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου για κάποιους τύπους καρκίνου. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι τροφές με φυτικές ίνες δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα. Αυτό μπορεί, για κάποιους, ανθρώπους να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα ή στη διατήρηση του επιθυμητού.

Τι συμβαίνει αν λείπουν από την διατροφή σας

Όταν δεν προσφέρετε στον οργανισμό σας επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, μπορεί να βιώσετε κάποιες επιπτώσεις.

Για κάποιους, οι παρενέργειες περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται στην πέψη, να πεινούν συχνά και άρα να παχαίνουν.

Επιπρόσθετα, οι χαμηλές ποσότητες φυτικών ινών μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή καθημερινά, η οποία θα σας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια, βοηθώντας σας να αισθάνεστε καλά ψυχικά και σωματικά.

Φροντίστε να τρώτε συχνά και σε επαρκείς ποσότητες όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.