Ποιες είναι οι αλλεργίες του φθινοπώρου;
Το φθινόπωρο μαζί με τους καρπούς και τα πρωτοβρόχια φέρνει και μερικές ενοχλητικές αλλεργίες. Αν και η άνοιξη κρατά τα σκήπτρα των αλλεργιών, ωστόσο και το φθινόπωρο ευθύνεται για μία πλειάδα ενοχλητικών αλλεργικών συμπτωμάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση κατά το Σεπτέμβρη. Το συνάχι, ο κνησμός, η δακρύρροια και το φτέρνισμα που κάνουν την εμφάνισή τους με την πρώτη δροσούλα μπορεί να οφείλονται στην εποχική αλλεργία.
Ποιοι είναι οι αλλεργιογόνοι παράγοντες των αλλεργιών του φθινοπώρου;
Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παρουσιάζει έξαρση το φαινόμενο της αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης. Επίσης, αυτούς τους μήνες τα φυτά απελευθερώνουν γύρη στον αέρα για να αναπαραχθούν. Κάποια άτομα εισπνέοντας αυτή τη γύρη παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας, διότι ο οργανισμός τους αντιλαμβάνεται την είσοδο αυτής της ξένης ουσίας ως «εχθρό» και απελευθερώνει αντισώματα που καταπολεμούν μικρόβια, ιούς και βακτήρια. Τα αντισώματα αυτά αντεπιτίθενται στα αλλεργιογόνα, το αίμα εκκρίνει ισταμίνες και έτσι ο ασθενής, ενώ είναι απλώς αλλεργικός, παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα.
Άλλος ένας σοβαρός αλλεργικός παράγοντας είναι στα εποχικά διατροφικά προϊόντα. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας μετά από κατανάλωση κάστανων ή φρούτων εποχής.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και το γεγονός ότι πλέον συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους ευνοεί την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων, για την αντιμετώπιση των οποίων είναι απαραίτητη κάποιες φορές η λήψη αντιβιοτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι αντιβιώσεις σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες, γι’ αυτό και κατατάσσονται και οι ίδιες στα αλλεργιογόνα της εποχής.
Το φθινόπωρο παρόλα αυτά, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αλλεργιών είναι τα αγριόχορτα. Η παραγωγή γύρης στα αγριόχορτα πραγματοποιείται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και συνήθως, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη της άνοιξης είναι αλλεργικοί και στη γύρη που παράγουν τα αγριόχορτα.
Πιο συγκεκριμένα, τα ακάρεα σκόνης προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα και δερματικές αντιδράσεις. Το αγριόχορτο περδικάκι φυτρώνει ακόμη και στις γλάστρες και προκαλεί εξίσου συμπτώματα αλλεργίας. Τέλος, η μούχλα στους εσωτερικούς τοίχους αναπτύσσεται περισσότερο το φθινόπωρο και εγκαθίσταται στον αέρα προκαλώντας αλλεργίες σε όσους εκτίθενται για ώρες σε αυτά.
Πώς αντιμετωπίζονται οι φθινοπωρινές αλλεργίες;
Η συνήθης αγωγή που χορηγείται είναι η λήψη αντι-ισταμινικών φαρμάκων. Όταν παρατηρήσετε συμπτώματα αλλεργίας σε κάτι, καλό θα ήταν να σπεύσετε σε έναν αλλεργιολόγο για να εντοπίσετε μέσω των εξειδικευμένων τεστ την αλλεργιογόνο ουσία που σας προκαλεί πρόβλημα. Πρακτικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε είναι: να περιορίζεστε σε κλειστούς χώρους κατά τις ώρες κορύφωσης της γύρης (8-3) και να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών.
Πώς να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα φθινοπωρινής αλλεργίας;
Τα βότανα έχουν αποδεδειγμένα ανακουφιστική δράση κατά των συμπτωμάτων της αλλεργίας κάθε εποχής. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από κάθε χρήση τους και να σταματήσετε αμέσως να τα λαμβάνετε αν παρατηρήσετε κάποιες παρενέργειες.
Η περίλα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείτο ανέκαθεν στην ιαπωνική διατροφή και ιατρική. Δρα εμποδίζοντας την ανάπτυξη συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας και βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας, δηλαδή κνησμού, φτερνίσματος, δακρύρροιας και φαγούρας στη μύτη.
Η αλμπίτσια χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα και καταπολεμά τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και του άσθματος, μπλοκάροντας την απελευθέρωση των ισταμινών.