Γίναμε μάρτυρες της ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης:  Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου:

Η ευθύνη διαχείρισης ενός περιστατικού δεν είναι υπόθεση ενός ιατρού και μόνο, αλλά μιας ολόκληρης ομάδας, η οποία διαθέτει και υπεύθυνο και φέρει την ευθύνη για την καθοδήγησή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου στις 20 Μαΐου 2022 για καταδίκη ιατρού για τον τραγικό θάνατο παιδιού.

«Γίναμε μάρτυρες της ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης μετά την ετυμηγορία ότι μοναδικός υπεύθυνος για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού είναι ένας γιατρός και όχι μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο μοιραίο», σημειώνεται.

Η Εταιρεία αναφέρει πως αν κάποιος υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή κάποιο σοβαρό ατύχημα, στη Λάρνακα το νοσοκομείο εξακολουθεί να μην έχει σωστή στελέχωση στο ΤΑΕΠ από εξειδικευμένους γιατρούς και χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων από το προσωπικό, οπότε είναι πολύ πιθανό το ίδιο εφιαλτικό σενάριο να επαναληφθεί.

«Είναι λυπηρό ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου έσπευσε να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τη μη παρουσία νευροχειρουργού και εκπαιδευμένης ομάδας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Λάρνακας με την χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Οπότε αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διορθώσουν πάραυτα τα κακώς κείμενα, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, αλλά και τους συγγενείς,  διέσυραν τον συνάδελφο και στράφηκαν κατήγοροι ζητώντας εξιλαστήριο θύμα για τη μη σωστή  λειτουργία του τμήματος επειγόντων και με το ακτινολογικό τμήμα μέχρι και σήμερα να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη γνωμάτευση  ακτινογραφιών ως οφείλει, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης σε γιατρούς που δεν είναι ακτινολόγοι», προστίθεται. 

Η απόφαση αυτή, επισημαίνεται, αλλά και ο τρόπος που εξ αρχής αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο υγείας θέτουν σε συναγερμό την ιατρική κοινότητα της Κύπρου που αισθάνεται εκτεθειμένη.

Η Εταιρεία καλεί τέλος, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ως αρμόδιο φορέα των ιατρικών λειτουργών αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους να πάρουν άμεση θέση απέναντι στα τρέχοντα γεγονότα.